fbpx
Skip to main content
slika

NA SVAKO NASILJE SE MORA REAGOVATI! Završena treća konferencija o vršnjačkom nasilju u Domu omladine (FOTO/VIDEO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
U Domu omladine održana je konferencija o vršnjačkom nasilju.

Treću konferenciju o vršnjačkom nasilju organizovalo je udruženje "Drug nije meta", a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNIQA osiguranja. Glavni prijatelj konferencije bila je kompanija "Honor". 

Nakon uspeha koji je postignut  2017. i 2018. godine kada su održane prve dve konferencije o vršnjačkom nasilju, a na kojima je prisustvovalo oko 1000 učenika osnovnih i srednjih škola, Udruženje "Drug nije meta" i ove godine organizuje konferenciju koja će okupiti profesore, pedagoge, psihologe, učenike, kao i celokupnu stručnu javnost koja se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja.

Konferencija je započela u 10 časova, registracijom učesnika, a svečano ju je otvorio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

Goran Vesić je ovom prilikom istakao kako se protiv svakog nasilja treba odlučno boriti. Posebno je istakao vršnjačko nasilje i napomenuo kako se ono mora iskorenjivati, i da će današnja konferencija biti uspešna ako sa nje izađemo sa saznanjem da svako nasilje treba prijaviti, da to nije sramota, i da je društveno odgovorno prijaviti nasilnika, jer je to pomoć i za nas i za njega. 

Drug nije meta
Osnivač udruženja "Drug nije meta" Aleksandra Martinović sa Goranom Vesićem razgovarala o problemu vršnjačkog nasilja
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Pre samog početka panela, učesnici konferencije su obavešteni o specijalnom iznenađenju koje je za njih priređeno, odnosno o nagradnoj igri u kojoj će neko za svog druga osvojiti mobilni telefon.

Učesnici prvog panela na konferenciji bile su Ljubica Bogetić, psiholog i autor programa prevencija vršnjačkog nasilja; dr Željka Košutić iz Instituta za mentalno zdravlje, i Sonja Marić direktorka sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA.  

Drug nije meta
Učesnice prve diskusije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Učesnice prvog panela konferencije istakle su kako je najbitnije prijaviti svako nasilje, bez obzira na tom u kom se obliku ono javlja. 

Istaknuto je kako prema podacima sprovedene ankete roditelji vrlo često nisu svesni kako su i zašto deca osigurana školskim osiguranjem. Sonja Marić, direktorka sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA objasnila je šta obuhvata školsko osiguranje za mlađu i stariju decu. 

Željka Košutić govorila je o idealnom obliku prve reakcije deteta kada do nasilja dođe, kao i simptomima po kojima se može prepoznati da je dete žrtva vršnjačkog nasilja. 

Željka je istakla da je u takvoj situaciji najbitnije prijaviti nasilje, kako bi ono stalo. Dete treba da se obrati ili roditeljima, ili nastavniku/učitelju ili pak psihološkoj službi u školi. 

Učesnice panela osvrnule su se na to i da je veliki problem da se prijavi nasilje, jer se takvo dete često okarakteriše kao "tužibaba", "izdajica" i slično. 

Bitno je i da škole obrate pažnju na više detalja kada dogovaraju osiguranje učenika sa određenom osiguravajućom kućom.

Ana Mirković, psiholog i direktorka Instituta za digitalne komunikacije održala je predavanje na sledeće teme: Šta je digitalno nasilje i zašto je ova vrsta nasilja specifična? Da li je i koliko vršnjačko nasilje u svetu u porastu?

Sa prisutnima u Domu omladine Ana Mirković je na vrlo zanimljiv i interaktivan način razgovarala o digitalnoj komunikaciji i temi korišćenja društvenih mreža. Posebno je istakla koliko je velika moć svega što objavimo na društvenim mrežama. 

Ana je ukazala na minimalnu konverzaciju među mladima, i sve popularnije skraćivanje iskaza u pisanoj komunikaciji, koje je propraćeno potpunim urušavanjem gramatike i pravopisa, a često se svodi i na upotrebu lajkova ili emotikona umesto iskaza. Govorila je i o sve prisutnijoj "mobil fobiji", odnosno strahu od gubitka mobilnog telefona koji je sve prisutniji kod mlađih generacija.

Ana Mirković
Ana Mirković
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ana je prisutnima ukazala i na to šta bi trebalo da predstavlja pametno korišćenje mobilnih telefona, ali i istakla koliko su česte nesreće koje se dešavaju dok, na primer, pokušavamo da napravimo dobar selfi. 

U ovu zanimljivu interaktivnu diskusiju uključilo se i više učenika iz publike, koji su postavljali pitanji i sa svojim vršnjacima i svim prisutnima delili svoja iskustva na ove teme. 

Diskusija je nastavljena pričom i digitalnom nasilju, svim njegovim oblicima i krajnjem negativnom ishodu do kojeg može doći nakon duže izloženosti digitalnom nasilju, ali i najtežim zabeleženim slučajevima, koji su se završili samoubistvom žrtve koja je trpela neki od oblika digitalnog nasilja. 

Nakon ovoga na binu je sa svoja dva učenika izašla nastavnica Dragana Možek. 

učenici
Učenici Dragane Možek
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ova nastavnica Desete beogradske gimnazije, koja je pre par meseci pokrenula jedinstvenu akciju sakupljanja novca kako bi svi učenici jednog odeljenja otišli na maturantsku ekskurziju, podsetila je prisutne zbog čega se odlučila na pokretanje takve akcije.

Učenici Dragane Možek rekli su da njihovo odeljenje nije ništa drugačije od ostalih, već da su oni samo složno odeljenje, i da smatraju da je to što su uradili za drugove iz odeljenja nešto što je normalno i što svi treba da rade.

Baka Prase
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na završetku konferencije sa okupljenima su se družili i poznati bologeri i influenseri Baka Prase i Va Vana. 

Dvoje mladih influensera podelili su sa prisutnima svoja iskustva na temu prijateljstva, načinu komunikacije među mladima, a putem digitalnih tehnologija, ali i o porastu digitalnog nasilja među vršnjacima. 

Baka Prase
Baka Prase i Va Vana
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

 Evo atmosfere sa konferencije:

Na kraju konferencije o vršnjačkom nasilju srećnom dobitniku dodeljen je telefon koji je obezbedila kompanija "Honor". 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd