Skip to main content
potpisivanje protokola

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" unapređuje saradnju između Srbije i Libana

Foto: Promo
Mnogobrojni libanski intelektualci i milioneri izrazili su želju da postanu članovi Udruženja Adligat i da posete Adligat i Srbiju.

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" velikim koracima unapređuje saradnju između Srbije i Libana uz podršku srpske ambasade u Bejrutu i dobronamernost lokalnih libanskih institucija.

URUČENE NAGRADE U KANU: Zlatna palma za južnokorejski film "Parazit", Antonio Banderas najbolji glumac

URUČENE NAGRADE U KANU: Zlatna palma za južnokorejski film "Parazit", Antonio Banderas najbolji glumac

Sinoć je u okolini grada Biblos, jednog od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na planeti i jednog od prvih centara pismenosti i trgovine papirom na svetu, po kojem se veruje da je Biblija dobila naziv, potpisan protokol o saradnji između Adligata i Muzeja moderne umetnosti MAKAM.

PALM DOG ZA BRENDI! Nagrada za najboljeg PSEĆEG GLUMCA dodeljena keruši iz Tarantinovog filma! (VIDEO)

PALM DOG ZA BRENDI! Nagrada za najboljeg PSEĆEG GLUMCA dodeljena keruši iz Tarantinovog filma! (VIDEO)

Muzej MAKAM jedan je od najznačajnijih muzeja moderne umetnosti na Bliskom istoku. Muzej je zapravo prenamenjena fabrika koju je osnivač i direktor muzeja Cezar Namur pretvorio u prvoklasan umetnički prostor. Pored umetničkih dela tu se nalazi i najveća biblioteka o umetnosti u Libanu i najznačajnija regionalna arhiva arapskih umetnika.

protokol makam
protokol makam
Foto: Promo

Direktor muzeja MAKAM Cezar Namur i gospođa Gabriela Šaub ovom prilikom su poklonili Adligatu celu zbirku knjiga o libanskoj umetnosti. Ova zbirka će od sledeće nedelje biti dostupna u Adligatu i ona predstavlja najveću i najznačajniji zbirku referentne literature o libanskoj umetnosti u jugoistočnoj Evropi.

Potpisani protokol o saradnji prvi je korak u uspostavljanju mnogo bližih kulturnih veza i početku veoma razgranatih kulturnih aktivnosti između Srbije i Libana.

potpisivanje protokola
potpisivanje protokola
Foto: Promo

Predsednik Adligata, Viktor Lazić, kaže: - Cezar Namur je primer kako privatna inicijativa može učiniti čuda. Njegova posvećenost i ljubav prema umetnosti, kulturi i svojoj zemlji trebaju da budu primer. Ponosni smo na to da naše mnogobrojne planirane aktivnosti sa libanskim institucijama i intelektualcima započinju baš sa Cezarom i izvanrednim MAKAM-om.

Potpisivanju protokola o saradnji prisustvovao je ambasador Srbije u Libanu, nj.e. gospodin Emir Elfić. Gospodin Elfić smatra da su kulturne aktivnosti od izuzetnog značaja za zbližavanje dve zemlje i naroda i da je ovo važan korak ali ujedno i blistavi rezultat višegodišnjih napora naše države da sa prijateljskim Libanom uspostavi bliže odnose.

Sa jednim od najznačajnijih istoričara i arheologa Antoanom Korijem
Foto: Promo

Direktor Narodne biblioteke Libana gospodin Hasan Al Akra otvorio je prostorije Narodne biblioteke u neradno vreme samo za predsednika Adligata i dogovoreno je da ova libanska institucija bude jedan od nosilaca buduće kulturne saradnje između dve zemlje.

Tokom službene posete Libanu, Viktor Lazić je obavio razgovore sa generalnom direktorkom Ministarstva turizma gospođom Nadom Sarduk, zatim sa Džavadom Adrom, uspešnim biznismenom i predsednikom Društvom za unapređenja društva i kulture, jednim od najznačajnijih udruženja na Bliskom istoku koje je otvorilo izuzetan muzej NUBA koji pokušava da u zemlju vrati što više antikviteta rasutih širom sveta.

O mogućnostima saradnje između Srbije i Libana Lazić je razgovarao i sa direktorom Muzeja fosila Pjerom Abi Sadom, direktorkom Orijentalne biblioteke Mišeline Sent Mari Bitar, direktorom Muzeja svile Džordžom Asejlijem, direktorom Muzeja Marija Baza Samirom Emilom Baz, inače nosiocem francuske Legije časti i naslednikom loze značajnih krstaša koji su se i Liban doselili i tu ostali još od tog doba. Sa Monom Kalil, osnivačicom Narandžastog projekta, jedne od najznačajnijih ekoloških inicijativa u Libanu i velikom zaljubljenicom u prostor bivše Jugoslavije, dogovorena je zajednički rad na podizanju svesti ljudi o značaju očuvanja prirode.

Dogovorena je i saradnja između turističkih vodiča Srbije i Libana sa predsednicom Libanskog sindikata turističkih vodiča gospođom Elisar Baalbaki. Lazića je u svoje domove primilo i nekoliko uglednih profesora istorije, religije i arheologije.

Mnogobrojni libanski intelektualci i milioneri izrazili su želju da postanu članovi Udruženja Adligat i da posete Adligat i Srbiju.

Posle više decenija od doba Titove Jugoslavije i ratova i u Srbiji i u Libanu, došao je trenutak da se dve zemlje približe i na kulturnom planu. Politički odnosi dve zemlje su izuzetno dobri, a Liban nije priznao nezavisnost Kosova.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd