fbpx
Skip to main content
Knin

Inicijativa za otvaranje predstavništva regiona Knin u Beogradu

Foto: Gradska opština Zemun
Na inicijativu predstavnika Opštine Kistanje delegaciju koju je predvodio gradonačelnik Goran Reljić 8. novembra primili su zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević i sekretar Skupštine opštine Zemun Marko Janković.

Tema razgovora bilo je osnivanje kancelarije predstavništva regiona Knin u Beogradu, sa ciljem uspostavljanja što bliže kulturne, naučne, sportske, medijske i, pre svega, ekonomske saradnje. Inicijativa je naišla na pozitivan odgovor, te će se u dogledno vreme razgovori oko otvaranja kancelarije intenzivirati, kako bi se uspostavila saradnja, ali i učinile dostupnijim usluge između matice i dijaspore.

- Gradska opština Zemun će sa svoje strane podržati osnivanje jedne ovakve kancelarije za saradnju izbeglih i prognanih sa svojih vekovnih ognjišta, kako bi podstakla povratak i zapošljavanje svih onih koji žele da se vrate na svoja imanja, obnove ih i na njima žive. Državni interes je uspostavljanje dobrih međususedskih odnosa, a opštine koje su pre 20 godina prihvatile najveći broj izbeglih i prognanih zajedničkim snagama će podržati otvaranje kancelarije predstavništva regiona Knin, odnosno Grada Knina i opština Kistanje, Ervenik i Biskupija u zaleđu Šibensko-kninske županije - rekao je zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević.

Foto: Gradska opština Zemun
Foto: Gradska opština Zemun

S obzirom na to da je inicijativa naišla na izvanredan odjek u onim sredinama u Srbiji koje su prihvatile najveći broj izbeglih i raseljenih iz šibensko – kninskog zaleđa, a to su opštine Stara Pazova, Novi Sad, Obrenovac, Surčin i, pre svih, Gradska opština Zemun, opštinski načelnik Kistanja Goran Reljić je svojim domaćinima predstavio Program održivog razvoja opštine Kistanje.

Naime, iz sredstava fondova Evropske unije za razvoj ove opštine biće kroz projektno finansiranje uloženo oko 20 miliona evra, koje će kroz održive projekte iz oblasti poljoprivrednog inkubatora, saobraćajne infrastrukture i kulturno-informativnog centra opštinska uprava investirati u razvoj Kistanja i okoline. Budući da ovom području pripadaju nacionalni parkovi izuzetnih prirodnih i turističkih odlika ''Krka'', ''Korana'' i ''Velebit'', koji će, saobraćajno povezani sa zadarsko-šibenskim zaleđem otvoriti perspektivu razvoja regije i u pogledu zapošljavanja.

Foto: Gradska opština Zemun
Foto: Gradska opština Zemun

Činjenica da je, kako je istaknuto, Kninski region 1991. godine naseljavalo 40373 stanovnika, a da je za 20 godina taj broj gotovo prepolovljen (21692) i da većinski živalj i dalje čine Srbi sa učešćem od skoro 70 procenata, sa novim planovima održivog razvoja pružaju šansu za zapošljavanje i povratak.

Pratite nas i na instagramu.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd