Skip to main content
Srbija Danas

Mladi Beograđani napravili srpsku verziju Guglovog programa kakav SVET JOŠ NIJE VIDEO

Foto: Srbija Danas
Marko Nikolić je jedan od osnivača kompanije Futuring koja uspesno posluje u Naučno - tehnološkom parku na Zvezdari. 

 Ekipa mladih inovtora na čelu sa Markom Nikolićem, Ivan i Sava iz Beograda razvila je novu generaciju futurističkih sajtova virtuelne realnosti koji, pored toga što su zanimljiviji, pružaju mnogo više mogućnosti od tradicionalnih. Svoj projekat ovi mladi ljudi lansiraju kroz firmu "Futuring" i našli su najbolji način da je dalje razvijaju i predstave tržištu kroz Naučno-tehnološki park Zvezdara.

 

 


Beogradska umetnica Aja Jung o predstojećem festivalu i tome šta najviše voli u rodnom gradu

Kako su došli na ideju, zašto se rzlikuje od drugih njihov ideja, i ko je prepoznao njihovu ideju priča mladi inovator Marko Nikolić.

- Posetioca stavljaju u virtuelni prostor brenda, dočaravajući mu ambijent i osećaj, i tako ga motivišu da brend i poseti. Ovako nešto je veliki problem tradicionalnim sajtovima. Da bi postigli najbolje rezultate, unapredili smo postojeću tehnologiju 360 tura dodavajući im interaktivne elemente i virtuelne vodiče. Tako na primer na aplikaciji Crvene Zvezde možete da se potpuno besplatno prošetate kroz muzej i vidite informacije o svim najznačajnijim Zvezdinim dostignućima, dok vas Aleksandar Radojčić upoznaje sa istorijom kluba. Sličan primer možete pogledati na 3D sajtu Viminacijuma gde Vas istraživači lično sprovode kroz istoriju - kaže mladi inovator Marko Nikolić.

Dodaje, u razvoju proizvoda želeli su da naprave nešto najbolje i najnaprednije, ne samo na našem, već na svetskom tržištu.

Crvena zvezda
Foto: Srbija Danas

- Analize uspešnosti na našem prvom prototipu su nam na primeru od više hijada poseta pokazale rast od čak 1200%, sa prosečne posete od 45 sekundi na 9 minuta. Ovakav rezultat nam je dao ogroman vetar u leđa jer smo znali da smo na pravom putu i da je proizvod koji razvijamo od izuzetnog značaja za brendove širom sveta. Kroz dalja unapređenja, ovi rezultati su još impresivniji - ističe Marko.

Na pitanje, zbog čega je baš njihov startap našao na listi najuspešnijih preduzetničkih projekata u Srbiji, i ko im je u tome pomogao Nikolić odgovra:

- Siguran recept za uspešnost bilo kog biznisa je potražnja na tržištu. Bez nje, sve pada u vodu. Nas je upravo potreba za boljim brendingom i online prodajom vodila da napravimo ono što Futuring danas jeste. Naravno, važno je posećivati događaje i takmičenja, jer vam ona omogućuju da svoju ideju unapređujete. Pored toga, recimo na takmičenju za Najbolju startap ideju u organizaciji Grada Beograda i kancelariji za mlade talente koju vodi Dragomir Petronijević smo svojom nagradom obezbedili usluge Naučno-tehnološkog parka u Beogradu. Na takmičenju Ministarstva prosvete "Najbolja tehnološka inovacija godine 2017" smo bili u polufinalu, što nam je u toj fazi bila ogromna čast, obzirom na sjajnu konkurenciju od koje smo imali prilike svašta da naučimo. Kroz dalji rad sa Naučno tehnološkim parkom smo uspeli da svoj proizvod i komercijalizujemo, to je u ogromnoj meri njihova zasluga. Kroz fenomenalan LEADER projekat Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja smo imali priliku da upoznamo menadžere raznih korporacija, zahvaljujući čemu smo, između ostalog napravili i 3d sajt, koji pripada jednom od najvećih lanaca hotela na svetu -rekao je Marko.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd