fbpx
Skip to main content
Povelja

UČVRŠĆENA BRATSKA VEZA: Beograd i Banjaluka potpisali Povelju o bratimljenju (FOTO)

Foto: Beoinfo
Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisali su danas u Starom dvoru Povelju o bratimljenju.

Potpisivanju povelje prisustvovali su zamenici gradonačelnika Beograda i Banjaluke, Goran Vesić i Srđan Amidžić, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća, načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić i članovi delegacije Banjaluke.

 

 

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je tom prilikom istakao da je ovo istorijski trenutak i da se povelja potpisuje na opšte zadovoljstvo i da je u opštem interesu.

- Naše veze su mnogostruke, duboke i tradicionalne u svim segmentima: od privrede i ekonomije, nauke, kulture i sporta do ličnih veza ljudi. Poveljom otvaramo mogućnost za dalju, svesrdnu saradnju i iskorak u odnosu na raniji period. Prethodnih decenija potpisivali su se sporazumi i organizovale manifestacije, među kojima su biciklistička trka Beograd-Banjaluka, zatim Kočićevi dani i brojne druge. Nastavak saradnje veoma je značajan za sve nas, a s obzirom na generalnu političku situaciju svuda u svetu važno je da pripadnici našeg naroda, bez obzira gde se nalaze, budu u što boljim odnosima, kako bi se gradovi dalje razvijali. Oba grada su multikulturalna i mislim da je u tome naša snaga - naveo je Zoran Radojičić, dodajući da je jednako važno da i Beograd i Banjaluka ostanu jaki ali istovremeno i miroljubivi. 

Zoran Radojičić
Zoran Radojičić
Foto: Beoinfo

On je posebno naglasio dobar odnos između dva predsednika, što je podsticaj da se dalje unapređuje saradnja na lokalnom nivou. 

- Bratsku ljubav i povezanost ostavili su nam naši preci, a verujem da ćemo mi tu tradiciju nastaviti za našu decu. Saradnja će direktno uticati na kvalitetniji život građana oba grada, te verujem da će kroz realizaciju narednih projekata oni to i osetiti - rekao je Zoran Radojičić. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da je danas posebno zadovoljstvo i čast biti svedok jednog događaja koji za građane Banjaluke važan, pa čak, kako je rekao i istorijski događaj. 

- Pobratimstvo u našem narodu ima poseban značaj. Pobratim se posebno pazi i čuva, a pobratimstvo se ističe u više kolena i generacija. Za nas je nešto potpuno prirodno i najradosnije što Banjaluka konačno potpisuje Povelju o pobratimstvu sa Beogradom, jer iz Banjaluke i Republike Srpske se na Beograd i Republiku Srbiju gleda mnogo i stalno. Beograd je naša zajednička prestonica i sa posebnim osećajem pratimo sve što se ovde dešava. Važno je da se okupljamo, sarađujemo i ostvarujemo sve bolje veze. Kada god smo sarađivali naš narod je napredovao, a kad smo imali probleme onda je neko treći imao koristi - podsetio je Igor Radojičić.

Potpisivanje povelje
Potpisivanje povelje
Foto: Beoinfo

On je dodao da naš narod sa obe strane Drine već sarađuje na ekonomskom, kulturnom, sportskom i planu obrazovanja, a kako je naglasio, spajaju nas i prijateljske i rodbinske veze.  

- Važno je da mi kao predstavnici vlasti na svim nivoima i predsednici naših republika i naše vlade, a i mi na gradskom nivou dajemo dodatni impuls za ovu saradnju. Naša dva grada se razvijaju u 21. veku, Beograd je metropola i prirodno središte  Jugoistočne Evrope i Balkana u goga gledaju svi ostali. Banjaluka želi da igra u ligi regionalnih prestonica i kao ponosni glavni grad Republike Srpske nastojimo da se takmičimo u konkuranciji sa Beogradom, Novim Sadom i drugim prijateljskim gradovima. Mi smo jedan od retkih gradova u regionu koji je već usvojio Akcioni plan zelenog grada  i grad koji radi na strategiji pametnih gradova što je novi standard u razvoju gradova. U tome možemo da sarađujemo na korist naših građana. Radujemo se i poboljšanju kulturne saradnje. Mi treba da podstičemo zajedničko ulaganje i investicije koje će poboljšati demografski razvojni kvalitetan život na ovom prostoru - istakao je Igor Radojičić.

Odluku o bratimljenju dva grada doneli su odbornici na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda. 

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
0 Beograd