fbpx
Skip to main content
gsp

POČETNA STANICA BEOGRAD NA VODI: Prestonica dobija novu liniju prevoza, voziće samo električni autobusi

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Zagađenje u centralnom delu grada biće značajno smanjeno

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Grad nabaviti 10 potpuno novih električnih autobusa i da će biti otvorena još jedna "električna linija" gradskog prevoza.

Linija će biti "centralna", a kako je naveo Vesić autobus će polaziti iz Beograda na vodi i potom će ići preko Savskog trga, Nemanjinom, Trga Slavija i Trga republike do Kalemegdana.

PlayStation i Xiaomi na poklon - pogledaj koliko je jednostavno da ih uzmeš

PlayStation i Xiaomi na poklon - pogledaj koliko je jednostavno da ih uzmeš

OD POSEBNOG ZNAČAJA: Beograd dobija prvo inkluzivno dečje igralište, poznato i kada (FOTO)

OD POSEBNOG ZNAČAJA: Beograd dobija prvo inkluzivno dečje igralište, poznato i kada (FOTO)

"TO JE NOVA PRAKSA GRADA" Vesić nakon udesa na Autokomandi saopštio kako će se sankcionisati šteta nad javnom svojinom

"TO JE NOVA PRAKSA GRADA" Vesić nakon udesa na Autokomandi saopštio kako će se sankcionisati šteta nad javnom svojinom

- To će značajno smanjiti broj autobusa i zagađenje u tom delu grada - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je GSP Beograd 28. januara otvorilo javnu nabavku za kupovinu 10 novih električnih autobusa i da su do sada na tender pristigle dve ponude, jedna iz Bugarske sa srpskom kompanijom i jedna iz Kine.

-  Grad je pre nekoliko godina prvi put nabavio električne autobuse i sada su se stekli uslovi za kupovinu 10 novih. U narednih 10-15 dana procenićemo i objaviti koja je ponuda pobedila na tenderu - kazao je zamenik gradonačelnika i dodao da će biti kupljene i još četiri stanice za punjače za električne autobuse.

Goran Vesić
Foto: PrintscreenFacebook/Горан Весић

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je prošle godine doneo odluku da sva vozila koja se nabavljaju moraju da budu ekološka.

- Nastavićemo sa politikom kupovine samo ekoloških vozila ili "na prirodni gas" ili hibridnih ili električnih. Držimo se naše politike. Ove godine ćemo objaviti tender za nabavku stotinu autobusa "na gas" i planiramo da u narednih pet godina imamo 500 takvih autobusa - istakao je Vesić.

Uz metro, koji se očekuje da bude gotov 2030. godine kada su u pitanju obe linije, "BG voz" koji se, kako Vesić navodi, produžava sa sadašnjih stotinak na oko 220 kilometara i uz oko 70 kilometara novih tramvajskih linija, to doprinos zaštiti životne sredine i održivom ekološkom razvoju na teritoriji grada.

- Na teritoriji 10 gradskih opština u narednih 10 godina ukinućemo kompletno gradski prevoz koji nije ekološki prihvatljiv - zaključio je Vesić.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd