Skip to main content
Božidar Maljković

MALJKOVIĆ: Jokić će ostaviti dubok trag u svetskoj košarci, regionalna liga je spas za fudbal

Foto: MN Press
Slavni košarkaški trener jasan.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković smatra da je košarkaška ABA liga ispunila očekivanja. Proslavljeni košarkaški trener od starta je bio pristalica regionalnog šampionata, napominjući da mu je drago da su sada gotovo svi prihvatili ABA ligu kao realnost.

ŽREB ZA LIGU ŠAMPIONA: Evropa PODRHTAVA! Već u 1/8 finala dva PAKLENA okršaja (FOTO)

ŽREB ZA LIGU EVROPE: Lacio na VEČITOG osvajača, srpski FRANKFURT na rudare iz Donjecka (FOTO)

- Kada se na početku osnivala ABA liga bili smo u manjini, većina je nekako bila protiv. Mislim da smo Bogdan Tanjević i ja bili najveći pobornici, smatrajući da je to najbolje rešenje za košarku na ovim prostorima. Većina njih je na sve moguće načine pokušavala da opstruira ligu, što preko medija, pa i na ostale načine, ali na svu sreću u tome nisu uspeli. Sada, posle17 godina, regionalno takmičenje se pokazalo kao pun pogodak. To dovoljno govori koliko je ovaj projekat uspeo i sada su svi za nju, a oni koji su bili protiv su sada veći zagovornici nego što sam bio ja. Ali, to je sada manje bitno. Najvažnije da je ovaj projekat zaživeo i da se više ne postavlja pitanje da li je potrebno ili ne - istakao je Maljković .

Prvi čovek OKS otkrio je da je on upravo doveo Đordija Bertomea, predsednika Evrolige u Beograd kako bi razgovarali o forimiranju ABA lige.

- Pošto sam imao odlične odnose sa Bertomeom, lično su me Divac, Danilović i Čović zvali kako bih prvog čoveka Evrolige doveo u Beograd i kako bismo razgovarali o formiranju ABA lige. Eto tako je bilo na početku, sada je to postalo ozbiljno takmičenje i jedino rešenje za kvalitetnu košarku na ovim prostorima. Ja ne znam bolju formulu.

Maljković je kazao da su mnogi igrači napravili odlične karijere upravo zahvaljujući igranju u najboljem klupskom šampionatu u regiji.

- Najbolji pokazatelj su mladi igrači koji su od ABA lige stigli do najjačih liga na svetu. Naravno da uvek može bolje, ali ABA liga je opravdala sva očekivanja.

Nikola Jokić
Nikola Jokić
Foto: Reuters

Iskusni stručnjak ističe da su Jokić, Bojan i Bogdan Bogdanović, najbolji primeri kvaliteta ABA lige.

- Za mene je Jokić najbolji igrač koji je izašao iz ABA lige i pokazao je ogroman kvalitet. On slobodno može da predaje košarku na katedri nekog fakulteta. Nikola je prototip igrača budućnosti, i sigurno će ostaviti dubok drag u svetskoj košarci. Pravi dragulj. Tu je naravno i Bogdan Bogdanović, koji je neverovatan potencijal. Krenuo je od Dragana Jakovljevića, gde su mu bili prvi koraci, pa preko Duška Vujoševića, Željka Obradovića i svako od njih je uspeo da ugradi u njega sve najbolje.

Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović
Foto: Profimedia

Maljković smatra da bi i u fudbalu trebalo da se formira ovakva liga, kao što je košarkaška.

- Za fudbal je najbolje rešenje bilo da se organizuje regionalno takmičenje. To jedina formula za klubove sa ovih prostora. U kontaktima sam sa dosta ljudi koji su na čelnim funkcijama u raznim fudbalskim savezima i svi oni su za takvu ligu, ali očigledno da nekome nije u interesu da se formira kvalitetno takmičenje na ovim prostorima - poručio je Maljković.

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD košarka

SD fudbal

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
27 Beograd