fbpx
Skip to main content
Drug nije meta

Da li ste nekada videli ovo OKO? Ako kliknete na njega možete nekome da promenite život, a evo i kako (VIDEO)

Foto: Printscreen
Mnogi i dalje ne znaju šta ona znači

Pre dve godine na iOS softveru se pojavila aplikacija koja je zbunila sve korisnike Apple uređaja. Ikonica u obliku oka koje je u balončiću za razgovore. Mnogi i dalje ne znaju šta ona znači.

Aplikacija je napravljena u sklopu kampanje "Ja sam svedok" ("I am a witness"), koja ima za cilj da stane na put vršnjačkom nasilju. Više od četvrtine dece godišnje trpi nasilje, oko 13 miliona. Podaci su svakako više nego alarmantni. S obzirom na to da velika većina dece koristi mobilne uređaje, ova aplikacija je napravljena s namerom da im pomogne da ne ćute ako poznaju nekoga ko je žrtva vršnjačkog nasilja.

Na sajtu http://iwitnessbullying.org možete čak i da napravite profil da ste svedok koji je video neko zlostavljanje, i u svakom trenutku na taj način prikažete svima da se zalažete protiv vršnjačkog nasilja u svetu.

be a witness
be a witness
Foto: Printscreen/iwitnessbullying.org

Preko svog anrdoid ili apple uređaja možete da skinete aplikaciju preko koje ćete instalirati tastaturu za korićenje programa "Ja sam svedok". Na taj način, kada se neko prijavi na čet ko se oseća loše jer je žrtva nasilja, vi ćete biti u mogućnosti da mu pomognete. 

Ta tastatura omogućava deci pristup nizu stilizovanih logotipa, gifova i "nalepnica" koji prenose kratke izjave kao što su "O`ladi" ("Chill Out"), "Vidim nasilje" ("I See Bulliing"), "To nije uredu" ("Not Cool") i "Tu sam za tebe" ("I'm Here").

Takođe, ukoliko vidite da je neko žrtva vršnjačkog nasilja, kroz ovu aplikaciju moći ćete to da prijavite.

Kampanja koju su pokrenuli rasprostranjena je na svim društvenim mrežama. 

Ideja kampanje je započeta od nekoliko firmi koje su želele deci da omoguće što više podrške kada je problem vršnjačkog nasilja u pitanju. Takođe, želeli su da probude svst kod svih mladih ljudi da iako vide nešto što nije dobro, da se ne plaše to i da prijave.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd