fbpx
Skip to main content
izložba

Umetnik Dušan Jovović u Parizu predstavio interaktivni projekat o Velikom ratu

Foto: Promo
Izložba se održala u Srpskom kulturnom centru u Parizu

Umetnik dr Dušan Jovović predstavio je u Srpskom kulturnom centru u Parizu interaktivni projekat “Mozaik Velikog rata”, koji je inspirisan likom i delom velike heroine Milunke Savić, a povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata. Portret Milunke Savić u sebi sadrži programirane kodove koji reaguju na tablet i telefon i pokreću autentične snimke iz Velikog rata.

IZMEĐU ZABORAVA I VEČNOSTI: Jelena Dimitrijević - najzanimljivija žena srpske kulture! (FOTO)

- Materijal koji sam odabrao čine filmski snimci koji su nastajali u najtežim i najneverovatnijim uslovima. Za mene je posebno emotivan i značajan snimak prelaska srpske vojske preko planina Albanije i trenutak kada kralj Petar pokriva svoje zamrznute vojnike. Projekat je svoju premijeru doživeo u Parizu i reakcije publike su neverovatne. Malo koji narod ima ovakvu kolekciju autentičnih snimaka Velikog rata” kaže Jovović.

Ruski režiser Nikita Mihalkov je hospitalizovan i hitno operisan!

izložba
izložba
Foto: Promo

On ističe da se za ovakav projekat odlučio zato što je bogatu i veoma bitnu filmsku i dokumentarnu građu teško seliti sa jednog na drugo mesto, te da zauzima velike prostore.

ČETVRTI FESTIVAL AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA Reditelj Aleksander Pejn: “Nema spasa planeti”

- Odlučio sam se za ovakav pristup proširene realnosti zato sto je na taj način moguće u jedan portret uklopiti ceo digitalozovani materijal Jugoslovenske kinoteke, a koji se tiče Velikog rata. Ideja mi je bila da posmatrača iz pasivnog stanja gledanja portreta potpuno aktiviram, tako da može sam da istražuje i gleda snimke koji su zaista neverovatni. Kralj Petar je formirao filmsku sekciju jos za vreme Balkanskih ratova i divna je bila ta njegova vizija koja nam je podarila neverovatno naučno i kulturno bogatstvo”- ističe Dušan Jovović i dodaje da je ideja da ovaj projekat bude predstavljen u što više zemalja.

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd