fbpx
Skip to main content
Svrab u međunožju

U ovim situacijama, EREKCIJA nije dobra za muškarca: Neprijatnost - ali može biti i znak BOLESTI

Foto: Profimedia/ilustracija
I to se dešava!

Nasumična erekcija se odvija bez ikakve stimulacije. Uobičajena je za tinejdžere, ali se može dešavati i odraslima, a većina muškaraca se budi sa njom. Ona je normalna i, uglavnom, nema razloga za brigu, ali može biti i znak zdravstvenog problema. Ovakva erekcija se često desi kada je najmanje potrebno, pa dovodi do neprijatne situacije, kada pokušavate da sakrijete činjenicu da je penis u erekciji, a nalazite se, npr. na porodičnom ručku.

Erekcija se dešava kada mozak šalje signale arterijama u penisu, što ih dovodi do širenja, a to omogućava penisu da se napuni krvlju i postane veći i čvršći. Ali ponekad bi to moglo biti znak nečeg ozbiljnijeg, što bi moglo da izazove probleme i u vašem seksualnom životu.

ŠOK SASTAV! Dečak u školi napisao: Moj penis je veoma veliki, drugovi sede na njemu! Isplivalo na NET (FOTO)

Postoje dva moguća uzroka za ovakvu, ničim izazvanu erekciju - većina muškaraca dobija erekcije kada spavaju, a sve se dešava u REM fazi spavanja, koja izgleda da stimuliše erektivno tkivo. Ne zna se zašto se ovo dešava, ali jedna od pretpostavki je da je to način da ne mokrite u snu. Kada je bešika puna, to stimuliše nerve koji se nalaze blizu oblasti u kojoj su nervi za postizanje erekcije, a ona sprečava mogućnost mokrenja.

U obliku penisa
Foto: Profimedia

Još jedna stvar koja može izazvati slučajnu erekciju je nivo hormona. Muški hormon, testosteron, igra važnu ulogu u formiranju erekcije. Nekoliko studija takođe smatra da igra vitalnu ulogu i u seksualnom funkcionisanju. Nivo hormona može da varira tokom dana, tako da bi bilo moguće da čovek doživi slučajnu erekciju kada se nivo testosterona povećava. Ali nije jasno da li je to slučaj.

Ponekad, doživljavanje ovakvih erekcija može biti znak i za nešto ozbiljnije - erektivne disfunkcije. To je stanje u kom se muškarac bori da dobije ili održi erekciju, što može izazvati ozbiljne probleme. Normalno je da ponekad postoji problem u postizanju erekcije, posebno ako vas savlada umor ili ste popili malo veću količinu alkohola. Ali, nije normalno ako se to dešava često.

Postoje dva tipa erektivne disfunkcije – ona koju izazivaju zdravstveni problem ili ona koju izaziva neki psihički problem. Ako čovek doživi nasumične erekcije kada spava - tako se svako jutro probudi - ali se bori da postigne ili održi erekciju kada ima seksualne odnose, da je to prilično jasan pokazatelj psihološke erektivne disfunkcije.

Ako ovo nije slučaj i postoji sumnja da postoje zdravstveni problemi koji bi mogli da dovedu do erektivne disfunkcije, trebalo bi da se što pre obratite vašem lekaru, pošto taj problem neće proći sam od sebe, a velike su šanse da se može pogoršati.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd