Skip to main content
Aktivne devojčice

Nove mogućnosti za razvoj ženskog sporta kroz evropski projekat AKTIVNE DEVOJČICE

Foto: Aktivne devojčice
Pojavile se nove opcije.

Mađarska - Srbije

Sa ciljem obezbeđivanja podrške unapređenju ženskog sporta i afirmaciji žena u sportu, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu pokrenuo je projekat „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica - Aktivne devojčice“ koji zajedno sa Sekretarijatom sprovode Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Opština Senteš u Mađarskoj i Skvoš klub „Tisa“ iz Segedina.

NOVI KONKURENT PARTIZANU ZA EVROLIGU: Klub iz REGIONA spremio 8 miliona evra za POZIVNICU

NOVI KONKURENT PARTIZANU ZA EVROLIGU: Klub iz REGIONA spremio 8 miliona evra za POZIVNICU

OVO MORA DA SE DOBIJE: Krstajić presekao, evo koji sastav NAPADA Litvance

OVO MORA DA SE DOBIJE: Krstajić presekao, evo koji sastav NAPADA Litvance

TRADICIJA NE OSTAVLJA DILEMU: Zvezda BRUTALNA u plej-ofu, porazi su prava retkost

TRADICIJA NE OSTAVLJA DILEMU: Zvezda BRUTALNA u plej-ofu, porazi su prava retkost

Tokom predstojećeg perioda predviđene su brojne aktivnosti koje su usmerene ka unapređivanju veština i kompetencija sportskih stručnjaka za rad sa devojčicama uzrasta od 7 do 15 godina. Ciklus edukacija je otpočeo dvodnevnom radionicom u Sentešu koja je održana početkom juna, a sledeće radionice su zakazane u Apatinu, Vrbasu i Segedinu. Radionicama koje će se održati u Srbiji biće obuhvaćeni nastavnici fizičkog vaspitanja iz osnovnih škola, treneri iz lokalnih sportskih klubova i drugi sportski stručnjaci koji rade sa devojčicama osnovnoškolskog uzrasta. Glavno pitanje na koje bi radionice trebalo da daju odgovor je kako motivisati devojčice da se redovno bave sportskom i fizičkom aktivnošću i kako ih zadržati u sportu. Radionica u Apatinu će se održati od 17. do 18. juna, u Vrbasu od 9. do 10. septembra, a Skvoš sportski klub će biti domaćin radionice u Segedinu 27-28. septembra.

Aktivne devojčice
Aktivne devojčice
Foto: Aktivne devojčice

Projekat „Aktivne devojčice“ će u periodu od 1. do 5. jula ugostiti devojčice iz Srbije u Sentešu, gde će se održati letnji sportski kamp. Devojčice iz Mađarske će uzvratiti posetu učešćem na kampu u Adi koji će se održati u periodu od 12. do 15. avgusta. Tokom četiri dana kampa promovisaće se različite sportske aktivnosti među devojčicama uz radionice o zdravom načinu života. Poslednje nedelje septembra u Novom Sadu će biti obeležena Evropska nedelja sporta, kao što su to prošle godine učinili partneri iz Mađarske.

Kroz projekat „Aktivne devojčice“ krajem maja meseca šest vojvođanskih osnovnih škola opremljeno je novom sportskom opremom i rekvizitima za održavanje časova fizičkog vaspitanja. Za osnovne škole nabavljene su strunjače za gimnastiku i aerobik, kozlić, školske niske grede, rojter odskočne daske, školske visoke grede, školske mreže za odbojku, lopte za košarku, odbojku, fudbal i pilates, reketi za badminton, obruč za gimnastiku i vijače. Projektom su obuhvaćene OŠ „20. oktobar“ iz Vrbasa, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lovćenca, OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Apatina, OŠ „Bora Stanković“ iz Karavukova, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Kneževca i OŠ „Dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva. Oprema će se koristiti u redovnom radu na časovima fizičkog vaspitanja, na treninzima i na javnim demo časovima na različitim lokacijama koje će se održati tokom decembra meseca kada će devojčice iz Čoke, Odžaka, Vrbasa, Apatina, Malog Iđoša i Novog Kneževca biti u mogućnosti da se oprobaju u različitim sportovima kao što su gimnastika i loptaški sportovi. Takođe, nastavnici fizičkog vaspitanja i lokalni sportski treneri koji su prošli edukacije u okviru projekta će svoje nove veštine i znanja oprobati na demo časovima.

Projekat „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica - Aktivne devojčice“ sufinansira Evropska unija kroz Intereg IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija sa ukupno 179.235,28 evra, dok ukupan budžet za realizaciju projekta iznosi 210.865,04 evra.

Projekat

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ostali sportovi

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd