fbpx
Skip to main content
Trtg Republike

Neverovatno otkriće u srcu Beograda: Nađeni ostaci građevine koju Srbi pamte po zlu

Foto: BeoInfo
Nekada bila glavni ulaz u grad

Prilikom rekonstrukcije Trga Republike radnici su pronašli ostatke bedema za koje se pretpostavlja da su ostaci Stambol kapije – nekadašnjeg ulaza u Beogradsku tvrđavu koju je uklonio knez Mihajlo Obrenović 1866. godine.

Iskopavanje je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika i trenutno su u toku radovi na širokom otkopu koji će potrajati nekoliko dana. Vest je potvrdio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je naveo da će Zavod utvrditi narednih dana o kakvim je bedemima reč.

ŠOK VIDEO! Lokalni "opasni momak" ukrao policijski auto, ušao unutra i LUDOVAO ULICAMA BORČE!

Na današnjem Trgu Republike vekovima je stajala građevina koju su Srbi pamtili po zlu. Bilo je to u vreme kad je današnji trg bio periferija glavnog grada.

Trg Republike
Vesić naveo da će Zavod utvrditi o kakvim je bedemima reč
Foto: BeoInfo

Na mestu Narodnog muzeja se nalazila jedna od četiri kapije za izlazak iz grada - Stambol kapija. Naziv je ponela po tome što se nalazila na putu koji vodi u pravcu Istanbula.

Nalazila se negde na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu. Ispred kapije nalazilo se polje obraslo travom. Napravili su je Austrijanci za vreme vladavine severnom Srbijom i Beogradom početkom 18. veka.

NOVA TRASA BEOGRADSKOG METROA! Saobraćaće ispod Save do Bloka 45?

Legenda kaže da je kapiju podigao Laudon koji je izgradio i rov oko šireg Beograda nazvan Laudonov šanac. Bila je najčvršće zidana od svih kapija - od tesanog kamena i cigle, a imala je i prostorije za smeštaj vojnika koji su držali stražu. Kroz Stambol kapiju se ulazilo na tri ulaza: u sredini je bio veliki prolaz za kola, a sa obe strane po jedan manji otvor za pešake.

Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka današnjim Terazijama, a drugi levo ka tadašnjim selima na Tašmajdanu i Paliluli.

 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd