Skip to main content
Oskar

Nova nagradna kategorija na dodeli Oskara izazvala polemiku među filmofilima!

Foto: Profimedia
Velike promene.

Odluku Akademije filmskih umetnosti i nauka mnogi su, očekivano, dočekali na nož. 

POSLE TOLIKO GODINA KONAČNO PRONAĐENA! Izgubljena SCENA sa GOLOM Merlin Monro ISPLIVALA u javnost!

S jedne strane, mnogi osuđuju Akademiju zbog pokušaja da opadanje gledanosti poboljša nagradom koja deluje kao da je preuzeta iz MTV-jevih nagrada. 

Oskar
Foto: Profimedia

S druge strane su oni koji smatraju da nagrada, koja se dodeljuje paralelno sa Oskarom za najbolji film, podrazumeva da se blokbasteri tretiraju kao manje vredni filmovi koji ne zaslužuju da dele istu kategoriju sa "ozbiljnim" ili "pravim" filmovima. 

OVAJ PUT U "CRNOJ VERZIJI": Evo ko će glumiti Džejms Bonda u sledećem filmu o agentu 007 (FOTO)

Tu su i oni koji misle da se radi o nagradi koja je osmišljena isključivo kao odgovor na popularnost Marvelovog hita "Crni panter" koji, osim velikog uspeha na bioskopskim blagajnama, poseduje i daleko veću važnost za Afroamerikance, ali zbog činjenice da se uprkos svemu ne tretira kao "pravi" film, pa Akademija stvara paralelnu kategoriju kako bi pronašla način da pomenuti film ipak nagradi. 

Takođe, Akademija oduvek ima problem jer filmovi koje nominuju vrlo često nisu gledani, što kao posledicu ima ogroman problem sa gledanošću, pa su dodele Oskara s vremenom postale manje praćene. 

EMIR KUSTURICA sa svojim bendom SVIRAO na Armijskim igrama U MOSKVI! (VIDEO)

Odnosno, nikoga nije briga hoće li film koji nisu pogledali, niti imaju nameru da ga gledaju, da dobije nagradu. 

Duško Radović je otkrio TAJNU: Ovo je PROVEREN RECEPT ZA SREĆU!

Ipak, njihova odluka da uvedu kategoriju najboljeg najpopularnijeg filma pokazala se nepopularnom, jer su tako razočarali one koji su dodele Oskara još pratili. 

Oskar
Foto: Profimedia

Jedan od razloga svakako je preživljavanje nezavisnog filma koji u moru blokbastera putem Oskara dobija medijski prostor i uspeva da ostvari ponekad i pristojnu prolaznost na bioskopskim blagajnama. Nagrada za najpopularniji film svakako već postoji i ta nagrada je novac, kažu protivnici ove odluke.

Pojačanje u novoj sezoni "Ubice mog oca" - ova MANEKENKA će glumiti devojku kriminalca! (FOTO)

Isto tako, ako pogledamo listu najpopularnijih filmova svih vremena, vrlo brzo dolazimo do zaključka da su najpopularniji filmovi i dalje filmovi, a ne neka potkategorija koja nije dostojna kategorije najboljeg filma. 

ČESTITAMO: Poznati glumac POSTAO TATA! Ćerki dali prelepo rusko ime

Svaki od njih je ili nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg filma ili je tu nagradu osvojio, a jedini izuzetak je "Snežana" koja je dobila počasnog Oskara. Dakle, u prvih deset nalaze se: "Prohujalo s vihorom", "Ratovi zvezda", "Moje pesme, moji snovi", "ET", "Titanik", "Deset božjih zapovesti", "Ajkula", "Doktor Živago", "Egzorcizam" i "Snežana". 

Oskar
Foto: Profimedia

Ovo pitanje povuklo je sa sobom i drugo - gde je granica između populizma i elitizma u umetnosti? 

Završava glumačku karijeru! Posle Roberta Redforda i Majkl Kejn odlazi u penziju!

Takođe, čini se da ova odluka Akademije nema nikakav pozitivan učinak na filmove nominovane u obe kategorije najboljeg filma. 

Preminuo britanski pisac i nobelovac V.S. Nejpol

Naime, popularni filmovi neće da postanu neuporedivo popularniji zahvaljujući novonastaloj kategoriji, a filmovi koji su manje popularni mogu da privuku više publike ukoliko budu nominovani u klasičnoj kategoriji. 

Oskar
Foto: Profimedia

Karavađo i Van Gog na POTERNICI Interpola: Lopovi odneli slike u vrednosti od 100 MILIONA DOLARA!

Tome treba dodati i činjenicu da neki filmovi, poput, na primer "Bekstva iz Šošenka", koji je nominovan u čak sedam kategorija, nije dobio nijednog Oskara. 

Iz Akademije su najavili i da će, počevši od sledeće ceremonije, koja se održava u februaru 2019. godine, prenos Oskara da bude ograničen na tri sata i da će da sadrži reklame.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Fog
8 Beograd