fbpx
Skip to main content
Navijači Srbije u Kalinjingradu

KRATKA ISTORIJA NAVIJANJA: Kako su Srbi postali fudbalski fanatici

Foto: MN Press
Nastup naše zemlje na Svetskom prvenstvu u fudbalu svaki put izaziva ogroman nacionalni ponos i ubrzan rad srca.

Navijanje je već dugo tradicija u Srba, datira iz 1945. godine, kada je stvoren prvi fudbalski klub.

Oko crno-belih počele su te godine da se okupljaju prve pristalice, da bi se pedesetih pojavile i prve navijačke grupe. Činila ih je ekipa iz istih delova grada, a od rekvizita koristili su zvona i čegrtaljke.

Navijanje postaje intenzivno sedamsedetih, kada navijači dobijaju i popularni naziv, u skladu sa crnom garderobom. Njihovi večiti rivali oformili su svoju grupu u isto vreme, ali do velikog ujedninjenja dolazi tek 1989. godine. Tih godina i navijanje postaje masovno, uz ozbiljne himne, ikonografiju, rekvizite...

Ipak, istorija Srbije na Svetskim prvenstvima datira još dalje od nastanka dva fudbalska kluba. Svetski debi naši su imali 1930. godine u Montevideu, kada ih je 3.000 ljudi sa tamburašima dočekalo na doku pevajući himnu. Pevalo se sa doka u pristaništu, pevalo se i sa palube.

Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije sa prvog svetskog šampionata iz Urugvaja 1930. vratila se bronzom, pošto je polufinalu izgubila od ekipe domaćina, selekcije Urugvaja.

Fudbaleri Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije
Foto: Reuters

Taj ponos koji je pratio našu zemlju od prvih istrčavanja na teren i danas je veoma živ i jak. Ako svoju zemlju nosite u srcu, tada svim srcem i navijate.

A ništa lepše od navijanja u nacionalnom dresu, u dresu u kakvom naša reprezentacija hrli ka pobedama. Čitav fudbalski asortiman sada vam je na dohvat ruke! Nacionalni dres fudbalske reprezentacije Srbije, original i replika lopte kojom se igra na Svetskom prvenstvu, kopačke, čitav fudbalski „dres kod“ samo za vatrene navijače.

Za vreme trajanja fudbalskog prvenstva Intersport je spremio atraktivne popuste na kategoriji fudbal od 20 do 70 odsto. I više od toga... U danima kada igra Srbija, svi kupci biće nagrađeni sa 30 odsto na pune cene artikala iz kategorije fudbal.

Naši momci ostavljaju srce na terenu. A navijači svim srcem stoje uz njih jer nema važnije sporedne stvari na svetu.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Pera's picture

Pera

Da li je moguce da ne znaš da ima mnogo klubova koji su osnovani pre 1945.

1 | 0

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd