fbpx
Skip to main content
Hitna pomoć

Gradonačelnik Radojičić: Objekat Hitne pomoći imaće novih 8.000 kvadrata

Foto: Srbija Danas
Radićemo rekonstrukciju objekta Hitne pomoći i biće izgrađeno novih 8.000 kvadrata, kako bismo organizovali prostor u skladu sa današnjim potrebama ljudi, rekao je gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić gostujući u emisiji "Svitanje" na TV "Pink".

Radojičić je objasnio da je Hitna pomoć jedna od četiri zgrade koje će se rekonstruisati po principima energetske efikasnosti. Sve ovo, istakao je on, sprovešće se u okviru projekta koji će delom biti finansiran iz sredstava EU, a delom iz zajma EBRD-a.

"Očekivalo se manje snega, svi svetski gradovi su usporeni kada su ovakve padavine"

– U toku je izrada projekta, nakon čega slede radovi. To je vrlo važno, jer je zgrada Hitne pomoći izgrađena šezdesetih godina i od tada nije rađena obnova, dok se broj korisnika višestruko povećao. Za Grad Beograd to je jedna od najznačajnijih medicinskih institucija, a njena rekonstrukcija biće samo deo ukupnih napora cele države na obnovi zdravstvenih objekata – kazao je gradonačelnik.

Govoreći o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Radojičić je istakao da ju je potrebno stalno dograđivati. U ovom trenutku, kako je rekao, Sekretarijat za zdravstvo i Grad Beograd planiraju da u narednom periodu dosta novca ulože u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih zdravstvenih stanica, domova zdravlja i ambulanti.

– Pri kraju je izrada tendera za izgradnju doma zdravlja u Borči, u koji će biti uloženo oko 900 miliona dinara, a predviđena dinamika radova je 12 meseci. Deo Beograda, koji ima 70.000 stanovnika, dobiće moderan objekat od 7.000 kvadratnih metara u blizini postojeće pijace. Takođe, u toku je dogradnja jednog bloka u okviru postojećeg Doma zdravlja u Obrenovcu. Predviđena je izgradnja nove zdravstvene stanice u Ugrinovcima, ambulante u Kumodražu, novog objekta u Batajnici, kao i rekonstrukcija Doma zdravlja u Zemunu preko Kancelarije za javna ulaganja, koja se u značajnoj meri bavi unapređenjem infrastrukture zdravstvenog sistema Beograda i Srbije – ukazao je gradonačelnik i dodao da je u planu da grad uloži sredstva u više domova zdravlja za njihovo renoviranje, adaptaciju, kao i za druga infrasrtukturna unapređenja.

Radojičić je ukazao da je za ovu gradsku vlast veoma značajno da se ravnomerno razvijaju i centralne i prigradske opštine, kao i da svaki građanin Beograda oseti poboljšanje kvaliteta života.

Kada je reč o vrtićima, Radojičić je istakao da je ponosan na dogovor sa sindikalnim predstavnicima predškolskih ustanova kako bi se omogućilo da ljudi koji rade težak i odgovoran posao dobiju povećanje primanja.

radojičić
Tanjug/Zoran Žestić

– Grad Beograd je u 2018. godini povećao njihova primanja za oko 10 odsto. Nastavljamo sa povećanjem i u ovoj godini, plate će biti veće za šest odsto, a svim zaposlenima biće isplaćena i solidarna pomoć koju smo dogovorili sa sindikatom oko 20.000 po zaposlenom. To će značiti naročito onima sa najmanjim primanjima – zaključio je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da je poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina donela saradnju sa ruskim kompanijama, te da je potpisan memorandum sa kompanijom "Boos lajting grup" za rasvetu i osvetljenje.

– Kompanija je veoma uspešna i dobra, a potpisivanje sporazuma sa njima znači da će stručnjaci iz ove firme zajedno sa našim ljudima raditi na proceni i odlučivanju kada je u pitanju javna rasveta u Beogradu – rekao je on i ocenio da je ovaj sporazum vrlo važan, jer je u skladu sa ekološkim i pametnim rešenjima, a radiće se i dekorativno osvetljenje grada.

RADI SMANJENJA ZAGAĐENJA VAZDUHA: GASE SE kotlarnice, UKIDAJU autobusi na naftu i dizel!

On je precizirao da će se u saradnji sa ovom kompanijom osvetliti Hram Svetog Save sa unutrašnje i spoljašnje strane, o čemu se trenutno pregovara. Gradonačelnik je istakao da Beograd ima šansu za povećanje broja turista i da sva ulaganja u grad doprinose povećanju broja turista.

– Sve što ulažemo u grad znači da ulažemo u bolji kvalitet Beograđana. Turisti ne dolaze više samo zbog jeftinog provoda već i zbog kulture grada, naših običaja, tradicije i pravoslavnog nasleđa – zaključio je on.

 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd