Skip to main content
Od čika Paje

Izložba "Od čika Paje" u Domu Jevrema Grujića

Foto: domjevremagrujica.com
Dela velikana srpskog slikarstva.

Izložba jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića, pod nazivom "Od čika Paje", biće otvorena i sredu, 1. novembra, u Domu Jevrema Grujića. Na izložbi će biti predstavljeno 38 remek dela od kojih će neka prvi put biti prikazana javnosti. 

Dela koja će biti izložena čine mozaik Jovanovićevih radova iz različitih istorijskih perioda: portreti grđanske klase, srpskih i autrijskih vladara, orijentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsni prikazi umetnikove supruge Hermine-Muni Dauber, kao njegove neiscrpne inspiracije. Postavku čine slike iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog muzeja Srbije, kao i iz tri privatne kolekcije.

- Neka nejasna želja da postanem slikar i izradim žive slike rodila se u meni pre nego što sam naučio da pišem i čitam, a ta želja rasla je sa mnom dok, najposle, nisam uvideo da moram početi sa crtanjem. To je bio početak moje umetničke karijere, a crkva je bila moj prvi učitelj - reči su velikog umetnika čija dela će posetioci Doma Jevrema Grujića moći da pogledaju do 4. marta.

Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat "Velikani srpskog slikarstva", u okviru koga su u proteklom periodu organizovane izložbe dela Uroša Predića i Petra Lubarde. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd