Skip to main content
Autobus

BEOGRAĐANI OSTALI BEZ TEKSTA! U toku noći prestonički prevoz oblepljen je plakatima i SVI SU ODUŠEVLJENI!

Foto: Srbija Danas
Da li ste ih i vi videli?

U Srbiji i celom svetu danas se obeležava Svetski dan deteta, što je podsetnik da ostvarivanja prava dece moraju biti zagarantovana, kao i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema mališanima.

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju deca u Srbiji je vršnjačko nasilje. Gotovo svaki dan čujemo priču o slučajevima iživljavanja nad decom, a to nam potvrđuje i crna statistika koja navodi da je svako četvrto dete u Srbiji žrtva nasilja.

Baš iz tog razloga je udruženje "Drug nije meta" pokrenulo akciju kojom su autobusi gradskog prevoza obeleženi porukama sa ciljem da se skrene pažnja na taj problem.

Porukama da se problemi rešavaju razgovorom, da ne može da nam bude smešno kada nekoga nešto povređuje i da ne treba nemo posmatrati nepravdu deci se usađuje ispravan model ponašanja u konfliktnim situacijama. 

- Ujedno, želeli smo i da roditeljima skrenemo pažnju na gorući problem vršnjačkog nasilja, jer nažalost oni često budu poslednji koji saznaju. Statistika nije ohrabrujuća, a celo društvo je svedok brutalnih slučajeva koje smo imali od početka školske godine. Zbog toga smo na Svetski dan deteta odlučili da još jednom skrenemo pažnju na ovaj problem, a posebno smo zahvalni Info Media grupi koja je podržala našu ideju, kažu iz Udruženja ,,Drug nije meta".

Udruženje "Drug nije meta" jedino je udruženje u Srbiji koje u fokusu rada ima prevenciju vršnjačkog nasilja. Kroz mnogobrojne aktivnosti udruženje je uključilo hiljade učenika i nastavnika, a na njihovom sajtu možete zakazati besplatnu radionicu, pronaći savete i brojne korisne informacije.

Svetski dan deteta je ustanovljen 20. novembra 1954. godine na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta. 

 

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd