fbpx
Skip to main content
Svetski dan borbe protiv cerebralne paralize

Obeležen Svetski dan cerebralne paralize

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Ovo je četvrti put da Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda zvanično obeležava ovaj dan u našem glavnom gradu

Danas je na Trgu Republike u Beogradu obeležen Svetski dan cerebralne paralize pod sloganom "Ostavi trag". Tim povodom su se, u organizaciji Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, okupile osobe sa invaliditetom sa posledicama cerebralne paralize, članovi njihovih porodica, prijatelji, kao i predstavnici kompanija i organizacija koje na različite načine pomažu osobe sa invaliditetom.

VESIĆ NAJAVIO BEOGRADSKI METRO: Otkrio tačan datum početka njegove izgradnje

VESIĆ NAJAVIO BEOGRADSKI METRO: Otkrio tačan datum početka njegove izgradnje

Deka (81) napravio kolaps na mostu na Adi, ali niko nije verovao kako je to uspeo: Policajac mu rekao "OPET TI"

Deka (81) napravio kolaps na mostu na Adi, ali niko nije verovao kako je to uspeo: Policajac mu rekao "OPET TI"

ZASVETLEĆE I AVALSKI TORANJ: Mostovi, fontana na Slaviji i Skupština Srbije SUTRA U ZELENOJ BOJI

ZASVETLEĆE I AVALSKI TORANJ: Mostovi, fontana na Slaviji i Skupština Srbije SUTRA U ZELENOJ BOJI

U ime Nacionalne službe za zapošljavanje događaju je prisustvovala Slavica Belenzada, iz sektora za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Ovom prilikom istaknut je značaj obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize u cilju podizanja znanja i svesti o cerebralnoj paralizi, kao i povećanja "vidljivosti" u društvu osoba sa ovom bolešću kako bi one imale ista prava, pristup i mogućnosti kao i svi ostali građani. Kako je rečeno, u Srbiji ima oko 6.000 osoba sa cerebralnom paralizom, od toga blizu 2.000 u Beogradu.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević u izjavi novinarima rekla je da je ova manifestacija način da skrenemo pažnju na probleme sa kojima se u svakodnevnom životu susreću osobe sa cerebralnom paralizom, ali i da se istakne šta je Grad učinio i šta planira učiniti u narednom periodu.

- Tu je svakako najznačajnije konstantno ulaganje u dnevne boravke, jer značajan broj osoba sa cerbralnom paralizom koristi njihove usluge - kazala je Stanisavljević.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom "Ostavi trag" učesnici manifestacije su simbolično ostavili trag - utiskivanjem dlanova sa zelenom bojom. Prva je to učinila gradska sekretarka Nataša Stanisavljević, a zatim i ostali prisutni. 

Ovo je četvrti put da Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda zvanično obeležava ovaj dan u našem glavnom gradu, dok su se slanjem slika i video zapisa sa Trga Republike, Beograd i Srbija ponovo našli i na svetskoj mapi učesnika u zajedničkom globalnom projektu obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize. Najavljeno je takođe da će u noći između 6. i 7. oktobra (od 18 do 6 časova ujutro) u znak podrške i solidarnosti sa osobama sa posledicama cerebralne paralize zelenom bojom svetleti Skupština Srbije, Palata "Albanija", fontana na Slaviji, Most na Adi i stari železnički most.

Posle događaja na Trgu Republike osobe sa invaliditetom sa posledicama cerebralne paralize su sa svojim pratiocima nastavili druženje na Adi Ciganliji gde je za njih organizovan ručak i muzički program.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd