Skip to main content
Adligat

Ivana Žigon poklonila predmete svoje majke Adligatu na sceni Narodnog pozorišta

Foto: Adligat
Originalni scenario i zbirka pesama Desanke Maksimović.

Sinoć je na sceni Raša Plaović u Narodnom pozorištu odigrana predstava „Desanki za večnost – u čast izuzetnima – Jeleni Jovanović Žigon“ u kojoj su sinhrono govorile poeziju Ivana Žigon sa ovog i Jelena Žigon sa drugog sveta. U predstavi je Ivana Žigon pružila Beogradu sasvim novi žanr, a publika je posle predstave dugo sedela u gledalištu ne želeći da ode iz sale. Na kraju predstave, na sceni, Ivana Žigon se zahvalila Udruženju Adligat i uručila njegovom predsedniku Viktoru Laziću, originalni scenario i zbirku pesama Desanke Maksimović koje je beskrajno puta listala njena majka, kao i majčinu crnu maramu i rukavice ali i fotografiju Jelene Žigon sa Desankom Maksimović na kojoj Jelena nosi upravo tu maramu...

U Adligatu se već nalazi više od dve hiljade knjiga sa posvetama iz porodičnog doma Žigonovih, kao i starinski nameštaj iz porodičnog stana, darovi osnivača legata, ćerke i sina Steve i Jelene Žigona, Ivane i Nikole.

Predmeti koji su pripadali Jeleni Žigon
Predmeti koji su pripadali Jeleni Žigon
Foto: Adligat

„Porodica Žigon je duže od pola veka u središtu srpske kulture. Zato nam je velika čast što ćemo se starati o njihovoj zaostavštini. Oni su pravi čuvari knjige i zaštitnici pesništva i pesnika. Na godišnjicu smrti Jelene Žigon, koja je želela da formira legat u našem Udruženju, ta njena želja dobija novi smisao i dubinu. Velika čast, velika odgovornost i veliko prijateljstvo i naklon za sve što je ova porodica učinila za našu kulturu“, kaže Viktor Lazić

"Jelena je čitavog života dobijala mnogobrojne knjige kao izvanredan tumač poezije, kao muza pesnika i osnivač mnogih biblioteka. Mnogi pesnici želeli su da upravo ona čita njihovu poeziju, da je predstavlja, i ona se velikodušno odazivala. Nije postojao nijedan pesnik koga je mama odbila. Kao velika umetnica shvatala je da bez pesništva i knjige nema ni umetnosti, da je pesništvo ono jezgro bez kojeg će nestati kultura i civilizacija. Nebrojeno knjiga dobijali smo tata i ja, a ja sam kao predstavnik srpsko-ruskog prijateljstva i sa majkom osnivač ansamblaKosovski božuri dobijala i mnogo knjiga koje predstavljaju svedočanstvo o jednom vremenu", rekla je Ivana Žigon i potom istakla: "Kada smo Nikola i ja videli da u Beogradu postoje tako interesantani Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, radovali smo se što našu zbirku, koja predstavlja presek pesništva od sedamdesetih godina do današnjih dana, možemo pokloniti mestu koje će služiti na čast našim roditeljima."

Jelena Žigon i Desanka Maksimović
Jelena Žigon i Desanka Maksimović
Foto: Privatna arhiva

Glumački trio Steva, Jelena i Ivana Žigon zadužili su Srbiju a ove godine biće organizvano više doagađaja vezanih za Jelenu Žigon koja je preminula prošle godine. Sećanje na njene uloge u antologijskim filmovima Kokana Rakonjca, Puriše Đorđevića, na filmove  snimane u Australiji, Rimu, Berlinu, kao što je Vinetu iz opusa Karla Maja koje je snimala sa Stjuartom Grendžerom, ili glavna uloga u filmu The picture show man - obeležiće Jugoslovenska Kinoteka na večeri 19. maja uz film- Prvi građanin male varoši – uz posvetu Prvoj dami velikog grada, kao i retrospektivom Jeleninih filmova u junu mesecu.

U Adligatu se nalaze legati i zbirke mnogih važnih srpskih porodica, između ostalog Legati porodica Bešević i Leko, kao i Zbirke porodica Garašanin i Tartalja.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd