fbpx
Skip to main content
Avala

Beogradski ponos i priča o "NEZNANOM JUNAKU" koja vas mami: Avalskoj lepotici vreme ne može ništa (FOTO)

FOTO: Privatna arhiva
Planina Avala je visoka je 511 metara, a najviši vrh je Žrnov

Beograd, glavni i najveći grad Srbije. Grad leži na ušću Save u Dunav u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom.

Predstavlja najveći je grad na teritoriji bivše Jugoslavije i po broju stanovnika četvrti u jugoistočnoj Evropi posle Istanbula, Atine i Bukurešta, a poseban simbol prestonice jeste planina Avala. 

U JANUARU NOVI DOM ZDRAVLJA U BORČI: Ovo je samo početak velikih ulaganja u ovo naselje (FOTO)

U JANUARU NOVI DOM ZDRAVLJA U BORČI: Ovo je samo početak velikih ulaganja u ovo naselje (FOTO)

Vest koja neće obradovati samo Beograđane! Zna se početak izgradnje mosta kod Ade Huje (FOTO)

Vest koja neće obradovati samo Beograđane! Zna se početak izgradnje mosta kod Ade Huje (FOTO)

BOJSI IZ MUĆKI ODUŠEVLJEN BEOGRADOM I SRBIJOM: Posetu će pamtiti po jednom specijalnom poklonu, evo o čemu je reč

BOJSI IZ MUĆKI ODUŠEVLJEN BEOGRADOM I SRBIJOM: Posetu će pamtiti po jednom specijalnom poklonu, evo o čemu je reč

Beograd je grad istorije, kulture, različitosti, grad privrede, ekonomije, saobraćaja, reka, prirodnih lepota, arhitekture i građevina. Možda jedini grad u Srbiji u kome se mešaju različite kulture, jezici, nacionalnosti, vere, i stanovništvo. Grad koji je primamljiv ne samo turistima širom Srbije, već i širom sveta, svi žele da osete duh prošlosti, čari modernog doba i prirodne lepote koje su toliko specifične da ih je u regionu, a i šire teško naći.

Sve ovo, a i još mnogo toga čine Beograd ovakvim kakav jeste, prepoznatljiv, šarmantan, impresivan, očeravajući i nezaboravan. Ono što se mora istaći, jeste simbol Beograda, nadaleko poznat svima, i starima i mladima, i građanima Srbije i šire, to je planina i toranj Avala.

Avala je niska planina, 16,6 km južno od Beograda i predstavlja severni kraj šumadijske grede, koja se od Rudnika provlači kroz nisku Šumadiju koji predstavlja razvođe između slivova Save i Dunava.

Planina Avala je visoka je 511 metara, a najviši vrh je Žrnov i uzdiže se oko 200 metara iznad okolnog talasastog terena. Mineral avalit dobio je ime po Avali na kojoj je pronađen. Krajem 2007. godine je Skupština grada Beograda proglasila Avalu zaštićenim prirodnim dobrom sa ukupnom površinom od 489 hektara.

Još je knez Miloš 1859. godine doneo odluku da se Avala zagradi i zaštiti, a 1936. godine je proglašena nacionalnim parkom. Prezidijum Narodne Skupštine 1946. godine donosi odluku da bude proglašena dobrom od opšteg značaja. Na zaštićenom području ima oko 600 biljnih vrsta. Ima lekovitih biljnih vrsta, a neke biljke predstavljaju prirodne retkosti, kao što su zanovet, zlatan i zelenika. Avala je dobro pošumljena samoniklim drvećem, a jednim delom je pod zasađenom borovom šumom. Jedno je od omiljenih izletišta Beograđana.

Posle Prvog svetskog rata, lokalno stanovništvo pronašlo je veći broj grobova srpskih vojnika poginulih u ratu, među njima i grob jednog neznanog srpskog vojnika. Narod okolnih sela je tom vojniku 1922. podigao skromni spomenik. Kasnije je Državni odbor za podizanje spomenika Neznanom junaku odlučio da mu se na vrhu Avale podigne reprezentativniji spomenik. Projekt za spomenik izradio je vajar Ivan Meštrović, u obliku mauzoleja sa karijatidama koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz svih jugoslovenskih krajeva. Spomenik je građen od jablaničkog granita od 1934. do 1938. godine. Za potrebe građenja ovog spomenika 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjovekovnog grada Žrnova, što i danas nailazi na oštru osudu među istoričarima.

Srbija se baš zbog ovoga razlikuje od svih zemalja učesnica Prvog svetskog rata po tome što sve druge zemlje imaju spomenike Neznanom vojniku, a samo Srbija Neznanom junaku.

Na nižem vrhu Avale, izgrađen je 1965. godine Avalski TV toranj, po projektu arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića, koji je srušen u bombardovanju NATO snaga 29. aprila 1999. godine. Toranj je bio najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji. Obnovljen je 21. aprila 2010. godine i izgleda skoro identično kao prvobitni i samo je jedan metar viši. Da su ove znamenitosti i više nego interesantne turistima svedoče i reči menadžerke za odnose sa javnošću Jelene Dimitrijević Gajić iz Turističke organizacije Beograd.

- Avala je najbliža Beogradska planina i popularno izletište koje posećuju kako domaći tako i strani turisti (u manjem broju od kako je korona virus). Avalu pohode mladi, stari, sportisti, rekreativci, ali najviše porodice koje ovde provedu čitav dan - rekla je menadžerka za odnose sa javnošću iz turističke organizacije Beograd Jelena Dimitrijević Gajić i dodala:

- Pored spomenika Neznanom junaku, palim sovjetima, crkve sv. Despota Stefana Lazarevića, nezaobilazna je poseta Avalskog tornja sa koga se pruža pogled na glavni grad i Šumadiju. Kada je dobra vidljivost, sa vidikovca tornja (122 metar) može se videti u krugu od 80 kilometara. Na kraju 2019. godine ovaj vidikovac posetilo je 188.000 ljudi, na osnovu broja prodatih ulaznica. Ipak, veći broj posetilaca boravi na kompleksu tornja, koji nudi mnogo pratećih i besplatnih sadržaja: dečiji park i tzv. "selo vilenjaka", teretanu na otvorenom, dva sportska terena za košarku i fudbal, kafe-barove (na 119 metru tornja i u podnožju) muzej telekomunikacija. Na platou ispod samog tornja, vikendima tokom sezone održavaju se besplatni kulturni programi: koncerti, pozorišne predstave, animacija za najmlađe - dodala je ona.

Jek sezone na ovoj beogradskoj lepotici jeste već od aprila, pa sve do novembra, a mnogobrojni turisti hrle da vide planinu usred jednog urbanog grada kakav je Beograd. 

- Možemo reći da je ovde od aprila meseca svake godine "jek sezone" pa traje sve do oktobra-novembra (zavisno od vremenskih uslova). Toranj inače radi svakodnevno od 9h do 20h tokom cele godine. Jedini neradni dan u godini je Božić 7. januar. U aprilu, maju i junu veliki deo u strukturi posetilaca čine đačke ekskurzije (iz cele Srbije), ekskurzije stranih turista i penzionera- radnim danima. Vikendom najveći broj posetilaca čine porodice sa malom decom (Beograđani i njihovi gosti). Vikendom, dnevna poseta Avalskom tornju dostiže 2.000 prodatih ulaznica, a tokom prvomajskih praznika 3.000 i više - objasnili su iz Turističke organizacije Beograd i naglasili: 

- Od 2016. godine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ulaže u izgradnju celog kompleksa na Avalskom tornju, u već pomenute prateće sadržaje, infrastrukturu, održavanje i u dekorativnu rasvetu koja takođe predstavlja atrakciju nad Beogradom, ali i za pojedince koji ovde prave najlepše noćne fotografije. Dalji razvoj ovog turističko-rekreativnog centra biće usmeren na slične aktivnosti namenjene posetiocima svih generacija, ali i na osnovnu delatnost tornja kao telekomunikacionog objekta spajajući digitalne tehnologije i turizam. Ovo upravo i jeste mesto gde se spaja prošlost, budućnost, tradicija, istorija, ekologija, sport - dodala je menadžerka za odnose sa javnošću iz turističke organizacije Beograd Jelena Dimitrijević Gajić.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd