fbpx
Skip to main content
Vesić u Zemunu

"SAMO ŽELIMO DA SE ISTINA NE ZABORAVI" Predsednik GO Zemun i Goran Vesić sa najbližim srodnicima odali počast slavnom borcu (FOTO)

Foto: Zemun
Goran Vesić i predsednik Gradske opštine Zemun odali počast.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sa najbližim srodnicima Blagoja Jovovića odali su počast kraj spomen ploče i obišli ulicu koja nosi ime po ovom borcu Jugoslovenske vojske u otadžbini i atentatoru na jednog od najvećih ratnih zločinaca Drugog svetskog rata Antu Pavelića. 

SKIDAJU SE UKRASI: Sutra se gasi novogodišnja rasveta u Beogradu (FOTO)

SKIDAJU SE UKRASI: Sutra se gasi novogodišnja rasveta u Beogradu (FOTO)

BEOGRAD EKOLOŠKI GRAD: Novih 10 električnih autobusa do kraja godine (FOTO)

BEOGRAD EKOLOŠKI GRAD: Novih 10 električnih autobusa do kraja godine (FOTO)

VELIK ODZIV GRAĐANA ZA IMUNIZACIJU: U Beogradu vakcinisano 189.000 ljudi, a njih 36.000 dobilo i drugu dozu

VELIK ODZIV GRAĐANA ZA IMUNIZACIJU: U Beogradu vakcinisano 189.000 ljudi, a njih 36.000 dobilo i drugu dozu

- Postoje kontroverze oko ličnosti i samog čina Blagoja Jovovića, ali ono što jeste činjenica je Pavelićeva uloga u fašističkom paktu, u zlodelima koje je činila Nezavisna država Hrvatska. Upravo ovde u Zemunu je ta ista ustaška uprava radila na sistematskom uništenju Srba, Jevreja i Roma. O tome i svedoči logor koji je nosio ime Zemun. Takođe, ne smemo zaboraviti Jasenovac, staru Gradišku, Jadovno, decu sa Kozare i sva ona stratišta, jame i prolivenu krv u Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji. Nažalost, doživeli smo kao narod da nam se krvava istorija ponovi devedesetih godina i u vreme njihove 'Oluje' tu istu iskonsku mržnju prema svojim susedima sam osetio na svojoj koži, kao i moja porodica i mnogi moji prijatelji i poznanici. Gonjeni šahovnicom smo stigli do Zemuna, gde evo posle 26 godina samo želimo da se istina ne zaboravi, da se čuje glas preko 250 hiljada prognanih i na hiljade ubijenih, da se sazna koliko je popaljeno srpskih kuća, koliko je ugašeno viševekovnih ognjišta. Govoreći istinu jedino možemo imati budućnost u miru i napretku, upravo za našu decu, za one mlade koji su se rađali posle velike tužne kolone iz 95 godine - rekao je predsednik Kovačević.

Posle obilaska Ulice Blagoja Jovovića i odavanja počasti kod spomen ploče, koja je postavljena početkom avgusta prošle godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić priredio je svečani prijem u Skupštini Grada Beograda za kćer Blagoja Jovovića Mariju, kao i za potomke Blagojevog brata Veljka Jovovića – unuke Sandru i Velibora Jevrića.

Blagoje Blago Jovović (Kosić kod Danilovgrada, 1922 — Rosario, 2. juna 1999) bio je borac Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi, i čovek koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca Drugog svetskog rata Anta Pavelića 10. aprila 1957. godine u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa. 

Događaju su prisustvovali pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Andrijana Kukolj, kao i pomoćnici gradonačelnika Andreja Mladenović i Aleksandar Marković.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd