Skip to main content
Egipat

Banke nas deru i kad letujemo, evo na ŠTA treba da obratimo POSEBNU PAŽNJU i KAKO DA SE ZAŠTITIMO

Foto: Profimedia/ilustracija
Kada biramo aranžman za odmor, uglavnom se rukovodimo cenom, dok retko obraćamo pažnju na bitnu stavku u ugovoru - koja banka stoji iza te turističke agencije.

Međutim, ukoliko zanemarite ovu činjenicu, letovanje može da vas košta nekoliko nekoliko hiljada dinara više.

Naime, agencije ponude reklamiraju u evrima, ali aranžmane naplaćuju u dinarskoj protivvrednosti po najvišem, prodajnom kursu, a on se razlikuje od banke do banke. Pošto turistička agencija nije finansijska ustanova, pa sama ne može da određuje kurs, ona koristi kurs, banke u kojoj ima otvoren račun. Tako bi, u zavisnosti od banke, aranžman od 400 evra mogao na kraju da vas košta još 3000 dinara. 

Ovako će deca u školama nadoknaditi izgubljene časove: Đacima tri radne subote i raspusti kraći za dan

Ovako će deca u školama nadoknaditi izgubljene časove: Đacima tri radne subote i raspusti kraći za dan

A kada se uzme u obzir da je čak milion naših turista prošle godine putovao u inostranstvo, čini se da nije nimalo zanemarljivo koliko banke mogu da zarade na turističkim aranžmanima.

Banka
Foto: Profimedia

Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala "Kamatica", objasnio je da odmor plaćamo po efektivnom prodajnom kursu na dan uplate koji je uvek veći od srednjeg ili kupovnog.

- Prilikom plaćanja obračunava se efektivni prodajni kurs, koji od prodajnog može biti veći i 10 odsto, stoga, kupujete arnžmane koji vas mogu koštati nekoliko hiljada više. Efektivni prodajni kurs je onaj koji se računa prilikom plaćanja ka inostranstvu i on je najskuplji. Mi agenciji plaćamo u dinarima, ona ih pretvara i isplaćuje u naše aranžmane. Pošto se naplaćuje u inostranoj valuti, agencija prosto mora da obavi konverzaciju, i to efektivnom kursu matične banke - kaže on.

Da li će ŠKOLSKA GODINA zbog gripa i dužeg raspusta biti PRODUŽENA? Direktori beogradskih škola NEMAJU DILEMU

Da li će ŠKOLSKA GODINA zbog gripa i dužeg raspusta biti PRODUŽENA? Direktori beogradskih škola NEMAJU DILEMU

Glavno je pitanje, dodaje Uzelac, zbog čega turističke agencije ne iskazuju cene aranžmana u dinarima.

- Ovako plaćate u drugim valutama i ne znate koliko ćete, npr. letovanje, na kraju tačno da platite. Kada biste se požalili agenciji, oni bi vam rekli da tako zahteva banka, a ako uputite primedbu banci, oni bi vas uverili da je takav zakon, i tako ukrug. Niko ne preuzima odgovornost, a građani plaćaju skuplje - navodi Uzelac.

Država bi problem sitnog potkradanja turista mogla da reši na dva načina, smatra Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA). Međutim, svakako bi putnici plaćali više.

- Država može da potpiše da obračunavamo cenu po srednjem kursu, međutim, u tom slučaju aranžmani bi poskupeli bar tri odsto. Agencije bi podigle cenu svoje ponude da bi se zaštitile, jer i one moraju da kupe devize. Takođe, druga varijanta je da se zabrani prodaja u devizama, pa da se transakcije odvijaju u dinarima, ali to bi podiglo cenu aranžmana i do pet odsto, jer turistička agencija mora da se zaštiti od negativne kursne razlike na kraju godine - objasnio je Seničić. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd