fbpx
Skip to main content
Siniša Mali i Milutin Folić

U KORAK SA AKCIJOM "SAMO NE AUTOM": Mali i Folić došli biciklom na posao! (FOTO)

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić došli su danas na posao bicklom u okviru akcije takmičarskog karaktera "Samo ne autom".

Prema rečima organizatora, udruženja "Bajsologija" i UNDP Srbija, ideja akcije je da se aktiviraju sugrađani koji svakodnevno idu na posao kolima da pređu na bicikl ili pešačenje. 

Za takmičenje se, kažu prijavilo preko 400 učesnika.

- Beograd je samo u poslednjih godinu dana otvorio deset kilometara novih staza za bicikliste, od Banjice do Autokomande, zatim od Banjice, pa do Topčiderske zvezde, a u naredne dve godine, plan nam je da otvorimo još 100 kilometara, pogotovo u starom delu grada, Bulevar oslobođenja, Ruzveltova, Nemanjina ulica... - rekao je Mali novinarima.

Dodao je da će svaka ulica na potezu gde se gradi Beograd na vodi biti namenjena i biciklistima.

- Lepše je biti na biciklu i provozati se pogotovo kada je ovako lepo jutro u Beogradu nego u kolima - preneo je svoje utiske gradonačelnik i podsetio da je do juče otvoreno 20 parkirališta za bicikliste, te da će do kraja godine biti otvoreno još osam.

Naredne godine, kaže, otvoriće se još stotinu kako bi bicklisti imali gde da parkiraju. 

Glavni gradski urbanista Milutin Folić novinarima je rekao da je strateško opredeljenje grada da se promeni hijerarhija u saobraćaju i da pešaci i biciklisti dobiju prioritet.

NIKO NIJE JAČI OD BUS PLUS KONTROLE: Ni policajac NE MOŽE da se švercuje u BG vozu

Naveo je da je udeo biciklista, recimo u Beču, u dnevnom prevozu oko 13 odsto, u Ljubljani 15 odsto, Kopenhagenu 50 odsto, a da se u Beogradu to meri u promilima, jer građani bicikl doživljavaju više kao sredstvo za rekreaciju.

Do kraja godine, na izričit zahtev biciklista, povezaćemo Brankov most sa Pop Lukinom ulicom, najavio je Folić. Naveo je i da su svi planovi koji se rade, među njima i novi GUP, predvideli razvoj biciklističkog saobraćaja.

Danas se, inače, obeležava i Svetski dan bez automobila.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd