Utorak 19. mar 2024.
Ileana Čura

Adligat obeležio godišnjicu smrti čuvene profesorke, a ovo je priča o njenoj TRAGIČNOJ SUDBINI!

Foto: Adligat
Pored obeležavanja na groblju, u Udruženju Adligat održano je predavanje o životu i radu ugledne profesorke beogradskog univerziteta.

Udruženje Adligat obeležilo je tri godine od smrti prof. dr  Ileane Čure (1930-2016), osnivača i legatara ovog udruženja, slavne profesorke anglistike Filološkog fakulteta i Fulbrajtovog stipendiste. Profesorka Čura je doktorat završila u Egziteru u Engleskoj a postdoktorat na Jejlu u Americi.

Profesorka Čura je bila osnivač katedre za Jugoslovenski jezik i književnost na Univerzitetu u Nju Delhiju i osnivač katedre za anglistiku u Prištini. Autor je mnogobrojnih naučnih radova, a njen doktorat "D. H. Lorens kao kritičar" objavljen je kao knjiga u Indiji i još uvek se koristi na mnogim anglo-američkim univerzitetima kao obavezna literatura.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

Usred zime 1942. godine, kada je Ileani bilo tek 11 godina, ona je sa svojom majkom i tetkom izvedena na streljanje iz svog doma u Novom Sadu, tokom  Novosadske racije. Ovaj strašni zločin je slučajno preživela, dok su joj majka i tetka bačene pod led Dunava, a prethodno iskasapljene. Tom prilikom je ubijeno čak 16 članova njene bliže i dalje porodice, da bi joj posle rata imovina bila nacionalizovana zbog toga što je pripala malom broju preživelih članova porodice. U Adligatu se nalazi fotelja u kojoj je mala Ileana provela prvih nedelju dana posle tog zločina, pošto se niko od preživelih članova porodice nije usuđivao da po nju dođe.

- Profesorka Ileana je od bogatstva i mirnog života sa 11 godina sve izgubila, njoj su zatim čak branili da se obrazuje, da bi sama, svojim radom i talentom postigla respektabilan uspeh u životu - govori Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

U legatu prof. Ileane Čure nalaze se izvanredne zbirke Indije, Kanade, Velike Britanije i SAD – zemalja u kojima je prof. Čura predavala i živela. Naročito su značajne posvete njenih prijatelja, izuzetnih profesora i pisaca koji su vremenom stekli svetsku slavu. Iz Kanade u fondu se mogu videti posvete dobitnice Nobelove nagrade, Alis Manro, iz SAD 25 prvih izdanja, posveta i crteža jednog od najslavnijih američkih pesnika, Alena Ginsberga, tu su i posvete indijske Desanke Maksimović, pesnikinje Amrite Pritam. U legatu je i cela profesorkina arhiva, koja privlači istraživače iz celog sveta. Upravo sa Humbolt univerziteta iz Berlina rade istraživanja na srpsko-indijskim vezama na osnovu ove dragocene arhive, a zbog nje su u Adligat dolazili i profesori i novinari iz Indije.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

- Između ostalog, na poziv Ileanine tetke, Ljubice Sazdanić, koja je tragično nastradala u Raciji, u Novi Sad je došao slavni indijski pesnik Rabindranat Tagora, prvi dobitnik Nobelove nagrade van evropskog kontinenta. U Tagorinu čast je održan koncert i književno veče u kući Ileaninih roditelja. U Adligatu se danas može sedeti na istim onim stolicama na kojima je sedeo i Tagora. Naravno da mnogobrojni posetioci iz Indije bivaju oduševljeni i često dolaze i po nekoliko puta u naš muzej - kaže predsednik Adligata, Viktor Lazić.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

Predak profesorke Čure je Mihailo Polit – Desančić, jedan od najznačajnijih srpskih političara u Vojvodini XIX veka. On je bio desna ruka i lični advokat Svetozara Miletića. Ceo život je posvetio ujedinjenju Vojvodine sa Srbijom i za to ujedinjenje je u velikoj meri on i zaslužan. U Adligatu se može videti dragoceni nameštaj iz Svečanog salona iz kuće Mihaila Polit – Desančića, u stilu italijanske secesije koji  se još može videti jedino u nekoliko prestižnih italijanskih muzeja.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

- Profesorka Čura je bila osnivač ali i član upravnog odbora Udruženja Adligat u kojem je aktivno učestvovala u stvaranju Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti u kojem se sada mogu videti njena biblioteka, arhiva i nameštaj iz njenog stana. Izuzetno je retko i drgaoceno što je u Ileaninoj zaostavštini sačuvan celokupan životni  ambijent jednog tako značajnog srpskog intelektualca iz 19. veka, pri tom nameštaj koji se nalazio u prostoriji iz koje je porodica Čura izvedena na streljanje 1942. godine - objašnjava Viktor Lazić.

DA LI STE ZA SUROGAT MAJČINSTVO U SRBIJI?

 

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd