light rain
11°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NAJVEĆI IKADA: Novak Đoković OSVOJIO Vimbldon i postao REKORDER po Gren slemovima! (VIDEO)

11.07.2021. 14:15
Piše:
Srbija Danas
Novak Đoković
Novak Đoković / Izvor: Reuters

Najbolji teniser sveta ispisao istoriju u Londonu.

Novak Đoković je novi-stari šampion Vimbldona! Teniski kralj je ispisao istoriju u Londonu, osvojio rekordni 20. Gren-slem u karijeri i odbranio titulu iz 2019. godine, savladavši u finalu Mateu Beretinija rezultatom 3:1 (po setovima 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3) posle 3 sata i 42 minuta igre i šesti put u karijeri podigao pehar najprestižnijeg turnira na svetu.

Ovim trijumfom Nole je se još više približio rekorderu po broju osvojenih pehara na Vimbldonu Rodžeru Federeru, koji je osam puta slavio na vimbldonskoj travi, ali nema sumnje da će i ta granica uskoro biti u vlasništvu najboljeg tenisera ikada.

Ujedno, Đoković je izjednačio rekord Švajcarca i Rafaela Nadala po broju gren slemova (20), ali i postavio rekord jer je posle legendarnog Roda Lejvera (1969. godine) prvi teniser koji je uspeo da u jednoj godini uzme titule na Australijan Openu, Rolan Garosu i Vimbldonu.

Mozzart daje najveće kvote na svetu: Đoković 1,25, Engleska 2,80, Hamarbi 1,63!

Mozzart daje najveće kvote na svetu: Đoković 1,25, Engleska 2,80, Hamarbi 1,63!

AMERIKANAC ZAPUŠIO SVIMA USTA: Mekinro objasnio zašto je Novak najveći (VIDEO)

AMERIKANAC ZAPUŠIO SVIMA USTA: Mekinro objasnio zašto je Novak najveći (VIDEO)

SRAMOTA: Novak na korak od Rodžera i titule odjednom više nisu važne, računa se nešto drugo (VIDEO)

SRAMOTA: Novak na korak od Rodžera i titule odjednom više nisu važne, računa se nešto drugo (VIDEO)

TO SE ČEKALO: Oglasila se Jelena Đoković pred FINALE Vimbldona! Evo u čemu Nole voli da UŽIVA!

TO SE ČEKALO: Oglasila se Jelena Đoković pred FINALE Vimbldona! Evo u čemu Nole voli da UŽIVA!

Dve velesile, Italija i Engleska, odlučić večeras (21.00) na Vembliju o novom prvaku Evrope. Azuri to nisu bili od 1968, a Albion nije nikada.  Malo će ljudi van Engleske navijati za Sautgejtovu ekipu, s obzirom na način na koji su prošli Dansku u polufinalu… Kvota na Italiju je 2,90, na iks 3,00, na Englesku 2,80, a na GG3+ 2,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Italija - Engleska.

Što se tiče samog meča, italijanski teniser je „pokazao zube“ na početku Đokoviću i prvi set rešio u svoju korist.

Iako je Nole otvorio duel kao u bajci, brejkom u četvrtom gemu, Beretini se izvukao i odveo meč u taj-brejk, a tamo pokazao više strpljenja i na opšte iznenađenje, za nešto više od sat vremena, poveo u setovima - 6:7 (4:7).

To kao da je razljutilo prvog tenisera sveta, koji je dodao gas u drugom setu i ekspresno stigao do ubedljivih 4:0. Duplim brejkom Novak je brzo „slomio“ Italijana, koji je uspeo da vrati jedan, ali ne i drugi, pa je najbolji teniser sveta za 43 minuta stigao do izjednačenja – 6:4.

Gde je stao, Nole je nastavio u trećem setu i posle samo tri gema, uspeo da opet nadmudri Beretinija. Strpljivo je čekao šansu i posle prebacivanja loptice naterao Mateu da je pošalje u mrežu.

Do kraja ovog dela igre, srpski as je sigurno čuvao svoj servis, ne dozvolivši iznenađenje i u potpunosti preokrenuo rezultat u svoju korist, povevši u setovima sa 2:1, identičnim skorom kao u prethodnom.

Konačno u četvrtom setu, Đoković je strpljivo čekao priliku i dočekao je u sedmom gemu. Tada je naterao Beretinija da sopstvenim kiksevima omogući put Srbinu ka šestoj tituli. Duplom greškom kod vođstva Noleta (40:30) napravio je ključan trenutak u meču, pa je prvi reket sveta rutinski odradio posao, odlično servirao i iskoristio treću brejk priliku i podigao šesti pehar na Vimbldonu!

Detaljniji pregled meča možete pročitati u tekstu ispod. 

Sva dešavanja sa meča Novak Đoković - Mateo Beretini možete da pratite na našem portalu iz minuta u minut.

ĐOKOVIĆ - BERETINI 3:1 (6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3)

IV SET

6:3
GOTOVO JE! NOVAK ĐOKOVIĆ JE NOVI-STARI ŠAMPION VIMBLDONA!!!! Treća brejk prilika je iskorišćena i Srbin će podići pehar u Londonu!!!!!
5:3
Potvrđen brejk Đokovića, Novaka još samo jedan gem deli od titule!
4:3
BREJK ZA NOVAKA! Sjajno je odigrao Đoković, čekao priliku i dočekao je u sedmom gemu! Duplom greškom Beretini je "poklonio" Noletu gem i sada je velika prilika za najboljeg tenisera sveta da dođe do šeste titule na Vimbldonu! Odličan volej izveo je Novaka posle divnog napada, koji mu je doneo 15:30. Potom je Italijan očistio "kreč" sa terena" i servis vinerom izjednačio na 30:30, da bi Đoković vinerom iz forhenda po dijagonali stigao do brejk prilike. Dvostruka servis greška Matee otvorila mu je širom vrata ka novom peharu u Londonu!
3:3
Kakav gem za Novaka! Poveo je Italijan 0:30, da bi srpski as sa četiri vezana poena u potpunosti preokrenuo rezultat i sačuvao svoj servis.
2:3
Na isti način uzvraća i Mateo, poveo je Italijan 40:0, Nole osvojio naredna dva poena, ali to nije bilo dovoljno za prvi brejk u četvrtom setu.
2:2
Sa koliko samopouzdanja Novak sada igra, samo jedan poen osvojio je Beretini, kod 40:0, a onda je prvi igrač sveta rutinski osvojio drugi gem i izjednačio.
1:2
Uz samo jedan izgubljeni poen, Mateo uzvraća istom merom i ponovo vodi. Perfektan gem za italijanskog tenisera.
1:1
Uz manje probleme, Đoković uspeva da odgovori na izazov Beretinija i stigne do prvog gema u četvrtom setu.

 

0:1
Prišao je Nole na 30:40, ali Italijan nije dozvolio iznenađenje.
Na početku četvrtog seta servira Beretini.

III SET

6:4
Visoko podignuta pesnica Novaka Đokovića pokazala je koliko mu znači ovakav preokret! Srbin vodi u setovima i posle nešto lošijeg početka, sada ga još samo jedan deli od šeste titule na Vimbldonu.

 

5:4
Uporni Italijan ne odustaje. Ponovo su servisi Beretinija došli do izražaja, pa je na kraju "uhvatio" jednu lopticu Novaka i skratio je na polje srpskog asa.

Mateo Beretini
Mateo Beretini / Izvor: Reuters

 

5:3
Novi uspešan gem za Đokovića. Srpski teniser je nadomak osvajanja drugog seta. Novak je forhend vinerom stigao do 15:15. Servis viner mu je doneo novi lak poen, 30:15, a greška Beretinija iz bekhenda 40:15. 
Osvojio je Italijan naredni poen na grešku Srbina, ali je novim servis vinerom Đoković stigao do 5:3!
4:3
Silovitim bekendima Beretini je osvojio najbrži gem u meču, bez ijedne greške smanjio je prednost Srbina.
4:2
Kakav gem! Dve brejk lopte imao je Beretini, ali je Đoković silovitim napadima posle 15:40 osvojio četiri poena u nizu i sačuvao brejk prednosti!

Novak Đoković
Novak Đoković / Izvor: Reuters

 

3:2
Ne predaje se Mateo, iako je Novak posle 0:40 smanjio na 30:40, Italijan je silovitim servisom smanjio Đokovićevu prednost.
3:1
Potvrđuje Nole brejk! Beretini je samo zapretio, stigavši od 40:0 do "đusa", ali srpski as nije dozvolio iznenađenje i sjajnim drop-šotom, a zatim i neiznuđenom greškom Italijana sačuvao servis.
2:1
BREJK ZA NOVAKA! Sjajan je bio Đoković, prebacivanjem loptice i nadmudrivanjem naterao je Beretinija da pogreši i pošalje istu u mrežu! Odličan start trećeg seta za prvog tenisera sveta.

 

Novak Đoković
Novak Đoković / Izvor: Reuters
1:1
Na isti način uzvraća i Nole. Sjajni forhendi na obe strane, ali je Srbin bio precizniji i posle 40:0 lako izjednačio na početku trećeg seta.
0:1
Bez greške je Mateo Beretini odservirao na početku trećeg seta, sa tri asa nije prepustio srpskom asu nijedan poen.

II SET

6:4
KONAČNO! Novak je izjednačio u setovima na 1:1! Sa četiri uzastopna poena, srpski as se u potpunosti vratio u finalni okršaj, idemo ispočetka.
5:4
Čak tri šanse za oduzimanje servisa imao je Đoković, poveo sa 40:0, da bi Beretini izjednačio sa tri uzastopna poena. Kod prve brejk šanse, poslao je lopticu u mrežu, dok je drugi put sjajan servis Matee vratio neizvesnost u meč.
5:3
BERETINI VRAĆA BREJK! Novak je bio u nezavidnoj situaciji, Mateo stigao do dve brejk prilike (15:40), činilo se da će se srpski as izvući, kada je Italijan poslao lopticu u mrežu, međutim, kod druge situacije loše je odreagovao i dozvolio Italijanu da se vrati u igru.
5:2
Ekspresno je Beretini došao do drugog gema, bez izgubljenog poena produžio je nadu, međutim, sada se Đoković pita. Novak servira za izjednačenje u setovima.
5:1
Od gotovog umalo veresija. Imao je Novak 40:15, a onda majstorski želeo da izvede drop-šot, koji je završio u mreži. Iskupio se na narednom servisu i došao na gem od osvajanja prvog seta u finalu.
4:1
Sjajan ritern Novaka, pa as Beretinija i pogođena linija za preokret (15:30). Potom je Đoković takođe pogodio liniju za izjednačenje. Ipak, usledila je neiznuđena greška Srbina i as Beretinija za prvi gem u drugom setu. 
4:0
Furiozan gem za Novaka, fenomenalnim servisima i udarcima, srpski as je stigao do ogromnog vođstva.
3:0
DRUGI BREJK za Đokovića u ovom setu. Uzdrman Beretini pravi greške u seriji, dva puta je slao lopticu u mrežu, što je Srbin iskoristio i na najboljem putu je da izjednači u setovima.

 

2:0
Potvrđen BREJK. Mnogo sigurnije sada igra Novak, očito da ga je kiks iz prethodnog perioda dobro upozorio, sada igra kako i dolikuje prvom teniseru sveta.
1:0
BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Odmah na početku drugog seta, Novak stiže do prednosti, imao je Italijan 40:15, ali je Đoković sa četiri vezana poena odmah oduzeo servis rivalu i stekao značajnu prednost.
Trenutno u asovima Italijan vodi sa 5:1.
POČEO JE DRUGI SET.

I SET

4:7 Asom Mateo Beretini završava prvi set u svoju korist, posle 70 minuta igre. Italijan je u velikoj prednosti.

4:6 Treći brejk za Beretinija u ovom delu igre, sada Mateo servira za osvajanje prvog seta.

4:5 Sigurniji Novak na svoj drugi servis, još uvek je u igri.

3:5 Novi BREJK za Beretinija, Đoković je pogrešio prilikom vraćanja servisa i dao italijanskom teniseru priliku da dođe do prvog seta.

3:4 Beretini ne dozvoljava novi brejk, ponovo vodi Italijan.

3:3 Vraća mini-brejk Nole. Beretini je bio prinuđen da "zakuca" lopticu u mrežu.

2:3 Još jedan servis viner Đokovića, za smanjenje rezultata.

1:3 Dosta sreće za Novaka, pogodio je samu liniju i iznudio grešku italijanskog tenisera.

0:3 Ovo je već sada ozbiljna prednost za Beretinija.

0:2 Sada je i potvrdio oduzeti servis Novaku.

0:1 Italijan pravi mini-brejk

6:6
Gledaćemo taj-brejk. Novak je presingom naterao Mateu na greške, slao je Italijan lopticu u mrežu na svoj servis, međutim kod 40:40 odservirao je as i naterao Noleta da izbaci u aut, što je donelo nastavak neizvesnosti u prvom setu.
6:5
Uzvraća i Nole, to je pravi Đoković. Bez izgubljenog poena stiže do nove prilike za osvajanje seta. Sa "nulom" je preslišao Beretinija.
5:5
Sada Mateo deluje mnogo sigurnije na svoj servis, stigao je do izjednjačenja, pokazavši da nije slučajno stigao do finala.

 

5:4
VRAĆA BREJK BERETINI! Neverovatno kakvu je šansu Novak propustio. Grešio je srpski as u ovom gemu, slao loptice u aut, što je Italijan čekao i sjajno odgovarao na sve napade Novaka. Idemo ispočetka.
5:3
Čak sedam "đuseva" viđeno je u ovom gemu. Velike greške pravio je Beretini u ovom gemu. Početničkim kiksevima, dozvolio je Đokoviću da dva puta zapreti, a potom i stigne do prve set lopte. Uspeo je silovitim servisima da se izvuče i u narednim poenima ostane u ovom delu igre.
5:2
Siguran Đoković, ne dozvoljava ni promil šansi protivniku. Samo jedan poen prepustio je Beretiniju i osvojio peti gem u meču. Sada ga još jedan deli od osvajanja prvog seta.

 

 

4:2
Uzvraća Italijan, bio je Novak blizu da ponovo oduzme servis Beretiniju, ali je Mateo izdržao i sačuvao svoj servis.
4:1
Siguran servis Đokovića za potvrdu brejka. Još dva gema dele najboljeg tenisera sveta od osvajanja prvog seta.
3:1
BREJK ZA NOVAKA! Prvo loš bekhend Beretinija, pa slanje loptice u mrežu. Posle toga je usledio servis viner i prva brejk prilika za Đokovića. Silovitim servisom Mateo se izvukao i izborio "đus", da bi opet pogrešio. Drugu brejk šansu Novak nije želeo da propusti i sada je u velikoj prednosti.
2:1
Ponovo je Italijan pretio, greškama srpskog asa stigao do 0:30, da bi Novak sa četiri vezana poena i prvim asom u meču okrenuo na 40:30, a potom odservirao za drugi gem.
1:1
Zapretio je Novak, međutim, Beretini je sigurno stigao do svog prvog poena i izjednačenja u finalnom duelu. Za osvajanje ovog gema, Mateo je odservirao servis viner od 217 km na čas.
1:0
Problemi za Đokovića na startu meča. Suočio se Nole sa brejk loptom na 30:40, ali je uspešno izašao iz neprijatne situacije i osvojio prvi gem u finalu.
Novak će prvi servirati. 
MEČ JE POČEO.

 

 

Đoković i Beretini izlaze na centralni teren.
Ukoliko Novak savlada Beretinija osvojiće 20. Gren slem u karijeri i izjednačiti se na večnoj listi po broju osvojenih gren slemova sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.
U prethodnih 11 Gren slem finala, Novak Đoković je igrao protiv 10 različitih protivnika. Srpski as se u tom periodu sastajao sa Endijem Marejom, Stenom Vavrinkom, Kevinom Andersonom, Huanom Martinom del Potrom, Rodžerom Federerom, Dominikom Timom, Danilom Medvedevim, u finalu poslednjeg Rolan Garosa pobedio je Stefanosa Cicipasa i danas igra protiv Beretinija.
Sa druge strane, Beretini je do finala izbacio sledeće rivale: Gvido Pelja (Argentina, 3:1), Botik van de Zandšulp (Holandija, 3:0), Aljaž Bedene (Slovenija, 3:0), Ilja Ivaška (Belorusija, 3:0), Feliks Ože Alijasim (Kanada, 3:1) i Hubert Hurkač (Poljska, 3:1).
Na putu do finala Novak Đoković je izgubio samo jedan set, u prvom kolu od Britanca Džeka Drejpera (3:1), dok je sve ostale rivale pobeđivao maksimalnim rezultatom. Sa 3:0 "počišćeni" su: Kevin Anderson (Južna Afrika), Denis Kudla (SAD), Kristijan Garin (Čile), Marton Fučovič (Mađarska) i Kanađanin Denis Šapovalov.

TOK MEČA.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Hiba Abuk, devojka Ašrafa Hakimija.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.