fbpx
Skip to main content
Saša Janković, Vuk Jeremić

Nečuven potez opozicije: Jeremić i Janković zovu strance da nadgledaju izbore

Foto: SD/ilustracija
Skandal

Opozicioni dvojac, Vuk Jeremić i Saša Janković, traži od predsednice parlamenta Maje Gojković da zvanično pozove punu posmatračku misiju OEBS da prati beogradske izbore?!

Oni su uputili i pismo na adrese sedam opozicionih stranaka da podrže ovaj zahtev. Na toj listi su DS, SDS, Dveri, Nova stranka, Dosta je bilo, Pokret za preokret i Levica Srbije i svi, osim Boška Obradovića izjasnili su se da podržavaju prisustvo stranaca na izborima za novu vlast u glavnom gradu.

Pročitajte i:

I dok ove stranke to argumentuju potrebom da se obezbede uslovi za fer i poštene izbore, iz partija vlasti poručuju da je to očajnički potez i traženje opravdanja za fijasko koji će doživeti na izborima.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić danas će, između ostalog, govoriti i o izbornim temama, i očekuje se da će dati svoje viđenje ove zamisli Jeremića i Jankovića.

Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Pokret socijalista ocenio je da "lideri Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana, zajedno sa ostalim partijama dosovskog režima traže svaku priliku da blate svoju zemlju":

- Iako izbori još nisu ni raspisani, već sada zovu OEBS da bi Srbiju prikazali kao nedemokratsku zemlju, izmišljaju izborne nepravilnosti, baš kao što su izmislili nove birače na Vračaru i kao što su izmislili krađu na prošlim izborima, pa su na kraju morali da priznaju da su lagali.

Stranke opozicije koje se nisu našle na listi pozvanih da se pridruže pozivu OEBS - SRS i DSS - još su oštrije u kritici zahteva da se "stranci mešaju u naše izbore".

Tako Vojislav Šešelj, lider radikala kaže da spisak stranaka koji poziva OEBS predstavlja ne prodemokratsku već "izdajničku opoziciju, koja je u službi stranih interesa":

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Foto: Profimedia

- Radikali imaju svoje primedbe na uslove izbornog procesa, ali smo izričito protiv bilo kakvog stranog mešanja.

Iz DSS, kojima takođe poziv od Jankovića i Jeremića nije stigao, poručuju da su spremni da razgovaraju sa svim opozicionim strankama, ali da se kao "ozbiljna stranka i vaspitani ljudi nikome neće nuditi niti bilo gde ići nepozvani":

- Kada je reč o ideji da stranci nadgledaju izbore, naš načelan stav je da srpske probleme, ipak, treba da rešavamo među sobom i unutar sopstvene kuće - objašnjava lider DSS Miloš Jovanović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković slaže se da je poziv dela opozicije da OEBS nadgleda izbore znak njihove nemoći:

- Na njihov rezultat neće uticati nikakvo nadgledanje izbora. Ovde je reč o njihovoj slabosti, a ne o bilo kakvoj neregularnosti izbora.

Đorđe Vuković, iz CeSID-a, smatra da je poziv opozicije OEBS-u loš marketinški trik:

- Nije moje da ih savetujem, ali mislim da će ovim sami sebi zabiti autogol, jer će prisustvo OEBS dati dodatni legitimitet izbornim rezultatima. Naime, OEBS je pozivan i za prethodne izborne cikluse zbog toga, pa su njihovi izveštaji konstatovali da su procesi protekli demokratski, uz neke zamerke. Bilo bi potrebno da se na glasanju za Beograd dese neki neviđeni problemi, što ne verujem da će biti slučaj, pa da ih OEBS proglasi neregularnim.

OEBS: Odlučićemo kad nas država pozove

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posmatra izbore u državama članicama ove organizacije, a na poziv nadležnih organa u državi u kojoj se sprovodi glasanje. Sve države članice OEBS obavezale su se da će zvati ODIHR da posmatra izbore, i Srbija je to uvek činila u prošlosti. U ovom trenutku, međutim, ODIHR još nije dobio poziv od nadležnih srpskih vlasti - rekao je, za "Novosti", portparol ODIHR Tomas Rajmer.

On objašnjava da će ODIHR, po prijemu poziva, poslati misiju koja će se sastati sa predstavnicima vlasti i političkih partija, civilnog društva i medija, a kako bi se prikupile informacije i procenilo da li će pratiti izbore i na koji način.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd