Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Šapić

Šapić iznosi stotine hiljada evra iz Srbije!

Foto: SD/ilustracija
Šapić je ovim pokazao da ne mari za budžet Srbije, a samim tim ni za budžet grada Beograda

Opština Novi Beograd na čelu sa Aleksandrom Šapićem umesto da podstiče i razmišlja o privrednom razvoju Srbije, besplatnim izletima u inostranstvo koje organizuje za građane te opštine podstiče odliv novca iz naše zemlje.

Besplatni izleti
Foto: Srbija Danas

Naime, opština Novi Beograd organizuje besplatne izlete u Temišvar, Segedin i Etno selo Stanišići, ali kako kaže jedan od građana koji je putovao preko te opštine, ovi izleti nisu samo turističke prirode.

- Pri obilasku tih destinacija svraća se u šoping molove po kojima su i poznate Mađarska i Rumunija. Tu građani koji su otišli preko tih besplatnih Šapićevih programa ostavljaju novac, koji su mogli da potroše i u našoj zemlji. Na tim mestima, svako u proseku potroši po nekoliko desetina evra – kaže naš sagovornik.

Građani dakle kada odlaze na te besplatne izlete van Srbije, a koje organizuje Šapiševa opština, troše novac u šoping molovima u inostranstvu, a na taj način se vrši odliv deviza u inostranstvo i podstiče privredna aktivnost stranih zemalja, a ne naše zemlje. Kada bi Šapić građane svoje opštine vodio na destinacije koje se nalaze u našoj zemlji i kada bi posetili neki šoping centar u Srbiji, građani bi tada imali priliku da kupe robu na koju je plaćen porez i u čijoj prodaji učestvuju naši radnici. Time bi podsticali potrošnju, zaposlenost i turistički potencijal naše zemlje.

Prošle godine je Šapić na besplatne izlete u inostranstvo odveo 6500 građana opštine Novi Beograd. Ako se uzme da su u proseku potrošili po nekoliko desetina evra dolazimo do cifre od par stotina hiljada evra koji su izneti iz naše zemlje. Pored te cifre treba dodati i putarine i potrošeno gorivo naših prevoznika koji organizuju odlazak naših sugrađana u inostranstvo.

Pitali smo opštinu po kom kriterijumu su odabrali destinacije i ko je to birao i zašto građani ne idu na izlete u Srbiju. Dobili smo odgovor  da su ranije građani išli na izlete po Srbiji, ali da je u poslednje dve godine Uprava opštine odlučila da građane vodi u ova tri mesta, van granica Srbije, jer je procenila da bi to Novobeograđanima bilo zanimljivo. Šapić je odlučio da je "zanimljivije" posećivati inostranstvo nego upoznavati građane sa plelepim predelima naše zemlje.

Šapić besplatne izlete koristi za samopromociju!

Irena Vujović
Foto: Srbija Danas

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, čija opština, takođe, organizuje besplatne izlete kaže je Šapić ovakav potez uradio zbog samopromocije, ne razmišljajući o budžetu Srbije.

- To što gospodin Šapić besplatne izlete u okviru opštine koju vodi, organizuje u inostranstvu, jasan je pokazatelj da ne razmišlja o privredi svoje zemlje. Ja sam svakako pristalica da novac iz budžeta kojim rapolažemo trošimo kod nas, a ne u inostranstvu, što je normalno za svakog političara koji vodi brigu o svojoj zemlji. Šapić je ovim pokazao da ne mari za budžet Srbije, a samim tim ni za budžet grada Beograda. Na taj način što organizuje izlete u inostranstvo, Šapić podstiče odliv novca van granica Srbije, umesto da podstiče potrošnju u Srbiji. Nekom ko želi da se kandiduje za gradonačelnika Beograda to svakako mora da bude prioritet, jer će se na taj način povećati životni standard svih građana naše zemlje. Očigledno je da je gospodin Šapić besplatne izlete iskoristio za ličnu promociju – kaže Vujović za SrbijuDanas.

Takođe, kako kaže u Srbiji postoje daleko atraktivnije i lepše destinacije od onih koje je Šapićeva opština odabrala i dodaje da je organizovanje besplatnih izleta u Srbiji opravdano i sa ekonomske strane.

- Srbija poseduje mnoštvo turističkih atrakcija i znamenitosti koje veliki broj naših građana nije imao priliku da poseti, zato i insistiramo da besplatne izlete organizujemo unutar granica naše zemlje, jer želimo da naši sugrađani na taj način bolje upoznaju svoju zemlju. Smatram da je to opravdano i sa ekonomskog aspekta jer trošenjem novca u Srbiji, ulažemo u našu zemlju i pomažemo jačanje naše privrede. Opština Savski venac izbor destinacija vrši u dogovoru sa građanima, što znači da oni sami na neki način biraju gde će da putuju. S obzirom da se radi o starijim sugrađanima, sa kojima u pratnji šaljemo i lekarske ekipe, smatram da su mesta u Srbiji i najbezbednija za organizovanje izleta – zaključuje Vujović.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd