fbpx
Skip to main content
hram Svetog Save

DANAS JE SLAVA GRADA BEOGRADA: Litija kreće od 19 sati, a ove ulice će biti zatvorene

Foto: Profimedia
Litiju koja će na Spasovdan, krsnu slavu Beograda, biti održana centralnim gradskim ulicama danas u 19 sati, prvi put predvodiće patrijarh Porfirije, koji će koračati pod autentičnim "nebom" - ceremonijalnim crkvenim baldahinom koji je pripadao patrijarhu Josifu Rajačiću.

U molitvenoj povorci, nad kojom će se premijerno vijoriti svečana zastava patrijarha srpskog - standarta, biće i mošti svetitelja svete Petke i despota Stefana Lazarevića.

Najavljujući program proslavljanja gradske slave, gradski i crkveni oci pozvali su sve Beograđane da se pridruže molitvenoj litiji koja će početi u četvrtak u 19 časova kod Vaznesenjeske crkve. Ona će, kako je najavljeno, proteći u duhu zajedništva i zahvalnosti.

DANAS JE SPASOVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA: Obavezno započnite nove poslove, ali nikako one najteže

DANAS JE SPASOVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA: Obavezno započnite nove poslove, ali nikako one najteže

OD DANAS POSTOJI PESMA GRADA BEOGRADA: Poslušajte prvu himnu prestonice (VIDEO)

OD DANAS POSTOJI PESMA GRADA BEOGRADA: Poslušajte prvu himnu prestonice (VIDEO)

BEOGRAD KAKAV NISTE VIDELI DO SADA - NA VRHUNCU JE! Najveći budžet u novijoj istoriji grada

BEOGRAD KAKAV NISTE VIDELI DO SADA - NA VRHUNCU JE! Najveći budžet u novijoj istoriji grada

- Iza nas je godina velikih iskušenja i teške borbe. Slava Beograda biće obeležena nešto drugačije nego ranijih godina. Zato je važno da se ponovo okupimo, zahvalimo Bogu i proslavimo slavu. Litija će ove godine iz Vaznesenjske crkve krenuti ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, do Slavije, pa Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save - rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je Beograđane pozvao da se priključe proslavi Spasovdana rečima "Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže".

U litiji, koju će simbolično predvoditi ikona Bogorodice Trojeručice, odmah iza patrijarha, molitveno će koračati heroji današnjice - lekari i medicinski radnici koji se duže od godine bore za zdravlje obolelih od kovida 19.

Povorku će, između ostalih, činiti i 400 beogradskih sveštenika, članovi crkvenih horova i pojci. Dolazak su najavili i igumani najčuvenijih manastira - Hilandara, Studenice....

- Želja patrijarha Porfirija jeste da Spasovdan bude istinski praznik Beograđana. Njemu lično je izuzetno stalo do gradske slave, kao i do duha zajedništva učesnika proslave. Litija je molitva u hodu, a svi Beograđani i njihovi gosti su dobrodošli da se pridruže - naveo je Dušan Stokanović iz Informativne službe SPC.

Povodom slave prestonice, u Vaznesenjskoj crkvi će na Spasovdan u 9.00 biti služena liturgija, a Skupština grada posle podne organizovaće svečani prijem u Starom dvoru.

Krst koji se nosi na čelu Spasovdanske litije ove godine će gradskim ulicama proneti uspešni srpski dizač tegova Rade Savić.

- Baveći se sportom postizao sam rekorde, ali ovo je daleko iznad svega toga. Želja mi je da što više Beograđana pridruži litiji da se zajedno pomolimo za zdravlje, sreću, ali i sve koji su nas napustili - kazao je Savić.

U litiji će u četvrtak biti i poznati glumci Sloboda Mićalović i Viktor Savić.

- Voleo bih da na Spasovdan u litiji vidim sve koje srećem na žurkama i utakmicama - poručio je Savić.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd