fbpx
Skip to main content
Beograd, holokaust

"DANAS SE POKLANJAMO SENIMA NEVINIH ŽRTAVA" Na Starom sajmištu položeni venci na Spomenik žrtvama genocida

Foto: Beoinfo
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je danas venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se svakog 27. januara u spomen na dan kada je krajem Drugog svetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

U Batajnici novi zdravstveni punkt za vakcinaciju

U Batajnici novi zdravstveni punkt za vakcinaciju

CRKVENA ZVONA ODJEKNUĆE PRESTONICOM U 21 SAT: Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji blagoslovila i SPC

CRKVENA ZVONA ODJEKNUĆE PRESTONICOM U 21 SAT: Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji blagoslovila i SPC

GRADSKI URBANISTA JASAN: Stojčić rekao sve o ceni i kvalitetu spomenika Stefanu Nemanji

GRADSKI URBANISTA JASAN: Stojčić rekao sve o ceni i kvalitetu spomenika Stefanu Nemanji

Vence na spomenik položili su i generalni sekretar predsednika Suzana Paunović, u svojstvu izaslanika predsednika Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, potpredsednik parlamenta Vladimir Orlić, predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i diplomatskog kora.

Suzana Paunović je naglasila da je na ovom, kao i na mnogo mesta širom Evrope, u vreme fašističke strahovlade pripadanje veri ili narodima koji su proglašeni za nepodobne bilo dovoljno za najbrutalniju likvidaciju. 

- Iz rasističkih i drugih mračnih pobuda organizovan je i sproveden genocid nad Jevrejima, Srbima i Romima. Danas se poklanjamo senima tih nevinih žrtava. Više od šest miliona istočnoevropskih Jevreja ubijani su na najsuroviji način od Aušvica do Jasenovca. Ubistva u Jajincima, na Banjici, Starom sajmištu, niškom Crvenom krstu i u dušegubkama... Sudbina namenjena Srbima i Romima bila je slična jevrejskoj. Ne smemo da zaboravimo da je srpski narod u NDH bio masovno istrebljivan u "fabrikama smrti". Zato ne smemo dozvoliti da se tako nešto dogodi u budućnosti. Na nama je da nove generacije upoznamo sa razmerama ovih zločina i da se sa njima borimo protiv ekstremizma ma koje vrste - istakla je Paunovićeva.

Beograd, holokaust
Foto: Beoinfo

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd