fbpx
Skip to main content
Džordž Kluni sa suprugom

KLUNI OPLEO PO AMERIKANCIMA: Snimio sam besan film za besnu zemlju

Foto: Profimedia
Nad našom zemljom je tamni oblak

Američki glumac i reditelj Džordž Kluni rekao je da je njegovo najnovije ostvarenje "Suburbicon" besan film za besnu zemlju i priča o tami u srcu "američkog sna".

- Mnogi od nas su besni, besni na sebe, na smer kojim se zemlja kreće, na smer kojim se svet kreće. SAD su trenutno najbesnije otkako ja pamtim, a živeo sam u vreme 'Votergejta'. Nad našom zemljom je tamni oblak - rekao je Kluni novinarima u Veneciji, gde se "Suburbicon" takmiči za "Zlatnog lava". 

U filmu su Met Dejmon i Džulijen Mur stanovnici naizgled idiličnog belačkog predgradja pedesetih godina u kome se dešava izliv besa kada se doseli crnačka porodica. Podele koje SAD proživljavaju danas daju "Suburbiconu" uznemirujući osećaj savremenosti. 

BEOGRAD VOLI KULTURU! 15.000 ljudi i čarobna druga Noć muzike na Tašmajdanu (VIDEO)

Tome doprinosi i uklapanje scenarija na kome su radila braća Koen sa narativom o rasnim podelama koje je inspirisala kampanja Donalda Trampa. "Tokom kampanje sam video mnogo govora o podizanju ograda i manjinama kao žrtvenim jarcima", rekao je Kluni. 

Džordž Kluni
Foto: Profimedia

To je Klunija i partnera u produkciji Grenta Heslova navelo da razmišljaju o drugih momentima iz američke istorije kada su snage podela bile u usponu. Setili su se dešavanja u Levitaunu u Pensilvaniji 1957, kada su beli stanovnici predgradja izazvali nerede zbog doseljavanja crne porodice. Ta ideja se odlično uklopila sa scenariom Džoela i Itana Koena o sličnoj zajednici u kojoj zločin kreće veoma naopako na farsično krvav način. Slike besa belaca u filmu deluju savremeno, imajući u vidu nerede u Šarlotsvilu prošlog meseca. 

- Nažalost, ti problemi nikada nisu van fokusa u našoj zemlji. I dalje pokušavamo da ih se rešimo. I dalje imamo mnogo da uradimo povodom našeg prvobitnog greha ropstva i rasizma - rekao je Kluni. 

Na jednom nivou, "Suburbicon" je komedija, ali društvena pitanja nikada nisu duboko ispod površine. "Hteli smo da bude zabavan i zloban, ali hteli smo da bude i besan. I postajao sve besniji kako je snimanje odmicalo", naveo je Kluni.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Slaba kiša
21 Beograd