Utorak 19. mar 2024.
Beogradska arena

FIBA IZDALA VAŽNO SAOPŠTENJE: Ukoliko se ABA liga nastavi moraće da se PRIDRŽAVA ovih PRAVILA!

Foto: Srbija Danas
Ništa više neće biti isto.

Svetska košarkaška federacija (FIBA) objavila je preporuke, tačnije uputstva nacionalnim savezima za povratak košarkaših takmičenja prekinutih usled pandemije kovida 19, a koja su satavljena u saradnji sa uglednik lekarima i Svetskom zdravstvenom organiizacijom.

ODLUČENO: FIBA Liga šampiona je sledeća destinacija (FOTO)

ODLUČENO: FIBA Liga šampiona je sledeća destinacija (FOTO)

ČEKA NAS VAŽAN SASTANAK: ABA liga prepuna nejasnoća!

ČEKA NAS VAŽAN SASTANAK: ABA liga prepuna nejasnoća!

BIVŠI REPREZENTATIVAC ISKREN: Evroliga nije bila nepravedna prema Partizanu

BIVŠI REPREZENTATIVAC ISKREN: Evroliga nije bila nepravedna prema Partizanu

FIBA je smernice objavila na tri jezika (engleskom, francuskom i španskom) a one se odnose prvenstveno na nacionalne federacije koje traže savete o ponovnom pokretanju košarkaških aktivnosti i takmičenja, koja su širom sveta zaustavljena sredinom marta zbog pandemije koronovirusa.

Taj dokumenti poslužiće kao lista za proveru da li se odluke o nastavku košarkaških aktivnosti u skladu sa procenom rizika i najboljim šansama za uspešan restart.

Napominje se da ta pulikacija nema za cilj da zameni smernice i ograničenja vlada i državnih organa javnog zdravlja, a taj alat za procenu rizika je živi dokument i redovno se ažurira.

Te smernice razvio je predsednik Medicinske komisije Fiba, dr Peter Harkourt iz Australije, nakon konsultacija sa medicinskom savetodavnom grupom FIBA kovid-19, kao i sa Fibiinom medicinskom i igračkom komisijom. 

Generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis tim povodom istakao je sledeće:

- Želim da se iskreno zahvalim medicinskoj savetodavnoj grupi Fiba kovid-19, uključenim komisijama Fibe i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji na njihovom neprocenjivom radu, stručnosti i stalnom doprinosu zaštiti naših nacionalnih saveza, igrača, zvaničnika i organizatora košarkaških događaja. Ovaj skup smernica biće vrlo koristan za košarkašku zajednicu na putu povratka naše igre. Svima nam nedostaje da se naš sport igra, a kako situacija vezana za pandemiju kovida 19 evoluira, Fiba ostaje posvećena pružanju smernica za sigurno okruženje za ’Povratak košarci’.

FIBA podseća  da je u aprilu osnovana medicinska savetodavna grupa Fiba kovid-19, sa ciljem da razm,atra najnovija naučna saznanja o kovidu 19 i da savetuje povodom povratka međunarodnih takmičenja u košarci. Članovi ove posebne savetodavne grupe uključuju predsedavajućeg i zamenika predsednika Medicinske komisije Fiba, NBA direktora sportske medicine, starijeg savetnika izvršnog direktora Svetske zdravstvene organizacije, profesora medicine Univerziteta u Melburnu, specijalizovanog za istraživanje imunologije i vakcina, i kao posmatrača medicinskog direktors MOK-a.

Autor ovog uputstva, doktor Harkourt poručuje :

- U ovim izazovnim vremenima, u ime Fibine lekarske komisije želeo bih da podelim našu iskrenu podršku i solidarnost sa košarkaškom zajednicom širom sveta. Svedok sam da Fiba neumorno radi na obezbeđivanju zdravlja i sigurnosti nacionalnih saveza, igrača, zvaničnika i drugih partnera. Budite sigurni da će naša lekarska komisija nastaviti da sarađuje sa SZO i nastojati da pomogne da FIBA zaštiti košarkašku zajednicu od trenutne pandemije na osnovu naučnih saznanja.

Dokument možete pogledati OVDE.

 

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Fabiola Paralo, devojka fudbalera Laga Žuniora

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd