fbpx
Skip to main content
Žikica Jovičić

ALERGIJE SU OVE GODINE POČELE RANIJE? Dr Jovičić objasnio ključne razlike između njih i kovida

Foto: RTS/Printscreen
Mnogi misle da je to nemoguće u februaru, ali nas pune čekaonice u domovima zdravlja demantuju

U proteklih nekoliko dana pri intenzivnom kašlju često smo u panici i pomislimo na kovid 19.

Doktor Žikica Jovičić iz Kliničkog centra Srbije objasnio je razlike između simptoma koji ukazuju na kovod infekciju od alergijske reakacije.

Osim čađi i prašine, u vazduhu je i veliki broj čestica koje izazivaju alergijske reakcije. Više ne znamo da li kijamo i kašljemo zbog virusa ili polena.

Niste sigurni kako da otvorite nalog na portalu eUprava? Otkrivamo kako možete dobiti službenu pomoć!

Niste sigurni kako da otvorite nalog na portalu eUprava? Otkrivamo kako možete dobiti službenu pomoć!

STANJE SA KORONOM U SRBIJI JOŠ UVEK NIJE DOBRO! Lekari apeluju: "Zatvaranje kafana ili fajront u 18 časova"

STANJE SA KORONOM U SRBIJI JOŠ UVEK NIJE DOBRO! Lekari apeluju: "Zatvaranje kafana ili fajront u 18 časova"

"SRPSKI LEKARI SU MI SPASILI ŽIVOT" Britanac se zarazio koronom, pa ispričao svoje iskustvo iz srpske bolnice (VIDEO)

"SRPSKI LEKARI SU MI SPASILI ŽIVOT" Britanac se zarazio koronom, pa ispričao svoje iskustvo iz srpske bolnice (VIDEO)

Mnogi misle da je to nemoguće u februaru, ali nas pune čekaonice u domovima zdravlja demantuju. 

U proteklih nekoliko dana pri intenzivnom kašlju pomislimo na kovid 19. Može da se dogodi da je reč o alergijskoj reakaciji. Kako da napravimo razliku i možemo li to sami da uradimo. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, dr Žikica Jovičić je rekao da u jednom značajnom delu možemo da uradimo sami, pogotovo kod pacijenata koji znaju od ranije da su alergični i da je ovo neko doba godine kada već kreću - govori se o pacijentima koji su preosetljivi na polen drveća.

- S druge strane postoje neke tipične karakteristike koje bi mogle da ukažu - gubitak mirisa koja je karakteristika kovid infekcije može da se javi kod alergija, ali on je postepen i povezan sa zapušenjem nosa - nikad nije tako nagao i nikad nije tako propraćen gubitkom čula ukusa - objasnio je Jovičić.

Navodi da se kod alergija u principu ne javlja niti bol, niti temperatura, niti malaksalost, može čovek da bude pomalo pospan i da slabije spava, budi se noću od simptoma, ali to opšte stanje loma u organizmu koje prati virusna infekcija, a pogotovu nedostatak vazduha koji je kontinuiran, za razliku od napada, koji se javlja kod alergija - može da nam ukaže.

ambrozija
Foto: Profimedia/ilustracija

- Naravno, ukoliko čovek nije siguran da ima alergiju ili kovid, treba da se javi u dom zdravlja i da uradi krvnu sliku, pa i faktore zapaljenja ce-er-pe koji nikada kod alergija nije povišen, de-dimere i još nekih parametara koji se uzimaju - istakao je Jovičić.

Prema njegovim rečima, ukoliko je indikovana na rendgentskom snimku može se razlikovati šta je jedno a šta drugo, s tim što uvek postoji, ali manji broj pacijenata, koji mogu da imaju i alergiju i kovid.

Kada se preklope kovid i alergija, dr Jovičić kaže da će se lečiti kovid infekcija kao primarnu infekciju i alergiju.

O lekovima za alergiju 

Govoreći o lekovima za alergiju, kaže da ima nekih radova da lekovi protiv alergije pozitivni utiču, odnosno potpomažu smanjenju intenziteta kovid infekcije, ali je fenomen vrlo blag - na niovu 5 do 10 odsto.

- Neki lekovi koji se koriste za alergiju, kao lokalni antihistaminici koji se stavljaju u nos, čak po nekim radovima mogu malo da preveniraju razvoj kovid infekcije, da utuču kao neka terapija - ističe doktor.

prehlada
Foto: Profimedia

Jovičić kaže da je preporuka da pacijenti koji imaju alergijsku astmu u sklopu kliničke slike alergije na polen - nastave sa svojom terapijom i pošto se daju kortikosteroidi kao standardni deo terapije za teže kliničke slike, primećeno je - da iako je u početku bilo mišljenje da će pacijenti sa bronhijalnom astmom imati teže kliničke slike - to nije slučaj - tako da neka terapija koja se daje za alergiju ima i povoljan terapijski efekat kod kovid infekcije.

Govoreći o tome šta izazova najčešće alegiju, doktor kaže da zagađen vazduh izaziva iritaciju mnogo više nego alergiju.

Ukazao je da su se pojavili poleni leske, jove, četinara tako da pacijenti koji su preosetljivi mogu da imaju značajne simptome, po šemi od prethodnih godina moraju da uzimaju antihistaminike u prvoj fazi kao i terapiju za donje disajne puteve.

Dr Jovičić dodaje da se javlja i alergija na hladnoću i toplotu, mada retko, ali ima pacijenata, i to se kontroliše.

Smatra da je nošenje maske kao fizičke barijere smanjilo ekspoziciju polena. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd