fbpx
Skip to main content
Bebe pingvini

ČUDO U BEOGRADSKOM ZOO VRTU! Izlegao se pingvin, OVO je prava retkost koju mogu videti posetioci

Foto: RTS/Printscreen
Roditelji se ravnopravno brinu o mladunčetu koje koristi njihovu nepažnju kako bi istraživalo svet.

Retko se u zoološkim vrtovima legu pingvini, a to se upravo desilo kod nas, u Beo-zoo vrtu. Beba je još pod budnim okom mame i tate, koji joj ne dozvoljavaju da bude samostalna, pa je prava retkost da je posetioci vide.

UŽAS NA BEOGRADSKOM SAJMU: Žena ispala iz autobusa i zadobila TEŠKU POVREDU, povređena i njena trudna ćerka

UŽAS NA BEOGRADSKOM SAJMU: Žena ispala iz autobusa i zadobila TEŠKU POVREDU, povređena i njena trudna ćerka

Nastavlja se suzbijanje komaraca sa zemlje

Nastavlja se suzbijanje komaraca sa zemlje

Mobilna ekspozitura Banke Poštanska štedionica od četvrtka ponovo na pijaci "Kalenić"

Mobilna ekspozitura Banke Poštanska štedionica od četvrtka ponovo na pijaci "Kalenić"

Tata budno stražari, a mama brine i hrani. Beba, kao i svaka druga, kad god može, koristi priliku da pobegne i istražuje svet.

- To su izuzetno dobri roditelji, vrlo je interesantno da i za vreme inkubacije jaja leže i mužjak i ženka, obično tu leže nedelju dana, desetak dana, pa onda posle dolazi do smene, međutim, tata mužjak učestvuje baš onako ravnopravno sa majkom - kaže Jožef Ezveđ, veterinar Beo-zoo vrta.

Pre više od mesec dana u Beo-zoo vrtu prvi put je rođeno mladunče pingvina. Mama i tata su ga tek ovih dana pustili da provri iz pećine.

Velika je čast isto tako da je ovo mladunče došlo na svet baš na Veliki petak, prema tome još ne znamo da li je dečak ili devojčica, a sigurno će se zvati ili Petka ili Petko, znači to je baš na veliki praznik, i prema tome ime je već odlučeno - navodi Ezveđ.

Pingvini "Dorćolci" već dve godine

Ovi su Humboltovi pingvini. Dorćolci su već dve godine, a stigli su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švajcarske i Beča.

Oni su se bez problema aklimatizovali. Rođeni su u tim zoološkim uslovima, tako da su se oni aklimatizovali već tamo, ali za ovu našu klimu koja je već blaga, mogu da kažem skoro mediteranska klima, to njima sasvim odgovara - dodaje veterinar.

Svako hranjenje je prava atrakcija. Kada Almira dođe sa kantama punim ribe, gozba može da počne.

U proseku, pingvin pojede od 300 do 500 grama ribe, hrane se isključivo morskom ribom papalinom. Veseli, razdragani, idu po vodi. Nekima se baca u vodu, ali ima dosta njih koji vole iz ruku da jedu - kaže Almira Ganijovski Jović, radnica Beo zoo vrta.

Beba još ne jede ribu. Mama Zona joj daje polusvarenu hranu. Tata Mane je zadužen da joj brani da uđe u vodu, dok ne dobije pravo perje. Nije lako biti roditelj jednom ovakvom žutokljuncu.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd