fbpx
Skip to main content
Ileana Čura

Adligat obeležio godišnjicu smrti čuvene profesorke, a ovo je priča o njenoj TRAGIČNOJ SUDBINI!

Foto: Adligat
Pored obeležavanja na groblju, u Udruženju Adligat održano je predavanje o životu i radu ugledne profesorke beogradskog univerziteta.

Udruženje Adligat obeležilo je tri godine od smrti prof. dr  Ileane Čure (1930-2016), osnivača i legatara ovog udruženja, slavne profesorke anglistike Filološkog fakulteta i Fulbrajtovog stipendiste. Profesorka Čura je doktorat završila u Egziteru u Engleskoj a postdoktorat na Jejlu u Americi.

Profesorka Čura je bila osnivač katedre za Jugoslovenski jezik i književnost na Univerzitetu u Nju Delhiju i osnivač katedre za anglistiku u Prištini. Autor je mnogobrojnih naučnih radova, a njen doktorat "D. H. Lorens kao kritičar" objavljen je kao knjiga u Indiji i još uvek se koristi na mnogim anglo-američkim univerzitetima kao obavezna literatura.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

Usred zime 1942. godine, kada je Ileani bilo tek 11 godina, ona je sa svojom majkom i tetkom izvedena na streljanje iz svog doma u Novom Sadu, tokom  Novosadske racije. Ovaj strašni zločin je slučajno preživela, dok su joj majka i tetka bačene pod led Dunava, a prethodno iskasapljene. Tom prilikom je ubijeno čak 16 članova njene bliže i dalje porodice, da bi joj posle rata imovina bila nacionalizovana zbog toga što je pripala malom broju preživelih članova porodice. U Adligatu se nalazi fotelja u kojoj je mala Ileana provela prvih nedelju dana posle tog zločina, pošto se niko od preživelih članova porodice nije usuđivao da po nju dođe.

- Profesorka Ileana je od bogatstva i mirnog života sa 11 godina sve izgubila, njoj su zatim čak branili da se obrazuje, da bi sama, svojim radom i talentom postigla respektabilan uspeh u životu - govori Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

U legatu prof. Ileane Čure nalaze se izvanredne zbirke Indije, Kanade, Velike Britanije i SAD – zemalja u kojima je prof. Čura predavala i živela. Naročito su značajne posvete njenih prijatelja, izuzetnih profesora i pisaca koji su vremenom stekli svetsku slavu. Iz Kanade u fondu se mogu videti posvete dobitnice Nobelove nagrade, Alis Manro, iz SAD 25 prvih izdanja, posveta i crteža jednog od najslavnijih američkih pesnika, Alena Ginsberga, tu su i posvete indijske Desanke Maksimović, pesnikinje Amrite Pritam. U legatu je i cela profesorkina arhiva, koja privlači istraživače iz celog sveta. Upravo sa Humbolt univerziteta iz Berlina rade istraživanja na srpsko-indijskim vezama na osnovu ove dragocene arhive, a zbog nje su u Adligat dolazili i profesori i novinari iz Indije.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

- Između ostalog, na poziv Ileanine tetke, Ljubice Sazdanić, koja je tragično nastradala u Raciji, u Novi Sad je došao slavni indijski pesnik Rabindranat Tagora, prvi dobitnik Nobelove nagrade van evropskog kontinenta. U Tagorinu čast je održan koncert i književno veče u kući Ileaninih roditelja. U Adligatu se danas može sedeti na istim onim stolicama na kojima je sedeo i Tagora. Naravno da mnogobrojni posetioci iz Indije bivaju oduševljeni i često dolaze i po nekoliko puta u naš muzej - kaže predsednik Adligata, Viktor Lazić.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

Predak profesorke Čure je Mihailo Polit – Desančić, jedan od najznačajnijih srpskih političara u Vojvodini XIX veka. On je bio desna ruka i lični advokat Svetozara Miletića. Ceo život je posvetio ujedinjenju Vojvodine sa Srbijom i za to ujedinjenje je u velikoj meri on i zaslužan. U Adligatu se može videti dragoceni nameštaj iz Svečanog salona iz kuće Mihaila Polit – Desančića, u stilu italijanske secesije koji  se još može videti jedino u nekoliko prestižnih italijanskih muzeja.

Ileana Čura
Ileana Čura
Foto: Adligat

- Profesorka Čura je bila osnivač ali i član upravnog odbora Udruženja Adligat u kojem je aktivno učestvovala u stvaranju Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti u kojem se sada mogu videti njena biblioteka, arhiva i nameštaj iz njenog stana. Izuzetno je retko i drgaoceno što je u Ileaninoj zaostavštini sačuvan celokupan životni  ambijent jednog tako značajnog srpskog intelektualca iz 19. veka, pri tom nameštaj koji se nalazio u prostoriji iz koje je porodica Čura izvedena na streljanje 1942. godine - objašnjava Viktor Lazić.

DA LI STE ZA SUROGAT MAJČINSTVO U SRBIJI?

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd