Skip to main content
Zmija

UBICA DRUGIH UBICA: Naučnici na pragu epohalnog otkrića - OTROV opasne zmije krije DRAGOCENI LEK

Foto: Twitter printscreen/@FikoR87
Plava koralna zmija jedna je od najotrovnijih na planeti.

Naučnici sa Univerziteta Kvinslend u Australiji otkrili su kako da koriste otrov vrlo opasne plave koralne zmije u svrhu ublažavanja bola kod ljudi, piše BBC.

Plava koralna zmija (Calliophis bivirgata) živi u jugoistočnoj Aziji, naraste do skoro 2 metra u dužinu, a njene otrovne žlezde duge kao trećina njenog tela, što ih čini najvećim na svetu. Krasi je vrlo specifičan, čak atraktivan izgled u kojem odskače žarko crvena glava i crveni rep i tamnoplavo telo preko kojeg prolaze jedna ili dve bele crte. Upravo njena žarka glava asocira na opasnost koja se krije u vrlo potentnom otrovu čija je glavna odlika da brzo ubija.

No, za razliku od drugih otrovnica, njezin otrov ne sadrži neurotoksine, već citotoksine koji uzrokuju propadanje mišićnih stanica.

- Većina zmija ima otrov koji deluje kao moćni sedativ nakon kojeg se uspavate, usporite i u slučaju ugriza kod vrlo opasnih zmija umrete. No, otrov ove zmije deluje gotovo momentalno zato što ona obično lovi vrlo opasne životinje koje mora brzo da ubije kako ne bi imale vremena da se odupru. Ova zmija je "ubica drugih ubica" - kaže dr Brajan Fraj sa Univerziteta Kvinslend, što potkrepljuje informacijom da plava koralna zmija napada i manje primerke kraljevske kobre, najveće otrovnice na svetu (može da naraste do 5,7 metara). Inače, ime kraljevske kobre na latinskom (Ophiophagus hannah) znači "žderač zmija" i očito otkriva prehrambene preferencije te veličanstvene zmije, a posredno objašnjava i zašto se plava koralna zmija zove "ubica drugih ubica".

Dosad su naučnici istraživali potencijalnu medicinsku upotrebu otrova nekih puževa i škorpija, ali budući da su gmizavci evolucijski bliži čoveku, lek razvijen iz otrova plave koralne zmije mogao bi biti uspešniji, tvrdi dr Fraj.

- Otrov ove zmije napada naše natrijumske kanale, koji su ključni u prenošenju bola. Ovo bismo potencijalno mogli da okrenemo u nešto što će olakšati bol i što će bolje delovati na ljude - rekao je dr Fraj koji nije propustio da iskaže i svoje divljenje prema ovoj zmiji.

- Ima najduže otrovne žlezde na svetu, ali tako je lepa. Vrlo je retka i video sam samo dve u divljini, ali je bez premca moja najomiljenija vrsta zmije - kazao je Fraj koji je potencijalnu primenu otrova plave koralne zmije u lečenju ljudi opisao u magazinu "Toxic".

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd