light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ugledni UMETNICI I NOVINARI podržavaju listu "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd" (FOTO)

01.03.2018. 20:41
Piše:
Srbija Danas
Umetnici i novinari
Umetnici i novinari / Izvor: Foto: SD/ilustracija

Istaknuta imena iz sveta kulture i medija.

Listu kandidata na beogradskim izborima „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd“ podržalo je svojim potpisima 1.158 javnih ličnosti iz svih oblasti društvenog života. Osim brojnih profesora, doktora, akademika i sportista svoju podršku listi Srpske napredne stranke dali su i brojni umetnici, novinari i kulturni radnici.

Kada je reč o umetnicima, svoju podršku prisustvom na listi „1000+“, dao je veliki broj glumaca, književnika, istaknutih ličnosti iz oblasti ozbiljne, zabavne i narodne muzike, kao i estradnih zvezda.

Listu Srpske napredne stranke podržali su, između ostalih, i glumci i glumice: Lazar Ristovski, Svetislav Bule Goncić, Dejan Lutkić, Lidija Vukićević, Predrag Vuković Peđolino, Branko Milićević Kockica, Željka Mandić, Lako Nikolić, i mnogi drugi.

Istaknuti umetnici i novinari podržali listu Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd
Istaknuti umetnici i novinari podržali listu Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd / Izvor: Foto: SD/ilustracija

Na listi se nalaze i operski pevači prof. Oliver Njego i Nebojša Jevremović, balerina Aja Jung, operska prvakinja Jadranka Jovanović, operska pevačica Tamara Nikezić, filmski kritičar Ivan Karl, slikar Milan Cile Marinković i druge istaknute ličnosti iz sveta kulture.

Među književnicima koji su se pridružili javnim ličnostima koje pružaju podršku SNS-u su, između ostalih, Ljiljana Habjanović Đurović, Vlada Arsić, Miloš Janković, Vidak Maslovarić, Dušan Novaković i mnogi drugi.

I poznati novinari i TV lica podržali su listu vladajuće stranke, a među njima su i voditelji Živorad Nikolić – Žika Šarenica, Dejan Pantelić, Siniša Medić, voditeljke Snežana Dakić, Jadranka Jeftić, Nina Mudrinić, novinari i novinarke Olivera Miletović, Miloš Bata Milatović, Radmila Obućina, Nenad Milenković...

Lazar Ristovski, glumac

Jedan je od najznačajnijih srpskih pozorišnih i filmskih glumaca. U pozorištu je odigrao preko 4 hiljade predstava, a glumio je i u više od 40 filmova, TV serija, TV drama, u kojima je vrlo često imao glavne uloge. Najpoznatije uloge u pozorištu su mu: Šekspirov „Hamlet“ u režiji oskarovca Jiržija Mencla na dubrovačkim letnjim igrama, Knjaz Nikola u predstavi „Dugo putovanje u Jevropu“ Stevana Koprivice, Amadeus u „Amadeusu“ Pitera Šefera u režiji Paola Mađelija, Bondova „Luda“ u režiji Slobodana Unkovskog, u Beogradskom Dramskom Pozorištu. Igrao je u hitovima Zvezdara Teatra: “Mrešćenje šarana”, Ace Popovića, “Original falsifikata”, Radeta Radovanovića, “Mala”, itd. Igrao je u predstavi „Venčanje“ Vitolda Gombroviča u Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu, koju je režirao Poljak Jerži Jarocki.

Lazar Ristvoski
Lazar Ristvoski / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Neke od najzapaženijih uloga u filmovima zabeležio u ostvarenjima "Hajka" (1977), „Svetozar Marković“ (1981), „Igmanski marš“ (1983), „Tako se kalio čelik“ (1988), „Original falsifikata“ (1991), „Tito i ja“ (1992), „Podzemlje“ (1995), „Balkanska pravila“ (1997), „Bure baruta“ (1998), "Belo odelo" (1999), "Bumerang" (2001), „Mali svet“ (2003), „Pad u raj“ (2004), „San zimske noći“ (2004), „Sveti Georgije ubiva aždahu“ 2009. Okušao se i kao reditelj i producent filma „Belo odelo“, a napisao je i dva romana: „Belo odelo“ i „Kako sam dobio Oskara“.

Lidija Vukićević, glumica

Svoju najzapaženiju i publici najomiljeniju ulogu ostvarila je u seriji „Bolji život“, u kojoj je briljirala u ulozi ćerke glavnih likova, Violete Popadić. Glumila i u brojnim filmovima, počevši od 1985. godine, kada je, kao 22-godišnjakinja, dobila ulogu u legedndarnom humorističkom serijalu „Žikina dinastija“. Još neki od njenih filmova su „Špijun na štiklama“ (1988), „Vampiri su među nama“ (1989), a glavnu ulogu Lepe Rade tumačila je u ostvarenju „Lutalica“ (1987).

Lidija Vukićević
Lidija Vukićević / Izvor: Foto: Youtube printscreen/ Radionica Zdravog Života MEDIA

Svetislav Bule Goncić, glumac

Istaknuti srpski glumac i stalni član Pozorišta „Atelje 212“ od 1983. godine. U ovom pozorištu glumio je, između ostalog, u predstavama „Propast carstva Srpskog“ (Nejaki Uroš), „Iza kulisa“ (Gari), „Ranjeni orao“ (Nenad Aleksić), „Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina“ (vojnik Ivan Čonkin). Zapažene uloge imao je i u popularnim serijama „Salaš u Malom Ritu“ i „Srećni ljudi“, a glumio je i u brojnim filmovima među kojima su „Una“, „Oktoberfest“, „Lude godine“, „Šećerna vodica“… Autor je više dokumentarnih filmova („Strategija iluzije“, 2005, „Trajanje“, 2006), a bio je i voditelj dečjeg kviza „Kroz vrata znanja do putovanja“.

Svetislav Bule Goncić
Svetislav Bule Goncić / Izvor: Foto: Youtube printscreen/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Branko Milićević Kockica, glumac

Najistaknutiji naš dečiji glumac, Branko Kockica, najpoznatiji je kao kreator emisije za decu „Kocka, kocka, kockica“, koja se emitovala na Televiziji Beograd od 1974. do 1993. Reč je o nenadmašnom dečjem programu na našim prostorima, u kojem je Milićević sa grupom dece predškolskog uzrasta istraživao svakodnevni život i okruženje, edukovao generacije mladih gledalaca i učio mališane lepom ponašanju i važnosti prijateljstva i druženja. Snimljeno je više od 250 epizoda, a uzvik „tata-ta-tira“ i pesmu iz špice, „U svetu postoji jedno carstvo“, znaju i današnje generacije.

Branko Milićević Kockica
Branko Milićević Kockica / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Domace Emisije

Osim emisije „Kocka, kocka, kockica“, Milićević se istakao i kao direktor i glumac u „Pozorištancetu Puž“, pozorištu za decu, u kojem uveseljava mališane od daleke 1977. godine, kadao je osnovano kao „Putno pozorištance Puž“. Od 1988. ovo pozorište nalazi se u Beogradu, u ulici Radoslava Grujića (nekdašnja Božidara Adžije).

Ljiljana Habjanović Đurović, spisateljica

Najčitaniji je i najtiražniji srpski pisac u prethodne dve decenije, kao i najuspešniji srpski književnik u inostranstvu posle 2000. godine. Ljiljana Habjanović Đurović objavila je 42 knjige, a prevodi njenih dela objavljeni su na 16 jezika (češki, italijanski, grčki, hrvatski, makedonski, francuski, mađarski, bugarski, ukrajinski, ruski, rumunski, beloruski, gruzijsku, albanski, nemački). Njen rad je predstavljen u uglednim književnim časopisima, a više studenata slavistike ima za temu svojih diplomskih i magistarskih radova njena dela. Među najpoznatija njena dela spadaju romani „Petkana“ (2001), „Igra anđela“ (2003), „Voda iz kamena“ (2009). Godine 2017. objavila je i tri knjige za decu: „Sveta Petka“, „Iva i Anđeo“ i „Iva i lutka“.

Ljiljana Habjanović Đurović
Ljiljana Habjanović Đurović / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Dobro Jutro - Jovana & Srđan

Miroljub Aranđelović Kemiš, muzičar

Jedan je od najistaknutijih harmonikaša i kompozitora na domaćoj muzičkoj sceni. Nasledio je i nadmašio legendarne harmonikaše Miodraga Todorovića Krnjevca i Jovicu Petkovića, i postao „novi princ“ jugoslovenske harmonikaške scene, zahvaljujući svom stilu koji obeležava mnogo temperamenta i vrhunska tehnika. Napravio je aranžmane za mnoge pevače i pevačice kao što su Zorica Brunclik, Snežana Đurišić, Vera Matović, Svetlana Ceca Ražnatović, Jašar Ahmedovski, i druge.

Miroljub Aranđelović Kemiš
Miroljub Aranđelović Kemiš / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Emisija Premijera

Živorad Nikolić – Žika Šarenica, novinar

Zahvaljujući svojoj izuzetno popularnoj emisiji „Žikina šarenica“, sa kojom je proputovao celu Srbiju, i po kojoj je dobio i nadimak, postao je jedan od simbola Radio televizije Srbije. Još 2015. snimljena je hiljadita epizoda ove legendarne emisije. Novinarsku karijeru počeo je u „Vrnjačkim novinama“ i na Radiju Vrnjačka Banja, a jutarnji program na RTS počeo je da vodi daleke 1986. godine. Vest da posle četiri decenije rada na RTS-u prelazi na televiziju „Pink“ u medijima je proglašena najvećim medijskim transferom ove godine.

Živorad Nikolić - Žika Šarenica
Živorad Nikolić - Žika Šarenica / Izvor: Foto: Youtube printscreen/RTS Šarenica - Zvanični kanal

Dejan Pantelić, voditelj

Jedno od najprepoznatljivijih voditeljskih lica srpske televizije. Istakao se kao voditelj kvizova, među kojima je najpoznatiji „Visoki napon“ (RTS, od 2006), kao i popularni „Kešolovac“. Imao je i izuzetno popularnu emisiju „Mega Deki“, a vodio je i programe uživo. Osim na Radio televiziji Srbije, radio je na gledanim televizijskim stanicama „Politika“, „Pink“ i „BK“. Sa Suzanom Mančić vodio emisiju „Pesma i Bingo“. Sada ga gledamo na televiziji „Prva“, kao voditelja emisije „150 minuta“.

Dejan Pantelić
Dejan Pantelić / Izvor: Foto: Youtube printscreen/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Merima Njegomir, pevačica

"Kada slušam Merimu Njegomir kako peva, ja verujem da ona peva i kada ćuti. Jer ona peva dušom. Blago njoj. I svima koji je slušaju", rekao je o Merimi Njegomir književnik Dobrica Ćosić. Jedan je od najlepših vokala u srpskoj narodnoj muzici. Karijeru je počela daleke 1972. godine, kada je snimila prve snimke za Radio Beograd. Od tada je snimila preko dvadeset albuma i zabeležila nastupe na više desetina festivala. Njeni najveći hitovi su: Ivanova korita, Ruzmarin, Što je lepo kad se neko voli, Opilo nas vino, Zbog tebe, Da nije ljubavi tvoje, Kad zaškripi kapija, Mezimica, Bol bolujem, Zelene su oči tvoje, Ljube mi se crne oči, Magle, magle, A gde si ti, Pamtim još, Samo jedna reč...
Koncertima u beogradskom centru „Sava“ 2007. godine obeležila je 35, a 2012. 40 godina muzičkog rada.

merima-njegomir
merima-njegomir / Izvor: Srbija Danas

Kao urednica narodne redakcije RTS-a, posvećena je projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

Snežana Dakić, novinarka i voditeljka

Čuvena TV autorka, koja se istakla kao urednica i voditeljka emisija o modi i stilu života, od daleke 1992. do današnjih dana. Radila je i kao asistent na Fakultetu za kulturu i medije, na predmetima Radio i TV novinarstvo i Agencijsko novinarstvo, a u novinarsku praksu ušla je još kao srednjoškolka. Njena najpoznatija autorska emisija, „U trendu“ o stilu života, modi, umetnosti počela je svoj život 1994. godina na televiziji „Politika“. Bila je to prva emisija kratke forme sa frekventnim reemitovanjem u infotejment stilu na srpskim TV stanicama, koja je kasnije prerasla u nedeljni TV magazin. Kasnije, „U trendu“ se seli na televiziju BK, a danas od 2007. vodi lajf-stajl magazin na TV „Pinku“, pod nazivom „Život u trendu“. Radila je intervjue sa svetskim zvezdama kao što su glumci i glumice Džon Travolta, Hale Beri, Izabela Roselini, Pirs Brosnan, Džon Kliz, Žan Klod Van Dam, kreatori Karl Lagerfelt, Roberto Kavali, režiser Džems Kameron...

snezana-dakic
snezana-dakic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić