fbpx
Skip to main content
Beograd

BEOGRAD ĆE SUTRA BITI U NARANDŽASTIM BOJAMA: Evo koji je razlog, u pitanju je globalna kampanja

Foto: Shutterstock
Grad Beograd se i ove godine pridružuje globalnoj kampanji, 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se sutra sa ciljem da se podigne svest o prisustvu nasilja nad ženama, da se ukaže koliko je ono blizu svakoga od nas i da zahteva sistemski angažman celog društva.

Zato su važni kontinuirani zajednički programi koji se bave tim problemom i aktivnosti na suzbijanju nasilja u porodici, a Grad odgovorno pristupa ovoj temi. Tim povodom u znak razumevanja i podrške ženama žrtvama nasilja, 25. novembra će Narodna skupština, Palata Albanija, Most na Adi i fontana na Slaviji svetleti narandžastom bojom koja simbolizuje borbu protiv nasilja nad ženama, saopšteno je iz Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda.

Važno je pre svega da se žene koje godinama trpe nasilje u porodici ohrabre da reaguju i da se informišu kako mogu da se zaštite kroz institucije, da saznaju koja su njihova prava i da dobiju podršku od društvene zajednice u celini.

Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od rodno zasnovanog nasilja.

Savet za rodnu ravnopravnost ima za cilj podsticanje razvojnih aktivnosti u svim aspektima javnog, društvenog i privrednog života promovisanjem javne politike koja doprinosi unapređenju položaja žena i svih diskriminisanih pojedinaca i grupa u lokalnoj zajednici.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd