fbpx
Skip to main content
Dizanje tegova

DA LI PRAVILNO DIŽETE IZ BENČA? Uz ova 4 saveta, izbegnite ozbiljne povrede kičme!

Foto: Profimedia/ilustracija
Posledice ovih grešaka mogu biti vrlo bolne.

Dizanje tegova iz benča je verovatno najpopularnija vežba koju svi muškarci obožavaju da rade u teretani. Mišići, grudi i ramena su tom prilikom pod velikim pritiskom, pa zbog toga morate da budete veoma pažljivi. Benč se najviše radi kako bi se izdefinisali i oblikovali mišići grudi, ali on ima uticaj i na druge grupe mišića.

Iako je ovo veoma dobra vežba, ona često može da dovede i do brojnih povreda. Pošto muškarci vole da dižu velike težine iz benča, povrede kičmenog i ramenog dela su veoma česte. To se dešava zbog nepravilnog dizanja tega iz benča. Odlučili smo da vam pokažemo najčešće greške koje većina ljudi pravi i koje po svaku cenu treba da ispravite.

1. Koristite noge kako biste zaštitili ramena. Iako je najveći uticaj na grudnni koš, benč pokreće vaše čitavo telo. Ljudi često noge potpuno isključe iz ove vežbe, što je potpuno pogrešno. Vaše noge moraju da budu široko rastavljene i da budu čvrsto oslonjene o zemlju. Kada gurate teg na gore, trudite se da deo pritiska preuzmu vaše noge, jer će tako vaša ramena biti oslobođena prevelike težine.

Trbušnjaci
Foto: Profimedia/ilustracija

2. Lopatice unazad! Pre nego što dotaknete šipku, pokušajte da spojite vaše lopatice i gurajte ih unazad. Trudite se da vaše lopatice uvek budu u ovom položaju jer ćete tako imati čvršću i stabilniju telesnu platformu za dizanje tega.

3. Manji hvat. Muškarci često greše i šipku drže, tj. hvataju preširoko. To dovodi do naprezanja ramena pa se tako možete povrediti. Trudite se da vam hvat bude uži. Ruke trebaju da vam budu u širini ramena i to je savršena razdaljina.

4. Ne puštajte da šipka pada na vaše grudi. Prilikom spuštanja šipke, većina muškaraca pušta šipku da udari u grudi. Ovo može dovesti do velikih povreda, pa to izbegnite po svaku cenu. Ako ne možete lagano da spustite teg na svoje grudi, onda smanjite težinu, jer ćete sa manjom težinom pravilnije raditi ovu vežbu.

Pročitajte i:

SD lepotica noći

SD ludo burazeru

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd