fbpx
Skip to main content
Slika

NAJGORE OD NAJGORIH! Zavirite u muzej koji čuva NAJRUŽNIJE slike u istoriji! (FOTO)

Foto: Facebook Printscreen/Museum Of Bad Art
Toliko loše da je dobro!

Posvećen prikupljanju i čuvanju umetničkih dela koja su "previše loša da bi bila ignorisana", Muzej loše umetnosti (Museum of Bad Art, MOBA) ima posebne kriterijume kada bira koje će nove radove uključiti u zbirku.

"Treba da imaju ono nešto što ih na ovaj ili onaj način izdvaja od najobičnijih promašaja", kaže direktorka MOBA-e Luiz Sako. 

Kustos Majkl Frenk redovno pregleda ponude donatora širom sveta, a sa svojim timom posećuje i buvljake, zalagaonice i đubrišta kako bi pronašao upečatljiva dela vredna MOBA-e.

Glas o ovom posebnom muzeju toliko se proširio, da mu komunalne kompanije javljaju kada na terenu naiđu na naročito loš ulov. 

Muzej je s radom počeo 1993, kada je trgovac antikviteta Skot Vilson u smeću pronašao ulje na platnu - danas legendarnu "Lucy in the Field with Flowers", varijaciju na pesmu Bitlsa "Lucy in the Sky with Diamonds".

Prijatelji su Vilsona tada podstakli da pokrene kolekciju, koju je u početku pokazivao u svom domu. 

Broj posetilaca je, međutim, stalno rastao, pa je zbirku preselio prvo u podrum jednog pozorišta u Dedhamu, a kada je prostor godinu kasnije dobio novog vlasnika, nezainteresovnog za lošu umetnost, MOBA se konačno preselila u Boston.

Osim u bioskopu u Somervilu, pridružene galerije rade i u Bruklinu i u Saut Vejmutu. 

Kolekcija sadrži više od 600 radova, od kojih je šezdesetak u stalnoj postavci. Svi su originali, a ako se pitate da li je reč o šali, na zvaničnoj stranici muzeja navodi se sledeće: "Ova ustanova radi dugo i naporno kako bi izgradila najbolju svetsku kolekciju loše umetnosti. Vrlo ozbiljno shvatamo našu misiju. Iskreno, šokiraju nas vaše podrugljive insinuacije".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd