clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA: Za dlaku izbegnut građanski rat u Rusiji, oružana pobuna Prigožina je velika OPOMENA za Putina!

28.06.2023. 17:11
Piše:
Srbija Danas
Vagner
Vagner / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/The Sun

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 19. do 25. juna 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

USKORO KRAJ RATA U UKRAJINI? Isplivali detalji sa sastanka koji je održan "u najstrožoj tajnosti" - ovakav plan niko nije očekivao

USKORO KRAJ RATA U UKRAJINI? Isplivali detalji sa sastanka koji je održan "u najstrožoj tajnosti" - ovakav plan niko nije očekivao

OVO JE KONAČAN STAV RUSIJE! Trenutak koji je čekao ceo svet - da li prestaje rat u Ukrajini?

OVO JE KONAČAN STAV RUSIJE! Trenutak koji je čekao ceo svet - da li prestaje rat u Ukrajini?

VEĆ POSTAJE SMEŠNO! Zelenski apelovao da Ukrajina dobije poziv da se pridruži NATO, ako ne - onda traži ovo

VEĆ POSTAJE SMEŠNO! Zelenski apelovao da Ukrajina dobije poziv da se pridruži NATO, ako ne - onda traži ovo

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 19. do 25. juna 2023. godine

19.jun 2023. godine

Prigožin o 32.000 bivših robijaša: Ispunili su ugovor i bili raspoređeni u borbama

Oko 32.000 muškaraca koji su regrutovani iz ruskih zatvora na služenje vojnog roka u Ukrajini vratilo se kući, rekao je šef Vagnerove privatne plaćeničke vojske, Jevgenij Prigožin.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

- Ispunili su ugovor i bili raspoređeni u borbama - rekao je on. Prigožin smatra da je vojni rok odličan program resocijalizacije.

U glasovnoj poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu, on tvrdi da su oslobođeni počinili ukupno samo 83 krivična dela. To je 80 puta manje zločina od onih koji su redovno puštani nakon izdržane kazne, kaže on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nova taktika Rusa na ratištu

Ruski vojnici pribegli su novoj taktici u Donjecku, a u pitanju je korišćenje "tenkova samoubica". Na snimku koji je sada objavljen čini se da je tenk T-54 ili T-55 pun eksploziva kod Marinke u Ukrajini eksplodirao u blizini ukrajinskih vojnika.

Novi video snimak iz Donjecka prikazuje daljinski kontrolisani tenk natovaren eksplozivom kako kruži prema ukrajinskom rovu.

Dok Ukrajinci pokušavaju da ga odbiju, tenk samoubicu pogađa mina i usporava.

Više o tome pročitajte OVDE.

Hrabra odluka Ukrajinaca - kreću u frontalni napad!

Ukrajinska kontraofanziva počela je pre više od nedelju dana, ali težak posao tek predstoji za vojsku Kijeva.

Iako su Ukrajinci napredovali na frontu nekoliko kilometara i oslobodili više sela, još uvek nisu uspeli da probiju ruske odbrambene linije, za koje čak i zapadni analitičari priznaju da su dobro postavljene.

Međutim, isti stručnjaci cene hrabru odluku Kijeva da po prvi put u istoriji modernog ratovanja iskoriste frontalni napad na utvrđene položaje umesto da u te svrhe iskoriste dronove i pametnu municiju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jutarnji iznenadni udar na ukrajinske položaje

Ruski borbeni avioni "suhoj SU-25 SM" rano ujutru su izveli iznenadni napad na ukrajinske položaje na Krasnolimanskom pravcu. Pojavio se i snimak ovog napada, kada su ruski "gračevi" izveli udar.

Na snimku koji se pojavio na Telegramu vidi se poletanje dva aviona SU-25SM koji su u brišućem letu iznenada napali položaje ukrajinske vojske na pravcu Krasnolimanska.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija je odbila ponudu UN

Rusija je odbila ponudu UN za pomoć stanovnicima pogođenim poplavama uzrokovanim probijanjem brane Kahovka na reci Dnjepar.

Herson, Ukrajina
Herson, Ukrajina / Izvor: Profimedia

Od 6. juna, kad je brana oštećena i poplavljeno područje Hersona koje se nalazi pod ruskom kontrolom, broj žrtava u poplavama narastao je na 52, dok se 31 osoba smatra nestalom. Na području pod ruskom kontrolom umrlo je 35 ljudi, a na ukrajinskoj strani njih 17. Više od 11.000 ljudi je moralo da napusti svoje domove.

Više o tome pročitajte OVDE.

Pokušaj atentata na Krimu, napadnuti ruski zvaničnici

Ruski zvaničnik na Krimu povređen je nakon što mu je eksplodirao automobil. Vladimir Jepifanov, pomoćnik zamenika proruskog premijera Zaporoške oblasti, bio je u automobilu sa dva putnika kada je vozilo eksplodiralo na autoputu na Krimu.

Sva trojica su povređena i zadobila teške opekotine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Čečenski komandant otkriva koliko će trajati ukrajinska kontraofanziva

Ukrajinska kontraofanziva trajaće još oko mesec do mesec i po dana, smatra pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih odreda "Ahmat" Apti Alaudinov.

Čečeni
Čečeni / Izvor: Profimedia

- Mislim da sve to može da traje još mesec do mesec i po dana. Do poslednjeg Ukrajinca. A dalje će već početi, verovatno, tiho napredovanje naših snaga u pravcu Kijeva - rekao je Alaudinov za televizijski kanal "Rusija 1".

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska vojska prebacuje trupe, jača liniju odbrane u Zaporožju

Čini se da Rusija premešta svoje osoblje i tešku vojnu opremu iz drugih delova Ukrajine kako bi ojačala liniju fronta u Zaporožju, kažu zvaničnici.

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov izvestio je o prebacivanju resursa iz Nove Kahovke i oblasti Kahovskog preko Melitopolja u Hersonu na liniju fronta u Zaporožju.

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je takođe izvestilo u današnjem izveštaju o situaciji u Ukrajini da je "velika verovatnoća" da Rusija pomera "elemente Grupe snaga Dnjepar (DGF) sa istočne obale reke Dnjepar da bi ojačala sektore Zaporožje i Bahmut".

Više o tome pročitajte OVDE.

20. jun 2023. godine

Hana Malijar: "Najveći udarac ukrajinskoj kontraofanzivi tek predstoji"

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da "najveći udarac" u ukrajinskoj kontraofanzivi tek predstoji, ali je priznala da je reč o teškoj operaciji jer Rusija daje sve što može da je zaustavi.

- Neprijatelj neće lako odustati od svojih pozicija, a mi moramo da se pripremimo za težak duel. U stvari, to se dešava upravo sad - navela je ona na Telegramu.

Više o tom pročitajte OVDE.

Čudno obeležje na uniformi Valerija Zalužnog

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni na svojoj uniformi nosi obeležje bebe Jode iz serije Ratovi zvezda Mandalorac.

To je izazvalo komentare na društvenim mrežama, a među onima koji su komentarisali Bebu Jodu usred uniforme ukrajinskog glavnokomandujućeg bila je i poslanica ukrajinskog parlamenta Ina Sovsun.

Više o tome pročitajte OVDE.

Stoltenberg se požalio na Ukrajince

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg požalio se da oružane snage Ukrajine ne mogu da se nose sa dobro pripremljenom odbranom ruske vojske.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg / Izvor: Profimedia

- Ukrajinskim vojnicima je teško da se bore sa dobro izgrađenom ruskom odbranom - rekao je generalni sekretar NATO tokom posete jednom od vojno-industrijskih preduzeća u Nemačkoj, prenosi RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci upali u ruski rov, nastao je pokolj!

Prema izveštajima, pripadnici ukrajinskog 73. pomorskog centra za specijalne operacije nazvani po atamanu Antonu Golovatiju upali su u ruske rovove sa zadnje strane i pobili grupu ruskih vojnika.

Prema ukrajinskim izvorima, u iznenadnom napadu poginulo je do 10 ruskih vojnika.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Foto: Twitter/Printscreen/@operativno_ZSU

Upozoravamo da je video snimak izuzetno UZNEMIRUJUĆ! Pogledajte OVDE.

Ukrajinski specijalci upali su sa zadnje strane u neprijateljske rovove u južnom pravcu i ubili 10 ruskih vojnika. Na jugu, tokom misije, operativci pomorskog centra za specijalne operacije uspeli su da upadnu u pozadinu neprijatelja.

Više o tome pročitajte OVDE.

21. jun 2023. godine

Zelenski: "Sada naši ratnici na jugu i istoku veoma aktivno uništavaju neprijatelja, fizički čisteći Ukrajinu"

Obnovljena, transformisana i ojačana Ukrajina je nosilac i garant bezbednosti, što znači zaštitu od svakog oblika ruskog terora i od svakog ponavljanja ruske agresije, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u svom redovnom video obraćanja.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Foto: YouTube/Printscreen/The Sun/Shutterstock

On je izrazio saučešće porodicama pripadnika ukrajinskih oružanih snaga koji su poginuli u granatiranju Hersona, prenosi Ukrinform. Kako je naveo, ''svaki ruski teroristički napad je argument da okupatori nemaju šanse da ostanu bilo gde na ukrajinskom tlu''. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija srušila dronove: Sprečen teroristički napad na ciljeve u Podmoskovlju

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je sprečen ukrajinski napad dronovima na Moskovsku oblast i da su sva tri drona srušena.

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

- Danas je sprečen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na cilјeve u Podmoskovlјu s tri bespilotne letelice - navodi se u saopštenju, a prenosi agencija RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Stiže hitno pojačanje ruskim pomorskim snagama

Vojna operacija u Ukrajini pokazala je da je potrebno hitno uvesti nove tehnologije u izgradnju brodova, rekao je glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije Nikolaj Evmenov u intervjuu televiziji "Zvezda" na Međunarodnom pomorskom sajmu u Kronštatu.

- Specijalna vojna operacija je pokazala da je potrebno ubrzati proces. Sve najbolje treba uvoditi, ne brzo, već odmah. Bez dugotrajnih konstruktorskih radova, istraživanja, već na sopstvenu inicijativu – a to sada rade naši brodograditelji - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

CNN: Ukrajinski piloti kažu da se plaše ruskih sistema PVO i lovaca Su-35

Ukrajinski piloti kažu da se plaše ruskih sistema PVO i lovaca Su-35 i traže od Zapada da im isporuče avione F-16, prenosi Si-En-En. Jedan od ukrajinskih pilota Su-25 Aleksej rekao je televiziji da je Ukrajina izgubila mnogo aviona zbog ruskih Su-35.

- U ovom trenutku ne možemo ništa da uradimo. Ne možemo uopšte da se borimo protiv njih našim raketama, našim radarima, F-16 će ​​sigurno pomoći u tome - rekao je drugi ukrajinski pilot sa pozivnim znakom "Džus".

On je takođe dodao da bi ukrajinska kontraofanziva mogla biti mnogo efikasnija i mnogo bezbednija da Ukrajina ima F-16.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski besan na Stoltenberga: Kontraofanziva usporila, Rusi minirali 200.000 km kvadratnih Ukrajine!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da je napredak, dve nedelje od pokretanja kontraofanzive, "sporiji od željenog".

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/TIME

- Neki ljudi veruju da je ovo holivudski film i očekuju rezultate sada. Nije. Ono što je u pitanju su životi ljudi - poručio je on za BBC.

Ukrajinske snage tvrde da su, u sklopu kontraofanzive, do sad zauzele osam sela u Zaporoškoj oblasti na jugu i Donjeckoj oblasti na istoku zemlje. Zelenski navodi da kontraofanziva ne ide lagano jer su ruske snage minirale 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin otkriva: Ukrajinska kontraofanziva u fazi zatišja, Kijev pretrpeo velike gubitke

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva u fazi ''zatišja'' i da je Kijev pretrpeo velike gubitke u operacijama na jugu zemlje.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Obraćajući se novim diplomcima ruskih vojnih akademija, Putin je istakao da je skoro polovina jedinica i formacija strateških raketnih snaga opremljena najnovijim sistemima Jars, a trupe se ponovo opremaju i savremenim raketnim sistemima sa hipersoničnim bojevim glavama Avangard, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

22. jun 2023. godine

Ukrajinci pogodili "Vrata Krima", hitno se oglasili ruski zvaničnici

Ukrajina je projektilom pogodila Čongarov most koji povezuje delove oblasti Herson pod kontrolom Rusije sa poluostrvom Krim.

Zbog toga je preusmeren saobraćaj, rekli su zvaničnici koje je postavila Rusija u oba regiona.

Vladimir Saldo, guverner Hersona kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je put oštećen, ali da nema izveštaja o žrtvama.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šojgu podneo raport Putinu

Ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu, podneo je raport ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu, o aktivnosti ukrajinskih snaga.

On je rekao da su ukrajinske jedinice smanjile obim aktivnosti i da se sada bave pregrupisavanjem.

Sergej Šojgu, Vladimir Putin i Valerij Gerasimov
Sergej Šojgu, Vladimir Putin i Valerij Gerasimov / Izvor: Profimedia

- Ukrajinske snage pretrpele su ogromne gubitke. Uprkos tome, ukrajinska vojska i dalje raspolaže snagama za ofanzivu - rekao je Šojgu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin otkrio šta je sve Ukrajina izgubila od početka kontraofanzive

Sekeretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izvestio je predsednika Rusije Vladimira Putina o gubicima ukrajinskih snaga tokom kontraofanzive koju su pokrenule.

- Od 4-21. juna ruska vojska je uništila 246 tenkova, od toga 13 zapadne proizvodnje, 595 borbenih oklopnih vozila, 279 komada artiljerijskog oruđa i minobacača, 10 taktičkih lovaca i 264 dronova - rekao je Patrušev.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Više o tome pročitajte OVDE.

Prigožin optužio vojno rukovodstvo Rusije da kriju pravu istinu od Putina

Jevgenij Prigožin, šef ruske vojske Vagner, optužio je vojno zapovedništvo u Moskvi da laže i od ruskog predsednika Vladimira Putina skriva činjenice o situaciji na frontu u Ukrajini.

Jevgenij Prigožin, Vagner, Vladimir Putin
Jevgenij Prigožin, Vagner, Vladimir Putin / Izvor: Foto: Srbija Danas/YouTube/Printscreen/Kanal13/Shutterstock

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik ruskog vojnog štaba Valerij Gerasimov su Putinu govorili "gluposti" u nadi da će "laži" trebati da budu samo dovoljno grozne da predsednik u njih poveruje, rekao je Prigožin u poruci objavljenoj na komunikacijskoj platformi Telegram.

Više o tome pročitajte OVDE.

Naređena opšta mobilizacija u Kijevu

U glavnom gradu Ukrajine počela je opšta mobilizacija, naredbu je objavio vojni komesar Obolonskog okruga Kijeva.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Prema dokumentu, muškarci moraju da se pojavi u vojnom odseku u roku od deset dana, navodi ukrajinski portal Strana. Ovo se odnosi i na one koji nisu dobili sudske pozive ili naredbe za mobilizaciju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Granatiranje "vrata Krima" imaće posledice, upozorio je Šojgu

Ukrajinske snage granatirale su most Čongar koji mnogi nazivaju Vratima Krima, a koji povezuje poluostrvo s Hersonskom oblasti i jugom Ukrajine!

Most je pretrpeo veliko oštećenje i na njemu je obustavljen saobraćaj, a u granatiranju nije bilo žrtava, potvrdio je Sergej Aksionov, guverner Krima, koji je Rusija anektirala posle referenduma 2014. Aksionov je potvrdio da je u toku procena štete.

Vladimir Saldo, guverner Hersona, koga je imenovala Rusija, potvrdio je da je most oštećen, a objavljene su i fotografije na nekoliko kanala na mreži Telegram.

Deo Hersonske oblasti uz delove Zaporožja, kao i Donjeck i Lugansk, Rusija je anektirala posle referenduma prošle godine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bajdenova administracija priznala poraz u Ukrajini

Suočena sa realnostima života, administracija Džoa Bajdena je poslednjih dana priznala poraz, u dve svoje najneodrživije i iluzorne igre spoljne politike.

Kontraofanziva Ukrajine je propala. Njena vojska doživljava pokolj na bojnom polju. Kontraofanziva ukrajinskih brigada "obučenih od strane NATO-a", nije ostvarila stvaran napredak ni na jednom frontu. Visok nivo gubitaka ljudstva i materijala, čini nemogućim da ponovo preuzmu inicijativu.

Vladimir Putin, Džo Bajden
Vladimir Putin, Džo Bajden / Izvor: Profimedia/ilustracija

Cilj SAD-a bio je da integriše Ukrajinu u NATO. Tada bi mogli da stacioniraju svoje trupe u Ukrajini, i da svoje oružje dovedu u domet Moskve, kako bi bilo moguće odgovoriti na svaki nezavisni potez Rusije pretnjom trenutnog uništenja.

Više o tome pročitajte OVDE.

23. jun 2023. godine

Društvenim mrežama kruže snimci iz razrušenog grada Hersona u Ukrajini

Satelitski snimci otkrili su neverovatne razmere razaranja u vojnoj vazdušnoj bazi pored grada Hersona, u kojoj su ruske snage držale svoje helikoptere i dronove.

Snimci koji su uslikane 15. marta u 1,35 sati po lokalnom vremenu prikazuju velike stogove dima kako se izdižu iz baze, na kojoj se nalaze brojni uništeni helikopteri, uz brojne manje požare koji se prostiru na širem području baze.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske obaveštajne službe dobile informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Nažalost, više puta sam morao da podsećam da radijacija nema državne granice, a koga će pogoditi određuje samo smer vetra - rekao je Zelenski.

Dodao je da Kijev sve dostupne informacije deli sa partnerima u svetu, preneo je Blumberg.

Više o tome pročitajte OVDE.

Solovjov o ukrajinskom raketiranju strateškog mosta

Vladimir Solovjov, propagandista ruskog predsednika Vladimira Putina, osvrnuo se na izveštaje da su ukrajinske rakete oštetile most na Krimu.

Ruska vojska je 2014. zauzela poluostrvo Krim od Ukrajine, a udari na region eskalirali su poslednjih meseci. Ruski zvaničnici su prethodno objavili da su ukrajinske snage oštetile most Čongar, koji povezuje delove Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom s Krimom.

Ukrajinske vlasti nisu direktno preuzele odgovornost za napad, ali je portparol ukrajinske vojske Natalija Humeniuk na nacionalnoj televiziji govorila o ometanju ruske logistike. Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Solovjov je više puta pozivao Rusiju da koristi taktičke nuklearne bombe u ratu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruski FSB sprečio novi plan Kijeva?!

Ruska bezbedonosna služba FSB saopštila je da je uhapsila pet osoba koje su pokušale da kupe kilogram radioaktivnog cezijuma-137 za 3.5 miliona dolara u ime ukrajinskog državljanina, izvestila je ruska novinska agencija TASS.

FSB
FSB / Izvor: Profimedia

Navodi se da je FSB rekao da je cezijum-137 trebalo da bude iznesen iz Rusije kako bi se koristio za isceniranje incidenta s navodnim oružjem za masovno uništenje, a sve kako bi se diskreditovala Rusija. Rojters nije mogao da potvrdi te tvrdnje, a Ukrajina se još nije oglasila o slučaju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Počinje proizvodnja dronova Bajraktar u Ukrajini

Turska kompanija Bajkar planira da pokrene proizvodnju borbenih dronova Bajraktar TB2 i Bajraktar Akindži u Ukrajini 2025. godine, saopštio je izvršni direktor te kompanije Haluk Bajraktar.

- Izgradnja teče po planu, a početak proizvodnje je zakazan za 2025. godinu - rekao je on, prenosi TASS. Bajraktar je naveo da je glavni deo pripremnih radova u fabrici već u toku, kao i da se očekuje da će postrojenje biti elektrifikovano u julu ove godine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev izgubio više od 13.000 vojnika za manje od tri nedelje?

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je prokomentarisao gubitke Ukrajine tokom kontraofanzive koja je u toku na zaporoškoj liniji fronta.

Prema podacima različitih ruskih vojnih i bezbednosnih resora, uključujući Ministarstvo odbrane, Korpus Nacionalne garde Rusije, izvore vojne obaveštajne službe, gubici Oružanih snaga Ukrajine od 4. do 21. juna uključuju:

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

246 tenkova, uključujući 13 jedinica koje je obezbedio Zapad; 595 borbenih oklopnih vozila; 279 topova i minobacača, uključujući 48 zapadnih sistema; 42 MLRS; dva protivavionska raketna sistema; 10 jurišnih aviona; 4 helikoptera; 264 UAVs; 424 vozila.

Više o tome pročitajte OVDE.

Poljski san još uvek živi

Direktor ruske obaveštajne službe SVR Sergej Nariškin izjavio je da ''poljski san o povratku zapadnih ukrajinskih teritorija'' veoma živ, i dodao da je izveštaj koji je ruski predsednik Vladimir Putin predočio na međunarodnom ekonomskom forumu SPIEF na tu temu verodostojan.

Papa Jovan Pavle II, Poljska
Papa Jovan Pavle II, Poljska / Izvor: Profimedia

- Godinu i po ili dve godine SVR objavljuje neke od obaveštajnih informacija koje dobijamo, a koje su povezane sa snovima nekih poljskih elita o takozvanim istočnim granicama. Zapravo, mogu potvrditi da ti snovi žive u glavama pojedinih predstavnika poljskog društva, posebno poljske elite - rekao je Nariškin, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski naredio: "Više neće sramotiti našu državu i heroje koji ginu na frontu!"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naredio je formiranje posebne komisije koja će izvršiti reviziju šefova vojnih kancelarija u regionima širom Ukrajine.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Nakon sastanka sa najvišim vojnim komandantima, Zelenski je rekao da će komisiju predvoditi general Oleksandr Pavljuk, prvi zamenik ministra odbrane, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zapadne sile nezadovoljne: Ukrajinska kontraofanziva ne ispunjava očekivanja

Ukrajinska kontraofanziva u ranim fazama ima manje uspeha od očekivanog, dok ruske snage pokazuju više kompetentnosti nego što je Zapad predvideo, piše Si-En-En pozivajući se na navode nekoliko zapadnih zvaničnika.

Kontraofanziva "ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu", rekao je jedan od neimenovanih izvora Si-En-Ena. 

Više o tome pročitajte OVDE.

"Primite nas u NATO ili pravimo nuklearnu bombu"

Ukrajina može da napravi nuklearnu bombu, izjavio je u emisiji Jutjub kanala "Fejgin Lajv" Aleksej Arestovič, bivši savetnik predsednika Ukrajine Zelenskog.

Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Profimedia

Prema njegovim rečima, Ukrajina može za kratak rok da napravi nuklearnu bombu, ali da je za obogaćivanje uranijuma ili plutonijuma neophodno određeno vreme, pošto nisu lako dostupni.

- Protiv nas je već primenjeno nuklearno oružje. Koje mi posle toga imamo varijante za zaštitu? Ili nas treba za dan primiti u NATO, što je jedna garancija, ili ćemo mi onda da napravimo nuklearno oružje, zato što drugih garancija nema - naglasio je Arestovič.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija na nogama zbog situacije sa Prigožinom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin svestan je situacije koja se odvija oko Jevgenija Prigožina, osnivača privatne vojne kompanije "Vagner", i preduzimaju se neophodne mere.

- Predsednik Putin je obavešten o svim dešavanjima oko Prigožina. Preduzimaju se neophodne mere - rekao je Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin
Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Wall Street Journal/DW News

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da su izveštaji koji kruže na društvenim mrežama u kojima se navodi da su ruske oružane snage izvršile udar na "kamp PMC Vagner u pozadini" lažni.

Više o tome pročitajte OVDE.

24. jun 2023. godine

Oružana pobuna u Rusiji - Vagner krenuo na Kremlj!

Ruska Federealna služba bezbednosti pozvala je sve pripadnike vojne grupacije Vagner da ne donose pogrešne odluke, da ne sprovode bilo kakve oružane akcije protiv ruskog naroda i ne izvršavaju nezakonita i izdajnička naređenja Jevgenija Prigožina već da preduzmu mere kako bi ga priveli.

- Izjave Prigožina faktički predstavljaju poziv za pokretanje građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije i predstavljaju zabadanje noža u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga - navodi se.

FSB je takođe potvrdio i da je pokrenut krivični postupak protiv Prigožina prema članu 279 ruskog krivičnog kodeksa, a kako prenose mediji, za to je predviđena zatvorska kazna od 12 do 20 godina. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskvom zavijaju sirene, oklopna vozila ruskih specijalaca na ulicama spremna za rat!

Policija, Nacionalna garda Rusije, specijalne snage Speznaz su na nogama u ruskoj prestonici. Oružane snage stavljene su u stanje najviše pripravnosti. Na ulicama Moskve mogu se videti oklopni transporteri i policijski i vojni džipovi, a čuju se i sirene.

Hitne mere su preduzete zbog izjava šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina koji je pozvao narod i oružane snage na svrgavanje vlasti u toj zemlji. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinsko rukovodstvo pomno prati "pravi vojni udar" u Rusiji

Oružane snage Ukrajine smatraju pobunu šefa Vagnera, Jevgenija Prigožina, dobrom šansom za Kijev i nadaju se da će je iskoristiti, rekao je za Independent, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, Jurij Sak.

Kako je primetio Sak, ukrajinsko rukovodstvo pomno prati "pravi vojni udar".

- Ostajemo fokusirani na liniju fronta. Koristimo svaki trenutak i svaku priliku. Ova nije izuzetak - rekao je savetnik ukrajinskog ministra odbrane.

Sergej Čerevati, portparol istočne grupe ukrajinskih trupa, rekao je, takođe za Independent, da Ukrajina planira da iskoristi situaciju sa Prigožinom u kontraofanzivi.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: "Danas svet može da vidi da gospodari Rusije ne kontrolišu ništa"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je pobuna paravojne grupe "Vagner" u Rusiji razotkrila potpuni haos u zemlji. 

- Danas svet može da vidi da gospodari Rusije ne kontrolišu ništa -  istakao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, navodeći da to znači odsustvo bilo kakve predvidljivosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci iskoristili metež u Moskvi: Napali Ruse iz više pravaca

Ukrajinska vojska je saopštila da su za vreme unutrašnjih nemira u Rusiji njene snage uspele da napreduju duž istočnog fronta.

- Trupe Zelenskog su danas ostvarile uspehe u blizini grada Bahmuta na istoku i u nekim južnim područjima - rekla je zamenica ministra odbrane, Hana Maliar, a prenosi Skaj njuz.

Bahmut
Bahmut / Izvor: Foto: Southfront.org

Više o tome pročitajte OVDE.

MO Rusije: Ukrajinske snage iskoristile pobunu Vagnera pa krenule na Bahmut

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ukrajinske vlasti, iskoristivši provokaciju osnivača vojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina, dopremio nekoliko brigada za ofanzivu u pravcu Bahmuta (Artjomovska).

S tim u vezi ruska vojna grupacija "Jug" sprovodi napade na položaje protivnika s pomoću artiljerije i avijacije.

Više o tome pročitajte OVDE.

25. jun 2023. godine

Putin: Specijalna vojna operacija u Ukrajini je prioritet

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da "specijalna vojna operacija" u Ukrajini kod njega ima prioritet.

On je istakao da je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom odbrane, preneo je Rojters.

- Pa, naravno, dajem (tome) prioritet. Dan počinjem time i time ga završavam - rekao je Putin u intervjuu novinaru za program "Moskva.Kremlj.Putin" na televiziji Rusija 1, odgovarajući na pitanje koliko vremena posvećuje toku specijalne vojne operacije.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin
Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Wall Street Journal/DW News

Više o tome pročitajte OVDE.

Izviđački dron snimio je još jednu užasavajuću scenu na frontu u Ukrajini

Na početku snimka se vide dvojica vojnika koja leže u rupi na jednom razorenom polju. Dron ubrzo ispušta bombu koja pada i eksplodira tačno pored jednog od njih. Snimak možete pogledati OVDE.

Drugi vojnik, koji je spletom neverovatnih okolnosti očigledno ostao nepovređen, jer ga je od gelera zaštitilo telo njegovog ratnog druga, međutim, posle nekoliko sekundi ustaje i počinje da beži bez obzira na to što povređeni i dalje pokazuje znake života.

Otrčao je do stotinak metara udaljenih rovova gde je pod zemljom potražio spas od napada iz vazduha.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Očekuju se kardinalne promene u sukobu"

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da će ova godina dovesti do kardinalnih promena u sukobu.

- Mislim da će ova godina iz korena promeniti situaciju - rekao je ministar u intervjuu televizijskom kanalu Foks. Reznikov, međutim, nije jasno odgovorio na pitanje novinara koliko će sukob trajati.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.