fbpx
Skip to main content
Beograd

KAKO ĆE BITI UPRILIČENI DOGAĐAJI POVODOM DANA BEOGRADA? Obilasci muzeja i kafana, putevima znamenitih ličnosti

Foto: Profimedia
Dani Beograda održavaju se od 2002. godine, a ovi se održavaju pod sloganom "Kultura je pobednik". 

U znak sećanja na dva važna istorijska događaja, Dani Beograda održavaju se od 16. do 19. aprila. Govoreći od događajima koji će biti upriličeni, između ostalog, gradonačelnik Zoran Radojičić je izdvojio posebne maršrute koje će voditi ka spomenicima Ivana Meštrovića i svim delima prve žene arhitekte u Srbiji, Jeslisavete Načić.

BEOGRAD USKORO DO KOLETIVNOG IMUNITETA: Gradonačelnik otkrio koliko građana prestonice je vakcinisano

BEOGRAD USKORO DO KOLETIVNOG IMUNITETA: Gradonačelnik otkrio koliko građana prestonice je vakcinisano

REŠENA MISTERIJA "OBELEŽENIH STANOVA" U BLOKOVIMA: Novobeograđani večeras mogu mirno na spavanje

REŠENA MISTERIJA "OBELEŽENIH STANOVA" U BLOKOVIMA: Novobeograđani večeras mogu mirno na spavanje

POSEBNE AKCIJE U BEOGRADU: Od sledeće nedelje vakcinacija će biti moguća i u tržnim centrima (FOTO)

POSEBNE AKCIJE U BEOGRADU: Od sledeće nedelje vakcinacija će biti moguća i u tržnim centrima (FOTO)

Prvi put se ime Beograda spominje se 16. aprila 878. godine u pismu pape Jovana Osmog. Ključeve Begorada od Turaka knez Mihailo Obenović dobija 19. aprila 1867. čime je Beograd posle 300 godina ponovo postao srpski grad.

Dani Beograda održavaju se od 2002. godine, a ovi se održavaju pod sloganom "Kultura je pobednik". 

Zoran Radojičić podseća da je u toku svoje istorije Beograda rušen 44 puta i da se zbog njega vodilo se 115 ratova što, kako kaže, svedoči o bogatoj i slojevitoj istoriji. Dani Beograda su prilika da se setimo svih znajačnijnih istorijskih događaja koji su obeležili srpsku prestonicu, kaže Radojičić.

Govoreći od događajima koji će biti upriličeni, između ostalog, Radojičić je naveo posete muzejima kao i posebne maršrute koje će voditi ka spomenicima Ivana Meštrovića, svim delima prve žene arhitekte u Srbiji Jeslisavete Načić, Terazijama i beogradskim kafanama.

Navodi da će vodiči voditi grupe u muzejima i drugim znamenitim mestima kao što su Hram Svetog Save i spomenik Stefanu Nemanji.

Radojičić je ukazao da će grupe činiti od 20 do 50 ljudi uz strogo poštovanje epidemijskih mera.

Zoran Radojičić
Foto: Printscreen/RTS

O najavama da će se Beogradski maraton umesto kao što je običaj u aprilu održati u junu, gradonačelnik Beograda kaže da ipak još treba sačekati razvoj epidemijske situacije.

Povodom početka gradnje Novog Beogrda u čast početka gradnje 11. aprila 1948. godine i 200.000 brigadira biće upriličena izložba "Graditelji Novog Beograda".

U čast kada je 1403. godine Beograd postao prestonica Srbije, biće otkriven spomenik despota Stefana Lazarevića na Gundulićevom vencu koji je delo vajara Svetomira Arsića Basare.

Kako naglašava Radojičić, u proteklom periodu u Beogradu se radilo na isticanju značajnih istorijskih ličnosti, dodajući da nije više reč samo o spomeniku Vuku Karadžiću ili Nikoli Tesli.

U ponedeljak biće i održana i svečana sednica Skupštine grada, povodom dodeljivanja godišnjih nagrada zaslužnim građanima iz oblasti kulture, sporta, humanih dela.

Pošto prošle godine zbog vanrednog stanja nije bilo dodele, Radojičić navodi da će se nagrade davati i za 2019. i 2020. Kako je napomenuo, nagrađeni će dobiti statuu po modelu spomenika despotu Stefanu Lazareviću.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd