fbpx
Skip to main content
Heroji sa Košara

SRBIJA SE ODUŽUJE HEROJIMA! Borci sa Košara DOBIJAJU SPOMENIK u Beogradu

Foto: Facebook/printscreen/Heroji Bitke Kosare
Beograd će na dvadesetu godišnjicu Bitke na Košarama u vreme NATO agresije podići spomenik u čast herojima sa Košara!

Mesto spomenika još nije definitivno odabrano, a najverovatnije će branioci Srbije iz 1999. godine dostojan monument dobiti nedaleko od bulevara koji nosi njihovo ime. Iza inicijative da se u Beogadu podigne spomenik poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije stoji njihov ratni komandant Ljubinko Ðurković.

Pukovnik u penziji izjavio je da se nada da će obeležje biti postavljeno do 23. juna kad se obeležava 20 godina od odbrane karaule Košare.

SAMO U TRAVELLAND-U URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

SAMO U TRAVELLAND-U URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

- Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu na Terazijskom platou. Bio sam komandant ovim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene, kao i čitav naš narod, da im se odužimo. Raduje me što je iza ove inicijative stao veliki broj građana, medija i udruženja - rekao je Ðurković.

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umetnička vizija herojstva oficira i vojnika VJ naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik.

Odlukom čelnika države i gradskih vlasti biće odata počast i radnicima poginulim u bombardovanju zgrade RTS 1999. godine.

Plan je da pored postojećeg spomenika bude urađen i poseban memorijal koji će činiti celinu sa spomenikom "Zašto?". Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, udružene snage terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, regularne vojske Albanije i NATO predvođenog Amerikancima, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare na granici tadašnje SRJ i Albanije.

U bici je poginulo 108 srpskih vojnika, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca među kojima i jedan Rus. Odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama na KiM.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd