fbpx
Skip to main content
De Kuning

Posle 33 godine konačno rešena misterija ukradene Kuningove slike! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/pauljdurrant
Vrlo zanimljiv rasplet.

Džerija i Ritu Alter komšije opisuju kao miran bračni par, koji je živeo povučeno i koji nisu imali mnogo gostiju u svojoj kući. Nakon što je otkriveno da u spavaćoj sobi na zidu imaju sliku Viljema de Kuninga vrednu 160 miliona dolara, svima je bilo jasno i zašto su tako povučeni. 

Slika, koja je nestala iz Umetničkog muzeja u Arizoni pre 31 godine, pronađena je kod ovog bračnog para, navode Independent i Vašington post. 

FANTASTIČNO! Nova sezona serije "Vil i Grejs" uz specijalno pojavljivanje OVOG glumca iz "Prijatelja"

Znamenita slika stajala je iza vrata u spavaćoj sobi, pa je mogla da se vidi samo nakon što se vrata spavaće sobe zatvore, a nije da su imali mnogo gostiju. 

Nakon ovog otkrića, pokrenuta je istraga i ponovo su pročitana svedočenja čuvara i kustosa muzeja o glavnim osumnjičenima. Čuvar je tada pomenuo par, tada u srednjim godinama. 

To se desilo na Dan zahvalnosti davne 1985. godine, odmah nakon što su kustosi ušli u muzej. Muškarac je krenuo prema drugom spratu, a žena se zaustavila kako bi porazgovarala sa čuvarom. 

Tajne zlatnog doba Holivuda o kojima se tek sada govori!

Muškarac je potom sišao i zajedno su odjednom otišli. Osetivši da nešto nije u redu, čuvar je otišao u muzej i pronašao samo okvir slike “Oker žena”. 

U to doba nije bilo sigurnosnih kamera. Policija nije pronašla otiske prstiju. Jedini svedok je tvrdio kako je video sportski auto crvene boje koji je brzo odjurio, ali nije zapisao tablice. 

De Kuning
De Kuning
Foto: Youtube Printscreen/pauljdurrant

Džeri Alter je 2012. godine umro, a njegova supruga pet godina kasnije. FBI sada istražuje krađu slike De Kuninga, jednog od najvažnijih slikara apstraktnog ekspresionizm, koji je preminuo 1997. godine.

Nakon smrti, cene Kuningovih dela porasle su i slika iz iste serije prodata je na aukciji 2006. za oko 140 miliona dolara. 

OD SLEDEĆE CEREMONIJE: Uvodi se nova nagradna kategorija na dodeli Oskara

U Klif, koji ima oko 300 duša, Alterovi su se preselili kasnih sedamdesetih, početkom osamdesetih. Džeri, kojem je puno ime Džerom Alter, bio je profesionalni muzičar i učitelj u Njujorku pre nego što se penzionisao. Čak je napisao knjigu i objavio je 2011. godine. 

Rita Alter, koja je umrla u 81. godini, takođe je radila u školi, a opisivali su je kao ugodnu, ali tihu osobu, znala je s decom. U knjizi koju je Džeri objavio godinu dana pre svoje smrti, i za koju je u predgovoru napisao da je mešavina stvarnih događaja i fantazije, spominje se i jedna krađa. 

De Kuning
De Kuning
Foto: Youtube Printscreen/pauljdurrant

Knjiga nije remek-delo, ali istraživači su pronašli zanimljivu priču pod nazivom “Oko jaguara” koja pripoveda o Louu, čuvaru u umetničkom muzeju, kojem se na vratima jednog dana pojave starija žena i njena 14-godišnja unuka. 

Stručnjak koji je izučavao radove Leonarda da Vinčija tvrdi da čuveni slikar nije radio SAM!

Baka ispituje čuvara o izloženom dijamantu, šest meseci kasnije njih dve se vrate i ukradu dijamant. Čuvar pomisli da je prizor neobičan, potrči za njima, ali starija gospođa ga ubije, i ne ostavi nikakav trag. Paralele sa stvarnom krađom De Kuningove slike nije teško pronaći, osim, srećom, ubistva.

Bračni par koji je ukrao sliku
Bračni par koji je ukrao sliku
Foto: Youtube Printscreen/pauljdurrant

Nakon što je Rita umrla, njen nećak Ron Rozman je nasledio sve što je posedovala. Oglasio je da prodaje kuću i trgovci umetninama i antikvitetima došli su da vide šta ima za njih. Dejvid Van Auker sliku je kupio za 2.000 dolara, ali nije prepoznao ko je autor. Kad je sliku odlučio da preproda, brzo je prepoznat De Kuningov rukopis. 

- Već prvi kupac rekao je da je reč o delu ovog slikara - rekao je kasnije Van Auker. 

NAJDRAŽI KONCERT DO SADA! Ed Širan RASPAMETIO 45.000 fanova u Beču - Spektakl za PAMĆENJE! (VIDEO)

Sliku su povukli iz prodaje, pretraživali je na internetu, shvatili da je reč o ukradenom delu i odmah pozvali muzej. Sekretarici muzeja rekao je da verovatno poseduje znamenitu sliku i nije dugo čekao da mu se javi kustos muzeja Miler, koji je ostao prvo bez reči nakon što je čuo opis slike. Bio je svestan da je reč o pravoj slici.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd