fbpx
Skip to main content
Siniša Mali

Beograd uskoro dobija METRO: Siniša Mali potpisao VAŽAN DOKUMENT koji približava početak radova

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ostvarenje višedecenijskog sna Beograđana

Beograd nikada ranije nije bio bliže početku izgradnje metroa, izjavio je gradonačelnik prestonice Siniša Mali i najavio početak gradnje podzemne železnice za 2020. godinu. Prvi čovek Beograda je u Starom dvoru, sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem potpisao Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa.

Prema njegovim tvrdnjama, ovaj dokument pomera grad korak bliže ka ostvarenju višedecenijskog sna Beograđana da napokon dobiju podzemnu železnicu, koja će podstaći dodatni ekonomski i infrastrukturni razvoj prestonice.

 - Dokument koji smo danas potpisali daje nam mogućnost da počnemo da radimo studiju predizvodljivosti koja će biti gotova za devet meseci - izjavo je Mali, nakon potpisivanja sporazuma u Starom dvoru.

sinisa-mali
Foto: Srbija Danas

- Tada ćemo predstaviti rezultate građanima Beograda, a time će biti stvorena osnova za izvođački projekat. Beogradski metro je strateški važan projekat, a Francuska, Srbija i Grad Beograd će nastaviti zajedničke aktivnosti na projektu beogradskog metroa, koji će biti realizovan u skladu sa javnim upravljanjem projektom i oslanjajući se na francusku ekspertizu.

Uvedena nova autobuska linija: Evo koja će joj biti trasa

On je dodao da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje prioritetno biti izgrađen, a sama izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine.

- Važno je napomenuti da će postojeća gradsko-prigradska železnica "BG voz" biti u potpunosti integrisana u metro - dodao je Mali.

Frederik Mondoloni
Frederik Mondoloni
Foto: Tanjug/Tanja Valić

 To ranije nije bio slučaj, jer prethodnim analizama i studijama o razvoju metroa nisu uzeti u obzir stvarni potencijali "BG voza". Mi smo ih prepoznali i metro će u kombinaciji sa vozom biti kičma šinske saobraćajne infrastrukture u Beogradu.

Gradonačelnik je podsetio da je u ovoj godini izrađen master plan saobraćajne infrastrukture "Smartplan", kojim je predviđena izgradnja dve linije metroa. Prva linija biće dugačka 22,5, a druga 19,8 kilometara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd