Skip to main content
Nebojša Stefanović

STEFANOVIĆ OTKRIVA KAKVA JE BEZBEDNOSNA SITUACIJA NA KOSOVU: Vojska i policija stalno na oprezu

Foto: Profimedia
Stefanović je rekao da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije mirno, bez napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske.

Bezbednosna situacija na području Kosova i Metohije je relativno stabilna, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od jula do kraja prošle godine na skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednost, rekao da je u tom periodu bilo različitih incidenata i nasilja nad Srbima i drugim manjinskim grupama, poput fizičkih napada, podmetanja požara, napada na verske objekte, uništavanja imovine, pretnji i provokacija.

Đurić o platformi Prištine: Poslednji ekser u kovčegu dijaloga

Đurić o platformi Prištine: Poslednji ekser u kovčegu dijaloga

Stefanović je rekao da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije mirno, bez terorističkih napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske.

Ministar je rekao i da je u drugoj polovini prošle godine zabeležen pad kriminaliteta u najvećem broju oblasti i povećan procenat rasvetljavanja krivičnih dela, rekao je on. Stefanović je rekao da u tom vremenskom periodu počinjeno 43.827 krivičnih dela što je za 9,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Nastavlja se i dobar trend oduzimanja narkotika, a postignuti su i značajni rezultati u toj oblasti i u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Izvršeno je i više uspešnih akcija sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije. Kad je reč o trgovini ljudima, Stefanović je rekao da je podneto 14 krivičnih prijava protiv 23 osobe.

Nebojša Stefanović

- Imamo trend smanjenja kad je reč o ilegalnim migracijama i prelazu državne granice - rekao je Stefanović i dodao da je MUP dobio više pohvala za rezulltate u aktivnostima sprečavanja trgovine ljudima.

Kad je reč o nasilju u porodici, konstatovano je oko 23 odsto manje krivičnih dela nasilja, a od jula do decembra doneto je oko 13.500 hitnih mera, od čega 4.073 mera privremenog udaljavanja iz kuće. Stefanović je rekao i da je za oko osam odsto smanjen broj krivičnih dela protiv imovine, kao i da je smanjen broj krađa, teških krađa, razbojništva i iznuda. Nastavlja se i trend smanjenja maloletničkog kriminala, rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao i da policija sprovodi pojačane mere kad je reč o terorizmu i ekstremizmu i da, u saradnji sa BIA i tužilaštvima, svakodnevno analizira stanje na terenu i procenjuje rizike.

Posle izveštaja Stejt departmenta o "Kosovu", američki ambasador "zakucao" Prištinu!

Posle izveštaja Stejt departmenta o "Kosovu", američki ambasador "zakucao" Prištinu!

- Imamo manju verovatnoću da će se tako nešto desiti na našoj teritoriji. Pratimo sva dešavanja, ne samo u regionu već i šire i trudimo se da bezbednost Srbije bude potpuno ojačana - rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije mirno, bez napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske. Stefanović je rekao i da je saobraćajnih nezgoda u periodu od jula do kraja prošle godine bilo nešto manje u poređenju sa 2017. godinom. Ministar je rekao i da je nastavljeno opremanje policijskih i vatrogasno-spasilačkih jedinica.

- Možemo da kažemo da svake godine imamo napredak u najvećem broju oblasti, u smislu smanjenja stope kriminaliteta - rekao je Stefanović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd