fbpx
Skip to main content
Vuhan

MESEC DANA PAKLA: Film o borbi protiv koronavirusa bi svi trebalo da pogledaju! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/CGTN
Grad, simbol otpora.

Dok je ostatak sveta tek površno pratio priču o novoj bolesti koja hara "tamo daleko" i odmahivao rukom na medije koji su upozoravali da je pred vratima celog sveta izuzetno ozbiljna, duga i teška borba protiv nepoznatog i nevidljivog neprijatelja, kineske vlasti 23. januara krenule su sa serijom rigoroznih mera, ne samo u Vuhanu, već i ostalim gradovima u provinciji Hubei, u nadi da će tako zaustaviti širenje koronavirusa.

POTVRĐUJEMO TUŽNU VEST... Čuveni pisac umro od koronavirusa! (FOTO)

POTVRĐUJEMO TUŽNU VEST... Čuveni pisac umro od koronavirusa! (FOTO)

Iako se radi o priči koja, bar u Kini, ima sretan završetak, dokumentarni film "The Lockdown: One month in Wuhan" mučan je podsetnik na mesec dana dugu borbu kineskih vlasti s bolešću koja je iz dana u dan uzimala sve više žrtava, a od početnih četrdesetak novoobolelih brojka se ubrzo popela na zastrašujućih 14 hiljada zaraženih u samo jednom danu.

GENERACIJE SU ODRASTALE UZ NJEGOVE CRTEŽE: Preminuo crtač legendarnog Alana Forda (FOTO)

GENERACIJE SU ODRASTALE UZ NJEGOVE CRTEŽE: Preminuo crtač legendarnog Alana Forda (FOTO)

 

Kao što znamo, tamošnje vlasti nedavno su započele da polako ublažavaju mere posle perioda od sedam dana u kojem nije zabeležen nijedan novi slučaj.

I dok se društvenim mrežama šire prečesto glupe teorije zavere, snimci čiji je cilj da se umanji ozbiljnost pandemije i neproverene informacije, ovaj polusatni dokumentarac koji je u kratkom vremenu sakupio preko 15 miliona pregleda trebalo bi da bude novi "hit". Posebno u državama čiji stanovnici još ne shvataju ozbiljnost situacije s kojom su suočeni.

Dokumentarac je bitan i zato što su međunarodni zdravstveni stručnjaci pohvalili poteze kineskih vlasti rekavši kako su bili ključni za usporavanje širenja virusa u ostatku sveta za bar dve do tri nedelje, a iskustva očigledno uspešne borbe protiv virusa od presudne su važnosti za države koje u ovu borbu tek kreću.  

U isto vreme ovo je, kao što su autori filma kažu: "Posveta svima koji su se neumorno borili protiv virusa COVID-19 kako bi obuzdali epidemiju. Njihova odbrana čovečanstva ostaće zauvek zapamćena."

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd