Skip to main content
KK Crvena zvezda

OGLASILA SE ABA LIGA: Odluka sudija u Stožicama je bila ispravna

Foto: MN Press
Cedevita Olimpija u produžetku savladala Crvenu zvezdu i izborila majstoricu.

ABA liga oglasile se povodom završnice drugog meča polufinalne serije u Stožicama između Cedevita Olimpije i Crvene zvezde i sudijskih odluka. Liga je želela da razjasni situaciju koja se dogila u poslednjim trenucima četvrte deonice kada je Luka Mitrović desetinku pre kraja postigao koš, a tom prilikom je i fauliran i dobio slobodno bacanje koje je iskoristio pa je Zvezda izjednačila rezultat i izborila produžetak u kojem je Cedevita Olimpija slavila i obezbedila majstoricu. Spekulisalo se o odlukama sudija u tim trenucima, a Liga se oglasila saopštenjme koje prenosimo u celosti.

KRAJ NAJUSPEŠNIJE ERE: Skariolo neće više biti selektor Španije

KRAJ NAJUSPEŠNIJE ERE: Skariolo neće više biti selektor Španije

Majami oslabljen u finalu protiv Bostona

Majami oslabljen u finalu protiv Bostona

OGLASILA SE ZVEZDA! Poznato kada će se igrati majstorica sa Cedevitom, a to zanima i sve u Partizanu

OGLASILA SE ZVEZDA! Poznato kada će se igrati majstorica sa Cedevitom, a to zanima i sve u Partizanu

 - ABA liga želi da informiše javnost da je odluka doneta od strane sudija bila ispravna i u punom skladu sa pravilima FIBA, koja su stupila na snagu 1. januara 2022. godine. Sudija mora da donese odluku u konsultaciji sa IRS (sudijsko gledanje snimka) ako je moguće, ako se faul B igrača dogodio pre nego što se oglasila sirena za kraj prve četvrtine.

Ako je sat pokazivao vreme 0.0 sekundi kada je napravljen faul, odbacuje se lična greška B igrača, a koš A igrača se ne računa. Prva četvrtina je završena. Pošto je sudija komunicirao IRS snimak, štoperica za pauzu se uključuje kako bi se merio interval između četvrtina.

Ako je sat pokazivao više od 0.0 kada je došlo do faula, koš A igrača će se računati jer je sat zaustavljen u tom trenutku, a B igraču će biti dosuđen faul. A igrač dobija jedno slobodno bacanje. Tokom izvođenja bacanja igrači moraju da budu na mestima koja su određena pravilima. Sat pokazuje preostalo vreme. Meč se nastavlja posle poslednjeg slobodnog bacanja.

Otuda, kako su sudije donele odluku da se faul dogodio kada je sat pokazivao da je bilo više od 0.0 sekundi, što je bilo evidentno, sudijska odluka koja se tiče šuta Luke Mitrovića je bila u skladu sa pravilima - zaključuje se u saopštenju.

 

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Ivana Marušić, devojka Zorana Popovića

 

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd