Utorak 19. mar 2024.
Novi Beograd

GRADILO GA JE VIŠE OD 100.000 RADNIKA I INŽENJERA IZ CELE JUGOSLAVIJE: Ovako je nicalo naselje na levoj obali Save

Foto: Profimedia
Danas jedno od najdražih beogradskih naselja i svakako najskupljih za život.

Kada pomislite na idealno mesto u Beogradu gde biste živeli, većina pomisli na Novi Beograd. Široke i prostrane ulice, Savski kej, priroda, pregršt lepih mesta za odmor i uživanje i prelepi stambeni objekti.

IZGLEDA IMPOZANTNO ČAK I IZDALEKA: Šta sve krije "Palata Srbija" unutar svojih zidina (VIDEO)

IZGLEDA IMPOZANTNO ČAK I IZDALEKA: Šta sve krije "Palata Srbija" unutar svojih zidina (VIDEO)

MUČENIČKA SMRT GAVRILA PRINCIPA I DANAS MISTERIJA: Godinama surovo torturisan - izdržavao kaznu u strašnim uslovima

MUČENIČKA SMRT GAVRILA PRINCIPA I DANAS MISTERIJA: Godinama surovo torturisan - izdržavao kaznu u strašnim uslovima

Zašto je skulptura sa "krova terazija" čak 70 godina putovala kući? Nepravda je konačno ispravljena!

Zašto je skulptura sa "krova terazija" čak 70 godina putovala kući? Nepravda je konačno ispravljena!

Da li znate kada je nastao Novi Beograd i šta se prvo izgradilo?

Tri godine nakon završetka Drugog svetskog rata, 11. aprila 1948. izgradnju Novog Beograda započele su omladinske radne brigade. Taj dan se uzima za nastanak Novog Beograda.

Zgrade su nicale jedna za drugom, a 1952. je osnovana opština Novi Beograd, a 1955. opština Bežanija je pripojena Novom Beogradu. Godinama je Novi Beograd bio najveće gradilište u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i izvor velikog ponosa za komunističke vlasti koje su nadgledale taj projekat.

Pre nego što je sama izgradnja počela, teren je izravnan peskom iz Save i Dunava kako bi se isušilo močvarno zemljište i podigao nivo zemljišta izvan domašaja poplava i podzemnih voda. Samo tokom prve tri godine igradnje, više od 100.000 radnika i inženjera iz cele Jugoslavije je radilo na izgradnji. Radničke brigade sačinjene od stanovnika dovedenih iz seoskih područja su obezbeđivale većinu radne snage. Čak su i srednjoškolci i studenti učestvovali u izgradnji. Radnici nisu imali potrebnu mehanizaciju, pa je mešanje betona i nošenje peska rađeno ručno, dok su konjske zaprege korišćene samo za dizanje izuzetno teškog tereta.

Jedna od prvih završenih zgrada bila je Palata federacije (danas Palata „Srbija”), koja je obuhvatala 75.000 m2 korisne površine koja je od tada bila dom Saveznog izvršnog veća FNRJ i SFRJ, kao i Vlade SRJ i Saveta ministara Srbije i Crne Gore i kancelarija Predsednika Srbije i Crne Gore. Njena buduća namena još uvek nije određena.

Palata Srbija
Palata Srbija
Foto: Srbija Danas

Prve zgrade za stanovanje su bili paviljoni blizu Tošinog bunara. Kompleks Studentskog grada je izgrađen u isto vreme da bi se zadovoljile stambene potrebe studenata rastućeg Univerziteta u Beogradu koji su dolazili iz svih delova Srbije.

Druge značajne građevine izgrađene u Novom Beogradu su kongresna dvorana Sava centar, Geneksove kule, sedište Naftne industrije Srbije, sportske i koncertne dvorane Hala sportova i Beogradska arena i hoteli sa 5 zvezdica Kontinental Hotel Beograd i Hajat Ridžensi. Za potrebe učesnika Univerzijade 2009. u Beogradu se gradilo univerzitetsko selo Belvil, koje je nakon završetka univerzijade prodato.

Dan opštine je 11. april, dan početka izgradnje Novog Beograda, a slava Pokrov Presvete Bogorodice, 14. oktobar.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd