Skip to main content
Gas, Poljska

MOSKVA RAZOTKRILA LICEMERJE POLJSKE: Varšava tvrdi da može bez ruskog gasa, a ipak ga kupuje, evo kako

Foto: Profimedia
Poljska tvrdi da može da preživi bez ruskog gasa, ali nastavlja da ga kupuje, kaže Aleksej Puškov, predsednik komisije Saveta Federacije za informacionu politiku i odnose sa medijima. On je u svom Telegram kanalu primetio da Varšava dobija rusko "plavo gorivo" iz Nemačke.

- U Varšavi su rekli da mogu da prežive bez ruskog gasa. Zaboravili su da dodaju da Poljska kupuje ruski gas obratno iz Nemačke - napisao je Puškov.

Kako je senator primetio, na kraju se ispostavi da "oni izgleda mogu da prežive", ali ipak više vole da kupuju gas iz Rusije.

U Poljskoj su se više puta zalagali za odbacivanje "plavog goriva" iz Rusije, i ruskih energenata uopšte. Prema poljskim vlastima, moraju se preduzeti odgovarajuće mere kao odgovor na ruske operacije u Ukrajini. Kako tvrdi Varšava, kupujući gas ili naftu od Rusije, evropske zemlje navodno sponzorišu akcije Moskve na ukrajinskoj teritoriji.

Ranije je komesar poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Pjotr Naimski rekao da je republika "u stanju da preživi" nedostatak ruskog gasa u Evropi i da su skladišta gasa u zemlji već 100 odsto popunjena.

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd