fbpx
Skip to main content
JKP Gradska čistoća

Dan planete Zemlje: Postavljene reciklažne kante u OŠ "Skadarlija"

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana planete Zemlje, Gradska opština Stari grad, u saradnji sa JKP "Gradska čistoća", pokrenula je akciju postavljanja reciklažnih kanti u sve osnovne škole na Starom gradu, u cilju edukovanja dece o važnosti recikliranja i očuvanja životne sredine.

Akcija postavljanja reciklažnih kanti zvanično je počela jutros u OŠ "Skadarlija", gde su učenici zajedno sa pomoćnicom predsednika opštine Mariom Markov Gradske, izvršnim direktorom za poslove reciklaže JKP "Gradska čistoća" Mihailom Doskovićem i predstavnicima opštinske Kancelarije za mlade, odabrali najbolje mesto u svom školskom dvorištu, postavili reciklažne kante i pokazali kako se čine prvi koraci u očuvanju životne sredine.

- Naš zajednički cilj je kvalitetniji, bolji i zdraviji život Starograđana zbog čega je pitanje zaštite životne sredine jedno od prioritetnih u našem radu. U narednih nekoliko dana akcija će biti pokrenuta u još šest osnovnih škola. Odnos dece prema životnoj sredini se gradi još u najranijem uzrastu, a presudnu ulogu u tome ima porodica i društvo. Moramo da im pokažemo delima i svojim primerom. Samo na taj način dobićemo aktivne i odgovorne osobe prema prirodi kada postanu odrasli ljudi- rekla je na pomoćnica predsednika opštine Stari grad Maria Markov.

reciklaža
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Kako je najavila, opština će u saradnji sa Crvenim krstom Stari grad organizovati ekološke edukativne radionice i mini takmičenja, namenjene najmlađim Starograđanima.

- Mi ćemo, kao opština, kroz različite aktivnosti i programe, raditi na podizanju svesti naših građana o značaju životne sredine. Pomenuću da smo u akciji „Ozeleni Stari grad” posadili nove drvorede na Dunavskom keju i da ćemo nastaviti sa sadnjom drveća u parkovima, na trgovima, skverovima i u baštama naših zgrada kako bi se stvorilo što više malih zelenih oaza u gradu-  rekla je Maria Markov i pozvala roditelje i nastavnike osnovaca da podrže svoju decu i da se prijave za akciju "Stari grad misli na reciklažu", koju opština zajedno sa JKP "Gradska čistoća" sprovodi na Starom gradu.

Mihailo Dosković, izvršni direktor za poslove reciklaže JKP "Gradska čistoća" istakao je da je uvođenje recilkaže u obrazovne ustanove projekat koji je ovo javno gradsko preduzeće osmislilo pre više od godinu dana, ali da nije mogao biti realizovan zbog epidemije virusa korona.

JKP Gradska čistoća
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mere koje su preduzete na vakcinaciji građana Beograda su stvorile uslove da počnemo akciju u svim beogradskim opštinama. Opština Stari grad je prepoznala važnost akcije postavljanja reciklažnih posuda u sve škole na teritoriji opštine. Paket za reciklažu se sastoji od tri velike kante za papir, staklo i plastiku, odakle će JKP "Gradska čistoća" sve to  direktno odvoziti na reciklažu - rekao je Mihailo Dosković povodom početka akcije u OŠ "Skadarlija".

JKP Gradska čistoća
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Današnja aktivnost je jedna u nizu koju Gradska opština Stari grad sprovodi u saradnji sa JKP "Gradska čistoća". I toku je zajednička akcija "Stari grad misli na reciklažu" u okviru koje starogradska domaćinstva dobijaju besplatan paket eko-kesa zapremine 120 litara za period od 6 meseci, u koje će odlagati samo recikliran otpad i to PET, MET, TETRA PAK i papirni otpad. Takođe, sva domaćinstva koja učestvuju u akciji ostvaruju popust od 20 odsto na računu Infostana, za stavku iznošenja otpada. Starograđani koji žele da se priključe akciji "Stari grad misli na reciklažu", za prijavu i sve dodatne informacije mogu se obratiti Uslužnom centru Gradske opštine Stari grad pozivom na telefon 011 785 2 999 ili putem mejl adrese: usluznicentar@starigrad.org.rs.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd