fbpx
Skip to main content
Filharmonija

STRANCI PROJEKTUJU KONCERTNU DVORANU? Konkurs za izgradnju objekta na Ušću

Foto: Profimedia
Najznačajnije svetske arhitekte javile su se na međunarodni konkurs za idejno rešenje koncertne dvorane između tržnog centra "Ušće" i Palate "Srbija"

Ovo je juče izjavio glavni gradski urbanista Marko Stojčić i najavio da radovi na izgradnji ovog kulturnog objekta treba da počnu krajem sledeće godine.

SUNAČNO PROLEĆE KUCA NA VRATA: Do kraja nedelje niz iznenađenja, od vikenda porast temperature

SUNAČNO PROLEĆE KUCA NA VRATA: Do kraja nedelje niz iznenađenja, od vikenda porast temperature

URNEBESNO! Za samo minut objašnjeno KAKO JE STVOREN BEOGRAD - ovaj mladić postao je hit na internetu (VIDEO)

URNEBESNO! Za samo minut objašnjeno KAKO JE STVOREN BEOGRAD - ovaj mladić postao je hit na internetu (VIDEO)

KAKO ĆEMO SE VAKCINISATI POSLE PRAZNIKA? Planirani punktovi i u OVA DVA beogradska tržna centra

KAKO ĆEMO SE VAKCINISATI POSLE PRAZNIKA? Planirani punktovi i u OVA DVA beogradska tržna centra

Prema njegovim rečima, cilj ovog konkursa je da najznačajniji svetski urbanisti daju svoje viđenje koncertne dvorane da bi se, prema njegovim rečima, do kraja godine dobilo idejno rešenje a 2022. završilo projektovanje i počeli radovi.

- Ovaj konkurs je važan jer su se prvi put javile svetske arhitekte koje su među 20 najznačajnijih u toj oblasti. To je velika vest za sve nas a žiri, koji čini devetoro domaćih i svetskih stručnjaka, izabraće najbolje rešenje - kaže Stojčić.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije nalaziće se u istočnom delu Novog Beograda, tačnije u Bloku 13, između Ušća i Palate Srbija, na lokaciji gde Beogradska filharmonija održava nastupe na otvorenom i gde je realizovala najveće koncerte klasične muzike u istoriji Beograda i Srbije 2017. i 2018. godine. Ova lokacija je definisana odgovarajućim Planom detaljne regulacije

Vizijom nove dvorane je zamišljeno da bude nacionalno muzičko sedište pod upravom Beogradske filharmonije i kao takvo, služiće za prikazivanje i drugih vrhunskih aktera lokalne, regionalne i međunarodne scene. Koncertna dvorana Beogradske filharmonije biće prva te vrste na Balkanu.

Nova koncertna dvorana će se sastojati od nekoliko glavnih prostorija:

koncertne sale od 1600 mesta za publiku, projektovane tako da omogući kvalitet svetskog nivoa za probe i izvođenje simfonijske muzike;

recital sale, sa maksimalnim kapacitetom od 400 mesta u publici za manje koncerte, odnosno probe kompletnog orkestra ili hora, kao i za polu-scenske i eksperimentalne nastupe;

studija opremljenog tehnologijom koja omogućava inovacije pri izvođenju i snimanju muzike, koji će takođe moći da se koristi i kao manji koncertni prostor sa 100 mesta u publici;

podijuma koji će imati dvostruku namenu, kao prostor za izvođenje simfonijske muzike i za druge nastupe na otvorenom, uz kapacitet od 20.000 mesta za publiku u parku, i kao prostor za druge umetničke sadržaje, kao što su izložbe, i događaje komercijalnog tipa.

Pored glavnih, objekat će sadržati sve potrebne prateće prostorije.

  SD beograd

  SD kosovo

  SD info

  SD izbori 2020

  SD hronika

  SD svet

  SD sirija

  SD naoružanje

  SD region

  SD vojvodina

  SD srpska istorija

  SD društvo

  Vremenska prognoza
  Clear sky
  23 Beograd